Egyszerűsített építési engedély

2016-05-26 10:44:09 | Módosítva: 2016-05-26 10:45:25

Idén, 2016-ban már nem kell, nem lehet építési engedélyezési eljárást indítani a legfeljebb 300 m2 hasznos összes alapterületű új lakóépületeknél. Ne következtessünk azonban ebből arra, hogy ezentúl bárki, bármit építhet!


Új szabályok

Az új jogszabály szerint az építés tényének bejelentése után 15 nappal az új törvény szerint már meg is lehet kezdeni a munkálatokat, ráadásul a bejelentésért illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni. Nem szükséges a szomszéd hozzájárulását kérni, sőt előzetesen tájékoztatni sem kötelező őt.

Az épület tervezése és kivitelezése ugyanakkor továbbra is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően történhet. Az egyszerű bejelentést az építésügyi hatáskörrel rendelkező és az építési telek szerint illetékes jegyzőhöz kell benyújtani, ahol nincs építési hatáskörrel felruházott jegyző, a járásszékhely jegyzője lesz az illetékes. Az „egyszerű bejelentés” azonban nem sokban különbözik a korábbi építési engedély kérelemtől. A formanyomtatványon – kizárólag papír alapon benyújtható – bejelentés mellé csatolni kell a teljes tervdokumentációt, melynek az építtető és a tervező, szakági tervezők aláírását is tartalmaznia kell.

A bejelentésnek kötelező adattartalma van, amely kisebb módosításokkal megegyezik a korábbi, építési engedély iránti kérelem adattartalmával. Fel kell tüntetni az építtető nevét, lakcímét, szervezet esetén annak székhelyét, az építéssel érintett telek helyét, helyrajzi számát, az építészeti és szakági műszaki tervezők nevét, kamarai számát, valamint a számított építményértéket. Az adattartalom lezárásaként az építtető aláírása kell, hogy szerepeljen. A bejelentés adattartalma mellett kötelező tartalmi elem a tervdokumentáció, a helyszín- és méretrajzok, műszaki leírás. Ha ennél kevesebb van a dokumentációban, akkor nem fogják elfogadni, többet viszont be lehet küldeni.


Ezek után a hatóság a továbbiakban csupán három dolgot vizsgál. Az első, hogy a bejelentést jó helyre nyújtották-e be, mert a jegyzőkhöz benyújthatók ugyan a dokumentumok, ha viszont nem rendelkezik építésügyi hatósági jogkörrel, akkor a bejelentés nem érvényes. A második a bejelentés adattartalmának ellenőrzése, ha hiányos a bejelentés, az építési hatóságnak nincs mérlegelési jogköre, újra be kell adni a „papírokat”. Harmadszor pedig megvizsgálják, hogy a dokumentációhoz szükséges anyagok rendelkezésre állnak-e. A hatóság a benyújtott bejelentés tartalmát nem vizsgálja, csupán darabra ellenőrzi, hogy megvan-e minden. Ha igen, akkor a bejelentés követő 15 nap elteltével megkezdődhet az építkezés.

Ha felépült az épület, akkor az építtetőnek hatósági bizonyítványt kell kérnie a település szerint illetékes jegyzőtől. Ő csupán azt vizsgálja, hogy az épület valóban felépült-e az adott ingatlanon, annak jogszerűségét nem. Viszont ha az építkezés elhúzódik, akkor egyre magasabb szolgáltatási díjat kell fizetni ezért. Ha egy családi ház kivitelezése három év előtt befejeződik, akkor nem kell fizetni. Három év után viszont minden évben emelkednek a fizetendő díjak. Tíz éven túl a bizonyítvány iránti kérelmet a hatóság elutasítja, és az épületet el kell bontani. Ebben a tíz éves intervallumban viszont még az építés bármikor megkezdhető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7603/Egyszerusitett_epitesi_engedely