Belső festés és fal hibák javítása

2016-05-30 08:43:54 | Módosítva: 2016-05-30 08:45:36

Egy lakásban az egészen apró, ám szembántó leverődésektől, foltoktól kezdve a nedvesedés okozta vakolat leválásokig, vagy a szerelési műveletek közben bekövetkező sérülésekig számos hiba csúfíthatja el a falfelületeket. Ha ezek nem lesznek mielőbb eltüntetve, kijavítva, a lakás gondozatlan hatását keltik, és az általános festésre a kelleténél sokkal előbb kell majd sort keríteni.


Nyomtalanul ritkán sikerül

A leggyakrabban előforduló hibákat a különféle szennyező foltok okozzák, például a konyhában. Ezektől - a szennyező anyagtól függően - szinte azonnal meg lehet szabadulni. A foltot ilyen esetekben azonnal fel kell itatni, majd enyhén nedves mosogatószeres szivaccsal még frissiben lemosva a nyomai könnyen eltávolíthatók. Ez természetesen függ a falfestéktől is, ám még a meszes felületről is lemoshatók a különféle ételfoltok vagy a koszos rákenődések. A letisztított részt ajánlatos előtte alaposan, enyhén nedvesen a portól letörölni, majd hajszárítóval gyorsan megszárítani a letisztított részt. A mosható festékkel bevont falakról az ilyen foltok szinte nyom nélkül lemoshatók, ám lehet, hogy azért marad utána egy nagyon halvány folt, de ez még mindig elviselhetőbb, mint maga a szennyeződés.

A fali képek átrendezésekor is koszos keretek alakulnak ki. Nedves, tisztítószeres szivaccsal ezek is eltüntethetők, ám sajnos nem teljesen. Ha van azonos színű javító falfesték, akkor a fal portalanítása és lemosása után szinte alig marad nyoma a képnek. Ha ezt egy nagyobb képpel nem lehet eltakarni egy kissé hígított eredeti falfestékkel áthengerelve, a szélek óvatos visszamosásával szinte teljesen eltüntethető. A felesleges képakasztók helyei pedig egy kis gipsszel, vagy glett anyaggal kitöltve, majd a foltok óvatos átfestésével tüntethetők el. Ilyenkor is jó, ha van az eredeti falfestékből a javításokra félretett anyag. Ezeket mindig egy jól zárható befőttes üvegbe, légmentesen lezárva érdemes tárolni, mert még hosszú ideig tárolt festék is használható javításokhoz.


A szűkebb helyiségekben a székek háttámlái okozhatnak festékkopásokat. A feketés horzsolt nyomokat főleg a homogén felületeken látszanak. Ezek is eltüntethetők - előzetes mosást követően - híg festékkel áthengerelve, vagy finomszőrű ecsettel többször áthúzva. Lehet, hogy a javítás árnyalatnyi eltérést okoz, ám ez még mindig jobb, mint a feketés kopásnyomok. Ezeket a festékkopásokat a székek mögé szerelt védő lécekkel érdemes már eleve megelőzni.

A falakon gyakran rétegfelválások is adódhatnak. Ezt vagy az alap szennyeződése, vagy a már túl vastag festékréteg okozza. Ha az ilyen hibák több és jelentős felületeken jelentkeznek, azon a helyiség régi festésének levakarását, átglettelését követő új festéssel lehet segíteni. A kisebb foltokban leváló régi festékréteg levakarása után az ilyen festési hibák glettelve és szintbe hozva átecsetelhetők. A glettre azonban csak teljesen kiszáradt állapotban lehet az új festéket felteríteni, feltéve, hogy van azonos színű javító festék, vagy azonosítható színű falfesték. A „foltozás” még fehér színnél is észrevehető, ám a javítás színeltérése a szélek bemosásával tompítható. Még így is kellemesebb látvány a javított falrész, mint a levelesen leváló festékréteg.


Sokkal kellemetlenebb hibákat okoznak a beázás utáni festék, sőt vakolat leválások. A javításhoz a falrésznek teljesen ki kell száradni, különben a még falban levő nedvesség a javításhoz használt javítóhabarcsot, vagy glettanyagot, sőt a rákent falfestéket is átszínezheti, foltossá teheti. Az ilyen hibák kijavításakor a kisszáradt és málló vakolatot is célszerű a szilárd részekig eltávolítani. Esetleg mélyalapozóval is érdemes kezelni a sérült részt, hogy a rátöltés szilárdan az ép vakolathoz kössön. Glettel besimítva, szintbe csiszolás után jöhet a megfelelő színű falfestékes bevonat felhengerlése. A javítás széleit most is összemosva lehet kevésbé észrevehetővé tenni.

A régi épületeknél gyakoriak a statikai mozgások előidézte repedések megjelenése. Ha ezeket még az általános festéskor nem tágították ki, nem töltötték fel glettel, és ezt nem erősítették meg üvegszövetes fedéssel, akkor ezt a repedések kijavításakor kell megtenni. A kisebb repedéseket spatulya élével szélesíteni, majd nedvesíteni kell, hogy a glettanyag tapadása megfelelő legyen. A glettanyagot két oldalról préseljük a résekbe, töltsük teljesen fel azokat. A jelentősebb és mély repedéseknél a vakolatot is meg kell bontani, és javítóhabarccsal kell feltölteni, majd jöhet a finom üvegszövetes erősítés, amit a glettbe ágyazva kell eldolgozni. A teljes száradás után következhet a falfestékes javító színezés a fentiek szerint elvégezve.


A lábazatoknál gyakoriak a beázáshoz hasonló mély, a vakolat kipergésével járó falnedvesedési hibák. A kisebb felületen, vagy keskenyebb sávokban kialakult, felhólyagosodott és málló vakolatú helyeken a vakolatot legjobb a falazatig eltávolítani, majd mélyalapozóval bekenni, és újból felvakolni. Ezt követheti a glettes besimítás és a falazat átfestése. Ha viszont az ilyen hibák túl nagy felületen jelentkeznek, a javítás helyett célszerűbb a sérült vakolatrészek málló részeit eltávolítani, majd mélyalapozóval bekenni, és a vakolat feltöltése után ezt a falrészt célszerű részben lambériával lefedni. E célra a műanyag lambéria az előnyösebb, mert a faanyagúak az állandó nedvesedés hatására idővel vetemedhetnek. A lambéria övléceit szellőző hézagokkal ellátva kell felszerelni, amivel biztosítható a lefedett falrész átszellőzése. A nedvesedő fal kezelésére léteznek korszerű szigetelési eljárások is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dekoratív falfestés

Bár most még aligha vállalkozna bárki lakásának a festésére, ám már most időszerű azon elgondolkodni, hogy milyen színekkel és festékekkel lehetne majd a falakat felújítani. Így teljesen újszerűvé...


Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...