Palánták kiültetése

2016-06-01 09:49:37 | Módosítva: 2016-06-01 09:50:09

Tavasszal, ha elég meleg az idő, akkor el lehet kezdeni a palánták kiszoktatását. Éjszakára azonban ne hagyjuk kinn, különös áprilisban még gyakran lehetnek éjszakai fagyok. Nagyon fontos a vízellátás egyenletessége. A túlöntözésnél is rosszabb, ha foltokban nem ázik át a talaj a gyökeresedés mélységéig, illetve a földlabda aljáig. A kiültetés előtt a vízigényes hidegtűrőket pedig hőelvonással edzik.


Palánták „edzése”, kiültetése

Kiültetés előtt mind a saját nevelésű, mind a vásárolt palántákat 1-2 napig edzeni kell. Ekkor tegyük ki őket leendő helyükre, de még cserepükkel, hogy szokják a kinti, nagyobb hőingadozást, csak ezután ültessük ki a növényeket. Ha májusi, talaj menti, hajnali fagyok fenyegetnek, akkor a palántákat papírsüveggel, agyagcseréppel, a föld felkupacolásával kell megvédeni, majd a levegő felmelegedése után öntözéssel, könnyen felvehető műtrágya kiszórásával kell segíteni a palánták gyors növekedését. Az ültetési mélység megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A mélyültetés különösen a levélrozettát fejlesztő fajok esetében (pl. fejes saláta, zeller) káros, de a mélyre ültetett karalábé gumóját is könnyebben károsítja a káposztalégy lárvája. A járulékos gyökeret könnyen fejlesztő paradicsom jól tűri a mélyebb ültetést, sőt ha megnyúlik a palánta, jobb is, ha a szár alsó része is földbe kerül. Az ültetéssel egy időben vagy rövid időn belül esedékes a palánták beöntözése, amelynek célja egyrészt a talaj beiszapolása a gyökerek közé, másrészt pedig a vízpótlás. A legjobb a cserepes palánta, hiszen itt nincs gyökérsérülés, kivesszük a cserépből, a földbe tesszük, és fejlődését ott folytatja a növény ahol abbahagyta, minden különösebb megtorpanás nélkül. A tápkockás palánta a tápkockát, ami jó minőségű földből van már gyökereivel átszőtte, így a növény erős, jól fejlett, a gyökérsérülés minimális a tápkockák szétválasztásánál, tehát ez is egy jó megoldás. A sejttálcás palánta ugyancsak gyökérsérülés nélkül ültethető, csak méreteiben így fejlettségében is kisebb, mint cserepes társa. A növény szempontjából a leginkább kedvezőtlen, de amúgy ezek a legolcsóbb palánták, melyek szabadgyökerűek. Egyes fajokat, például a káposztaféléket ez nem nagyon zavarja, de a paprika és a paradicsom például, szabad gyökerűként palántázva egy időre megtorpan a fejlődésben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vetőmag rulett: melyik, meddig csíraképes?

A vetőmag bizalmi termék, hiszen ha nem csírázik ki, nem vihetjük vissza az eladónak, akkor már senki nem tudja bizonyítani, hogy a mag volt rossz minőségű, vagy a vetés és vetésápolás volt...


A magcsírázás optimális körülményei

Bár tél van, a leglelkesebb kertészek ilyenkor sem tétlenkednek, lassan elkezdhetünk veteményezni az ablakban, melegházban, fűtetlen teraszon. Szinte bárhol, annak érdekében, hogy a májusi...