Kerítések a zaj ellen

2016-06-09 10:26:40 | Módosítva: 2016-06-09 10:40:56

Különösen az állandó közúti forgalom keltette zajterhelés, ami mindenkit nagyon zavar és igénybe vesz, ehhez nem lehet hozzászokni. Legtöbbször sajnos nem lehet megszüntetni, ám intenzitását lehet csökkenteni. A korszerű ablaküvegek beépítésével, a falak zajcsökkentő szigetelésével gyakran jelentősen redukálható az általános zajszint, ám a közúti forgalom okozta zajártalmak ellen elég nehéz védekezni, különösen nyáron, amikor szinte minden ajtó, ablak nyitva van.


Zajcsökkentő kerítések

Az ilyen zajok intenzitását különféle zajcsökkentő kerítések létesítésével lehetséges valamelyest olyan szintre csökkenteni, hogy az már elviselhető legyen. Erre már a kerítések kialakításakor, esetleg felújításakor célszerű gondolni, mivel ez az épület első és hatásos védőzónája lehet. A zajcsökkentő kerítések nem olcsók, viszont hasznosságuk tagadhatatlan és meglétük növeli a „védett” ingatlan értékét.

A megfelelő zajvédő kerítés kiválasztásakor legfontosabb természetesen a lehető legnagyobb hangelnyelő képesség. Lényeges a gyors, viszonylag egyszerű telepítés, és hogy a kerítés anyaga az időjárással és az egyéb rongáló hatásokkal szemben is időtálló legyen. Előny, ha az esetleg sérült részek cseréje is megoldható, és a szín is megválasztható; a tájjal és a környezettel összhangba hozható, mintázható, vagy növényekkel is kombinálható. Ezeken túlmenően arra is érdemes figyelni, hogy a kerítés lehetőleg ne okozzon jelentős fényveszteséget a lakóépületben.

Beton, vagy téglafalú kerítéseknél pl. alkalmazni lehet a különböző vastagságú és fazonkialakítású fabeton elemeket. Ezek akár utólag is a meglevő kerítések felületére ragaszthatók, és a tetszetősebb felületi tagoltság is megoldható az alkalmazásukkal. A cementkötésű, faaprítékot tartalmazó, kiváló zajcsökkentő tulajdonságú elemek változatos színekben és formákban szerezhetők be, elég változatos a felületkialakításuk is. Vastagságuk általában 12 cm.

Több változatuk is kapható, némelyik csak egyik oldaluk felől zajcsökkentő hatású. A léces kialakításúak viszont két oldaluk felől tompítják a kellemetlen zajokat. A fabeton zajcsökkentő némely változata elemes kialakítású, és az alkalmazásukhoz szükséges egyéb tartozékokat is magában foglalja a rendszer.Hasonlóan hatékony hangelnyelő tulajdonságú az ugyancsak faaprítékot tartalmazó Durisol kerítés elemrendszer. Változatos felületi kialakítású az elemeik optimális beépítés után akár 30 dB-es zajcsökkentésre is képesek. Ezek a falpanelek légáteresztők, a szilárd betonmagjuk pedig az esetleges szándékos rongálást is megnehezíti. Bár a felületük festhető, ám gyárilag színezett változataik is beszerezhetők. Anyagösszetételében hasonlók a Fabeton elemes rendszerhez, de ezeket acél, vagy beton oszlopok közé kell illeszteni. Ezt megkönnyíti a különféle felületi mintázatú elemek ékhornyos illeszthetősége. E kerítésrendszerhez a szükséges lábazati és egyéb elemek is beszerezhetők, telepítésük viszonylag egyszerű.A zajvédő rendszerek egy másik, dekoratív változata a keretes szerkezetű és impregnált fenyőfából fonottan kialakított elemes kerítésrendszer. A zaj elleni védelmet a fafonatok közé beépített üvegrost és szövet, vagy szilikonizált ásványgyapot, és a légréssel közéjük helyezett cementes rostlemez biztosítja. A paneleket egymástól 2 m-es távolságban kell a H fazonú, betonba ágyazott oszlopokra erősíteni, amelyekkel így akár 3-4 m magas zajvédő falak is kialakíthatók, ha a táblaelemek egymásra lesznek helyezve. Mint minden ilyen oszlopok közé helyezendő terméknél a gyárilag megadott tűréshatárokat szigorúan be kell tartani.

