Palánták kiültetése

2016-06-01 09:49:37 | Módosítva: 2016-06-01 09:50:09

Tavasszal, ha elég meleg az idő, akkor el lehet kezdeni a palánták kiszoktatását. Éjszakára azonban ne hagyjuk kinn, különös áprilisban még gyakran lehetnek éjszakai fagyok. Nagyon fontos a vízellátás egyenletessége. A túlöntözésnél is rosszabb, ha foltokban nem ázik át a talaj a gyökeresedés mélységéig, illetve a földlabda aljáig. A kiültetés előtt a vízigényes hidegtűrőket pedig hőelvonással edzik.


Palánták „edzése”, kiültetése

Kiültetés előtt mind a saját nevelésű, mind a vásárolt palántákat 1-2 napig edzeni kell. Ekkor tegyük ki őket leendő helyükre, de még cserepükkel, hogy szokják a kinti, nagyobb hőingadozást, csak ezután ültessük ki a növényeket. Ha májusi, talaj menti, hajnali fagyok fenyegetnek, akkor a palántákat papírsüveggel, agyagcseréppel, a föld felkupacolásával kell megvédeni, majd a levegő felmelegedése után öntözéssel, könnyen felvehető műtrágya kiszórásával kell segíteni a palánták gyors növekedését. Az ültetési mélység megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A mélyültetés különösen a levélrozettát fejlesztő fajok esetében (pl. fejes saláta, zeller) káros, de a mélyre ültetett karalábé gumóját is könnyebben károsítja a káposztalégy lárvája. A járulékos gyökeret könnyen fejlesztő paradicsom jól tűri a mélyebb ültetést, sőt ha megnyúlik a palánta, jobb is, ha a szár alsó része is földbe kerül. Az ültetéssel egy időben vagy rövid időn belül esedékes a palánták beöntözése, amelynek célja egyrészt a talaj beiszapolása a gyökerek közé, másrészt pedig a vízpótlás. A legjobb a cserepes palánta, hiszen itt nincs gyökérsérülés, kivesszük a cserépből, a földbe tesszük, és fejlődését ott folytatja a növény ahol abbahagyta, minden különösebb megtorpanás nélkül. A tápkockás palánta a tápkockát, ami jó minőségű földből van már gyökereivel átszőtte, így a növény erős, jól fejlett, a gyökérsérülés minimális a tápkockák szétválasztásánál, tehát ez is egy jó megoldás. A sejttálcás palánta ugyancsak gyökérsérülés nélkül ültethető, csak méreteiben így fejlettségében is kisebb, mint cserepes társa. A növény szempontjából a leginkább kedvezőtlen, de amúgy ezek a legolcsóbb palánták, melyek szabadgyökerűek. Egyes fajokat, például a káposztaféléket ez nem nagyon zavarja, de a paprika és a paradicsom például, szabad gyökerűként palántázva egy időre megtorpan a fejlődésben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rövidesen itt a veteményezés ideje

Februárban elkezdődik a veteményezés szezonja. A hidegtűrő növényeket már most el lehet vetni, amint kienged a fagyott talaj, és nedvességtartalma engedi, hogy munkát végezhessünk rajta. A...


Magvetés vagy palántázás?

Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...