Belső festés és fal hibák javítása

2016-05-30 08:43:54 | Módosítva: 2016-05-30 08:45:36

Egy lakásban az egészen apró, ám szembántó leverődésektől, foltoktól kezdve a nedvesedés okozta vakolat leválásokig, vagy a szerelési műveletek közben bekövetkező sérülésekig számos hiba csúfíthatja el a falfelületeket. Ha ezek nem lesznek mielőbb eltüntetve, kijavítva, a lakás gondozatlan hatását keltik, és az általános festésre a kelleténél sokkal előbb kell majd sort keríteni.


Nyomtalanul ritkán sikerül

A leggyakrabban előforduló hibákat a különféle szennyező foltok okozzák, például a konyhában. Ezektől - a szennyező anyagtól függően - szinte azonnal meg lehet szabadulni. A foltot ilyen esetekben azonnal fel kell itatni, majd enyhén nedves mosogatószeres szivaccsal még frissiben lemosva a nyomai könnyen eltávolíthatók. Ez természetesen függ a falfestéktől is, ám még a meszes felületről is lemoshatók a különféle ételfoltok vagy a koszos rákenődések. A letisztított részt ajánlatos előtte alaposan, enyhén nedvesen a portól letörölni, majd hajszárítóval gyorsan megszárítani a letisztított részt. A mosható festékkel bevont falakról az ilyen foltok szinte nyom nélkül lemoshatók, ám lehet, hogy azért marad utána egy nagyon halvány folt, de ez még mindig elviselhetőbb, mint maga a szennyeződés.

A fali képek átrendezésekor is koszos keretek alakulnak ki. Nedves, tisztítószeres szivaccsal ezek is eltüntethetők, ám sajnos nem teljesen. Ha van azonos színű javító falfesték, akkor a fal portalanítása és lemosása után szinte alig marad nyoma a képnek. Ha ezt egy nagyobb képpel nem lehet eltakarni egy kissé hígított eredeti falfestékkel áthengerelve, a szélek óvatos visszamosásával szinte teljesen eltüntethető. A felesleges képakasztók helyei pedig egy kis gipsszel, vagy glett anyaggal kitöltve, majd a foltok óvatos átfestésével tüntethetők el. Ilyenkor is jó, ha van az eredeti falfestékből a javításokra félretett anyag. Ezeket mindig egy jól zárható befőttes üvegbe, légmentesen lezárva érdemes tárolni, mert még hosszú ideig tárolt festék is használható javításokhoz.


A szűkebb helyiségekben a székek háttámlái okozhatnak festékkopásokat. A feketés horzsolt nyomokat főleg a homogén felületeken látszanak. Ezek is eltüntethetők - előzetes mosást követően - híg festékkel áthengerelve, vagy finomszőrű ecsettel többször áthúzva. Lehet, hogy a javítás árnyalatnyi eltérést okoz, ám ez még mindig jobb, mint a feketés kopásnyomok. Ezeket a festékkopásokat a székek mögé szerelt védő lécekkel érdemes már eleve megelőzni.

A falakon gyakran rétegfelválások is adódhatnak. Ezt vagy az alap szennyeződése, vagy a már túl vastag festékréteg okozza. Ha az ilyen hibák több és jelentős felületeken jelentkeznek, azon a helyiség régi festésének levakarását, átglettelését követő új festéssel lehet segíteni. A kisebb foltokban leváló régi festékréteg levakarása után az ilyen festési hibák glettelve és szintbe hozva átecsetelhetők. A glettre azonban csak teljesen kiszáradt állapotban lehet az új festéket felteríteni, feltéve, hogy van azonos színű javító festék, vagy azonosítható színű falfesték. A „foltozás” még fehér színnél is észrevehető, ám a javítás színeltérése a szélek bemosásával tompítható. Még így is kellemesebb látvány a javított falrész, mint a levelesen leváló festékréteg.


Sokkal kellemetlenebb hibákat okoznak a beázás utáni festék, sőt vakolat leválások. A javításhoz a falrésznek teljesen ki kell száradni, különben a még falban levő nedvesség a javításhoz használt javítóhabarcsot, vagy glettanyagot, sőt a rákent falfestéket is átszínezheti, foltossá teheti. Az ilyen hibák kijavításakor a kisszáradt és málló vakolatot is célszerű a szilárd részekig eltávolítani. Esetleg mélyalapozóval is érdemes kezelni a sérült részt, hogy a rátöltés szilárdan az ép vakolathoz kössön. Glettel besimítva, szintbe csiszolás után jöhet a megfelelő színű falfestékes bevonat felhengerlése. A javítás széleit most is összemosva lehet kevésbé észrevehetővé tenni.

A régi épületeknél gyakoriak a statikai mozgások előidézte repedések megjelenése. Ha ezeket még az általános festéskor nem tágították ki, nem töltötték fel glettel, és ezt nem erősítették meg üvegszövetes fedéssel, akkor ezt a repedések kijavításakor kell megtenni. A kisebb repedéseket spatulya élével szélesíteni, majd nedvesíteni kell, hogy a glettanyag tapadása megfelelő legyen. A glettanyagot két oldalról préseljük a résekbe, töltsük teljesen fel azokat. A jelentősebb és mély repedéseknél a vakolatot is meg kell bontani, és javítóhabarccsal kell feltölteni, majd jöhet a finom üvegszövetes erősítés, amit a glettbe ágyazva kell eldolgozni. A teljes száradás után következhet a falfestékes javító színezés a fentiek szerint elvégezve.


A lábazatoknál gyakoriak a beázáshoz hasonló mély, a vakolat kipergésével járó falnedvesedési hibák. A kisebb felületen, vagy keskenyebb sávokban kialakult, felhólyagosodott és málló vakolatú helyeken a vakolatot legjobb a falazatig eltávolítani, majd mélyalapozóval bekenni, és újból felvakolni. Ezt követheti a glettes besimítás és a falazat átfestése. Ha viszont az ilyen hibák túl nagy felületen jelentkeznek, a javítás helyett célszerűbb a sérült vakolatrészek málló részeit eltávolítani, majd mélyalapozóval bekenni, és a vakolat feltöltése után ezt a falrészt célszerű részben lambériával lefedni. E célra a műanyag lambéria az előnyösebb, mert a faanyagúak az állandó nedvesedés hatására idővel vetemedhetnek. A lambéria övléceit szellőző hézagokkal ellátva kell felszerelni, amivel biztosítható a lefedett falrész átszellőzése. A nedvesedő fal kezelésére léteznek korszerű szigetelési eljárások is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Krétatábla-festék

A kreatív boltokban már évek óta lehet vásárolni kis kiszerelésben az eredetileg iskolai táblákhoz használt táblafestéket és mágneses festéket, illetve ezek kombinációját, amivel a...


Belső falfestékek

Mint az köztudott, a lakások falait 3-4 évente fel kellene újítani. Van, aki ezt szakemberre bízza, mások viszont inkább maguk látnak neki ennek a munkának. Önköltségi áron természetesen kevesebbe...