Fémkeresőkkel kutatták a mohácsi csata helyszínét

2016-05-06 11:40:37 | Módosítva: 2016-06-09 11:49:39

A hadszíntérkutatás módszereivel, régészek irányítása mellett fémkeresőkkel keresték az 1526-os mohácsi csata központi helyszínét a Baranya megyei Majsnál, ahol mintegy ezer - többségében az ütközethez köthető - lelet került elő.


A pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), valamint a fémkeresők és biztonságtechnikai eszközök értékesítésével foglalkozó Detect Max Hungary Kft. közös szakmai hétvégéjén harminc régész és régészhallgató irányításával mintegy ötven, a fémdetektoros keresést szabadidős tevékenységként gyakorló résztvevő hozzávetőlegesen 50 hektárnyi területet kutatott át Majs határában. A mohácsi csata kutatásának egyik alapvető problémája, hogy a történeti források szemtanúk beszámolóin alapulnak, így azok nem adnak teljes rálátást az eseménysorra, a történészek által megrajzolt csatatérképek között nincs két egyforma. A feltételezett helyszínen a csata maradványait a hadirégészet módszereivel próbálták meg tisztázni. A Majs észak-keleti határában található mintegy ötvenhektáros területről előkerült körülbelül ezer lelet többségében a mohácsi csatához kapcsolódik.

Puska- és ágyúgolyók, páncél- és fegyvertöredékek, fokos, sarkantyú, nyílhegyek, tűzgyújtó eszköz, korabeli török és magyar pénzérmék, valamint feltehetően egy bronzból készült ágyú egy néhány centiméteres darabja is előkerült a földből, amelyeket azonban még részletes vizsgálatnak kell később alávetni. A kutatók ezen kívül számtalan római kori leletre, többek között pénzérmékre, kisebb fém dísztárgyakra is bukkantak.

mti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fémkereső, mohács

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esőztető öntözés

Az esőztető öntözés a legtermészetesebb, csapadékot utánzó öntözési mód. Ebből adódóan előnyei és hátrányai is vannak más öntözési módokkal szemben. Ám ez a legegyszerűbben kivitelezhető...


Esővédő előtetők

Az épületek bejárati ajtaja többnyire védtelen az eső ellen. Ez nem csak kellemetlen az ajtóban állóknak, hanem maga az ajtó is fokozott károsodásnak van kitéve. Az új építésű épületeknél erre már...