Előnyös külső megjelenést biztosítanak a különféle fonott, átlós, vagy függőleges lécezésű Alto zajvédő fapanelek is. Tökéletesen illeszthetők a természetes környezetbe. Egy-, illetve két oldalról hangelnyelő, zajárnyékoló falelemeik vannak.A fejlesztések újnak mondható eredménye a NoiStop hanggátló kerítésrendszer, amely speciális, préselt kőzetgyapot maggal töltött hálós, elemes rendszer. Telepítése könnyű, elemei egymásra helyezhetők, és ezzel fokozható a kerítés zajcsökkentő hatása. Különböző beszerezhető változatai akár futónövények telepítését is lehetővé teszik. A magassága maximum 2,5 m lehet, a vastagsága pedig nem haladja meg a 15 cm-t. Az elemeket könnyű egymáshoz erősíteni, külön oszloprendszert nem igényel, könnyen telepíthető, és akár 50%-kal is csökkenti a zajszennyezést.
Bár az SV zajvédő rendszert képező terméket főként közúti zajvédelemre fejlesztették ki, máshol is alkalmazhatók, ahol erre szükség és lehetőség van. Egy és kétoldalas változatban gyártják, az elemek anyaga különleges hangelnyelő anyaggal, egy vagy két oldalán bevont, 5 cm vastag, feszített vasbeton, amelyek 3-5 m hosszúak, ám igény szerint méretre vághatók, és a felületük kültéri festékkel igény szerinti színre vagy mintázatúra festhető. Az elemeket ennél is a gyártó előírásai alapján meghatározott távolságban, előre bebetonozott idomos acél tartóidomokba kell behelyezni.


Az acélvázas zajvédő kerítés változatok (pl. RAU), szilárd acélváza alapozást nem igényel, és a váz hálós borítása akár talajjal, vagy kőzettel is feltölthető. E zajvédő falak alakja nyújtott trapéz alakú, a koronaszélessége 60 cm, és a stabil kosarak akár 10 m magasak is lehetnek. A külső hálós bármilyen ömleszthető talajfajtával feltölthető. Van ún. vékony – 25 cm-es – változata is, ám ennek oszlopait már betonba kell ágyazni. A RAU zajvédők lehetőséget adnak arra is, hogy futónövények telepítésével a zöld környezetet is meg lehessen növelni a kerten belül.

A zaj elleni védelem a Helix Compacta zöld fal kialakításával is biztosító. E kerítésrendszer falainak szélessége csupán 45 cm. Alapját egy külön acél faltest váz alkotja, amelyet két oldalról horganyzott acélrács fed. A külső burkolatát kertészetben előállított növénytakaró képezi, magja pedig növényi szubsztrátum. A növények vízszükségletét beépített tápanyagellátó rendszerrel lehet biztosítani. A fal felállításakor elmei már 50%-ban növénnyel telepítettek, és ezek fél év alatt teljesen befedik a kerítés felületét. Az ilyen falak minden szilárd vízszintes felületen, épületrészeken felállíthatók, az alapok kialakítását azonban a helyi viszonyokhoz kell alakítani, és sokszor a talaj statikus vizsgálata is javasolt.A számos zajvédő fal között érdemes megemlíteni az ún. Gabion hálókosaras falakat is. Ezekből a méretezett és a műszaki szabványokhoz igazodóan megválasztott elemeikből is kiváló zajcsillapítású falak építhetők, amelyek kedvezőbbek lehetnek a kőfalaknál. Nem repedezik, és rendszeres karbantartást sem igényel. Megépítését gyakorlott szakemberre ajánlott bízni. Javasolt falmagasság 3-5 m. Zöldfalnál a kővel töltött hálókosarak felső és oldalsó rétegeként virágföldet kell a kosarakba tölteni, ami biztosítja a növények telepítését, és így növelheti a kert zöld területét. A növényzet öntözését csepegtetéses módon érdemes megoldani.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangszigetelés az emeletek között

Az emeletközi födémek szigetelésének kizárólag akusztikai követelményeket kell teljesítenie. A nyugalom, a kellemes közérzet, a zavartalan alvás igénye megköveteli a megfelelő hangszigetelést. A...


Zajszigetelés

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban az unió lakosságának 65 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 40 százaléka él és dolgozik az egészséget is károsító 55...