Szekrénybe zárt ágyak

2016-05-07 12:01:02 | Módosítva: 2016-05-11 22:26:28

A kis alapterületű lakásokban egy kényelmes fekhely elhelyezése mindig gondot okoz. Ez még a kinyitható kanapékkal vagy hálóhellyé alakítható ülősarkokkal is csak kompromisszumok árán oldható meg, ráadásul ezeknek a fekvőfelülete rendszerint megtört, ami az alvásnál nem előnyös. Vannak azonban olyan megoldások, amivel nappal az ágyat egy mozdulattal a szekrénybe lehet zárni. E célra az ún. szekrényágyak alkalmasak. Helytakarékosak, hiszen nappal csak egy nagyobb szekrénynyi helyet foglalnak el, és a kávájuk, frontfelületük a szoba berendezéséhez is könnyen igazítható. Előnyösek lehetnek még a kisebb szobákban is, akár alkalmi vendégágyként is használhatók.


Helytakarékos és kényelmes

Az igényes kivitelű szekrényágyak elemei szilárd laminált faforgácslapból vagy tömörfából készülnek. A lenyitható ágyszerkezet könnyű mozgathatóságát a speciális, gázrugós csukló vasalatok teszik lehetővé, a lábak pedig nagy teherbírásúak, kihajthatók és becsukódás ellen biztosítottak. Az ágybetétek többnyire bükkfa rácsosak, a matracot és az ágyneműt is széles gumiszalagok rögzítik az ágykerethez.

Egy- és kétszemélyes változatban készülnek, a lenyitásukat pedig a rendelkezésre álló helyiség adottságai szerint kell megválasztani. A szekrénykávák és a frontlapjaik változatosan kialakíthatók, a bútorzat jellegéhez igazíthatók, a legkülönfélébb formákban kivitelezhetők. Az ágybetét nem tartozéka az ilyen fekvőhelyeknek, méreteit a kiválasztott ágy mérete határozza meg a kellő ráhagyások szerint. Maga a szekrénytest mélysége legalább 45 cm, a betét súlya egyszemélyes ágyaknál 6-10 kg, kétszemélyeseknél pedig legfeljebb 20 kg lehet. Az ágykeret oldalfala masszív rétegeltlemez, az ágyrács fémkeretes vagy farácsos is lehet.
E bútorok bármilyen anyagból és stílusban készülhetnek, lehetnek önálló darabok, de akár szekrénysorba illeszthetők. Különleges kivitelben is kialakíthatók, pl. kanapéra nyitható, vagy íróasztallal, polcokkal kiegészített változataik is nagyon praktikusak. A polcokról, asztallapról nem kell az ott tárolt használati tárgyakat lepakolni az ágy kinyitásához, mert ezek tároló felületei csuklókaros kialakításuk miatt lenyitáskor is vízszintes helyzetben maradnak, sőt mintegy lábként funkcionálnak.

A szekrényágyak kisebb változatai akár egyszemélyes vendégágyként is szolgálhatnak. Ez utóbbiak is szekrény jellegűek, a méretük pedig alig nagyobb, mint egy átlagos cipőtartó szekrényé. A fenéklapjukra erősített, rejtett görgőiken könnyen bárhová áthelyezhetők, így pl. akár az előszobában is elférnek.

Azzal azonban mindig számolni kell, hogy az ágy előtt a kinyitáshoz több-kevesebb szabad helyre van szükség, ezért e területen csak olyan berendezési tárgyakat ajánlatos elhelyezni, amelyek este könnyen áthelyezhetők. A kanapéra nyíló betétes változatoknál ez átrendezést szinte nem igényel, míg a kétszemélyes szekrényágyaknál már több gondot okozhat. Jól átgondolt bútorelhelyezéssel azonban ez a kellemetlenség minimálisra csökkenthető, pl. a könnyen mozdítható dohányzó asztallal, székekkel. Az igényesen kialakított szekrényágy viszont biztosítja a külön hálószoba kényelmét, megkönnyíti a takarítást, és kinyitásuk könnyen, szinte másodpercek alatt elvégezhető.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti szegélyek

A kertünkben gyakorta van szükség bizonyos részek elválasztására, szegélyezésére. Általában elválasztjuk a virágágyásokat a gyeptől, a díszkertet a haszonkerttől. Ezek az elválasztások...


Személy- és vagyonvédelem nyomkövetővel

A GPS nyomkövetők ma már bárki számára – viszonylag olcsó áron – elérhetők, és a személy- és vagyonvédelem olyan fokát valósítják meg, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Személyek,...