Hűsítő limonádé

2016-05-07 16:12:09 | Módosítva: 2016-05-23 11:19:34

A citrom melegigényes, nem igazi szobanövény, nyáron tartsuk a szabadban. Jól alkalmazkodik a helyi körülményekhez, illatos gyümölccsel hálálja meg a gondoskodást.


Saját citromfa

Körültekintően kell megválasztani a helyét, mert érzékeny a hidegre, a szelet nem kedveli. Nyáron a kinti természetes körülmények között megerősödik, és utána a téli kellemetlenebb helyet is jobban elviseli. Tavasszal csak akkor vigyük ki a teleltetőből, ha már nem várható erős éjszakai lehűlés. (Ha megfázik a citrom, eldobja a virágait.) Ne tegyük közel betonfalakhoz, mert kánikulában a falról visszaverődő forróság károsíthatja lombozatát. Ha egész évben a lakásban tarjuk a citromot, a meleg időszakban nagyon világos helyen álljon, télen pedig hűvösebb helyiségben tartsuk. A citromok alapvetően a savanyúbb talajokat kedvelik, de a föld fajtája attól is függ, milyen alanyra nemesítették a citromot. Beszerzéskor kérdezzük meg, milyen földet használjunk átültetéskor.

A citrom táplálását átültetés után néhány héttel meg kell kezdeni. A folyékony tápoldat előnye, hogy adagolását a körülményekhez igazítjuk, a növénynek mindig megfelelő mennyiségű tápanyag áll rendelkezésére. A Vitaflóra Citrusfélék tápoldat használatával a növénycsoport speciális igényeinek megfelelő tápanyag-összetételt biztosítjuk, rendszeres adagolásával elkerülhetők a hiánybetegségek. A Vitaflóra Citrusfélék tápoldat kiemelten magas vastartalma segít megelőzni a klorózist, a vashiány kialakulását. Ennek jele – a levélerek közötti sárgulás – a fiatal leveleken jelentkezik először. A tápoldatot heti rendszerességgel kell az öntözővízhez adagolni, ha a hőmérséklet éjszaka is 13 °C felett van.

Csak akkor öntözzük a citromfát, ha a talaj felső rétege (3-5 cm) száraz, a túl sok víz könnyen a gyökerek sérülését okozza. Ha a felső földréteg még nedves, inkább ne locsoljunk. A szárazság tüneteit (a lombozat lankadt, a levelek oldalról felfelé betekerednek) a pangó víz miatt kialakuló gyökérrothadás is előidézheti. Ha az edény alja lyukas, a jó vízelvezető talajból könnyen elfolyik a felesleges víz.

Eső után nézzük meg a növényt. Ha még kicsi a lombkoronája, lehet, hogy túl sok vizet vett fel a talaja, támasszuk fel az edényt, hogy a felesleges víz elfolyjon. A kifolyó víz a tápanyagokat is kimossa a talajból, hiánytünetek esetén a Vitaflóra Citrusfélék tápoldatot levélpermetként alkalmazzuk. Ha a nagy levélzet megvédte a talajt a víztől, kisebb nyári zápor után is szükség lehet az öntözésre. A déli melegben ne öntözzünk. Az öntözővíz hőmérséklete a talaj hőmérsékletével egyezzen meg.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7592/Husito_limonade