Betonfelületek csiszolása, polírozása

2016-06-01 09:42:19 | Módosítva: 2016-06-01 09:46:09

A beton hátránya, hogy még az igénnyel elkészített betonfelületek is ipari jellegűek, a szürkeségük pedig általában unalmas, mondhatni félig késznek tűnnek. A padlókat és egyéb épületszerkezetei elemekre, ezért kerülnek különféle esztétikus burkoló anyagok. Az új technológiáknak köszönhetően a betonból készült felületek egyszerűbben is dekoratívabbá tehetők, mégpedig a különféle burkolási technikáknál gyorsabban, fugák nélkül, és akár a nyomasztó szürke színük is megváltoztatható, mintázható. Az ilyen felületmódosítások – a nyers betonfelületek csiszolásával, simára polírozásával – felújító munkák során szinte bárhol alkalmazhatók.


A szép betonfelület a csiszolástechnika több szakaszos folyamatával érhető el, ami ipari és egyéb környezetben is jól alkalmazható. Lényege, hogy a meglevő beton felületét csiszolással úgy alakítják át, hogy az terazzo, vagy akár márvány padlóhoz hasonlóvá váljon. A gyémántszemcsés csiszolást követően a felület edzésével lezárják a beton felületi mikroporozitását, ezzel megszüntetve a felület apró lyukait, és könnyen takaríthatóvá téve a kezelt felületeket. A csiszolás eredményeként a betonban levő kövek terazzo szerűen láthatóvá válnak, és növelik a padló ellenállását az erős kopásokkal szemben. A felületi edzőréteg eredményeként tökéletesen sima és fényes lesz a betonpadló felülete. A felület fényét pedig polírozással érik el, ami még simábbá teszi a kezelt felületet.

Más eljárásoknál a csiszoláskor 2-4 mm-t lecsiszolnak a betonfelületből, így a felszínre kerül a nagy teherbírású réteg, amelyet speciális anyagok bedolgozásával tovább szilárdítanak és kitöltik az esetleges felületi hibákat, majd ezt impregnálják, végül pedig igény szerint mattra, selyemfényűre vagy fényesre polírozzák. A csiszolás, polírozás során nincs szálló por, és a padlófelületet közben folyamatosan lehet használni.

Eltérő technológiák

A beton simára csiszolására egyes vállalkozások eltérő technológiákat használnak, ám a fő munkafázisok nagyon hasonlóak. Az új és a régi beton felület felső részét tökéletesen simára csiszolják, majd a porózus felület finomcsiszolását követően valamilyen időtálló, pl. kétkomponensű anyaggal tömítik. Ezt követően akár több lépésben tovább finomítják a felületet, majd polírozzák, és igény szerint színezik, amelynek anyaga a betonba szívódik, és a festés a padló tetején már nem kopik még a polírozást követően sem. E célra különleges betonszínező anyagokat használnak, amelyek nem fedi el az alapanyag strukturális elemeit, csupán a kiválasztott színűre változtatják.

A garázsokban is sok problémát okoz a nehezen tisztántartható betonpadlózat. Ha járólappal, betonfestékkel vagy műgyanta padlóval fedik be a nyers betonfelületet, sokszor ezek a felső bevonatok megrepednek vagy felválnak, és további problémákat okozhatnak. Sokkal előnyösebb, ha a felső, besimított réteg lecsiszolásával, majd minden plusz réteg bedolgozása nélkül a síkba csiszolt felület pórustömítésével és színezésével teljesen sima és jól takarítható, mondhatni dekoratív felületet alakítunk ki.


Hasonló technológiával a lakóházak belső lépcsőit, társasházak lépcsőit, vagy közlekedő folyosók padozatát is érdemes felújítani, mert így igény szerinti színezésű, könnyen tisztán tartható és teljesen sima, mondhatni „örökbeton” járófelület alakítható ki, mégpedig akár csúszásmentesített kivitelben is.

Kisebb betonfelületek csiszolása, polírozása akár saját kezűleg is elvégezhető, mivel a gépkölcsönzőkben ilyen célgépek is kölcsönözhetők, és a szükséges segédanyagok is beszerezhetők. Ugyanitt szaktanácsot is adnak a gépek használatához, de igény esetén szakembert is biztosítanak a munka elvégzéséhez. Természetesen a letéti díjak gépenként elég borsosak, és a gépek szállítása sem könnyű, ráadásul a kellően egyenes felületek kialakítása sem könnyű feladat. A tökéletes kivitel elérése érdekében ezért ezt a munkát célszerű az erre szakosodott vállalkozásokra bízni, hogy az eredmény a vártnak megfelelő minőségű és tartós is legyen.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felfagytak a kültéri burkolataink

Tavasszal, gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogyatéli hidegben az időjárási viszontagságoknak kitett betonjárdáink alapja, vagy abetonból készült burkolataink felfagytak. Kisebb nagyobb...


Panel szabászat

A 70-es, 80-as években készült panellakásokat sokszor az olcsóság és a praktikum tervezte. Ennek a koncepciónak megfelelően viszonylag kis tereket, kis alapterületű helyiségeket hoztak létre, de...