Magasra emelt fekhelyek

2016-06-20 12:05:03 | Módosítva: 2016-06-21 14:35:14

Keveseknek adatik meg, hogy az igényüknek megfelelő alapterületű lakásba költözzenek. Aki nem akar nagyon eladósodni, szerényebb méretű lakásban is szeretne minél otthonosabb körülményeket teremteni családjának. Ez kis helyen is lehetséges, csak kellő ötletesség szükséges az adott tér ideálisabb kihasználáshoz. Az alábbiakban ilyen érdekes térkihasználó ötleteket mutatunk be ötletadóként.

Kis alapterületű lakásokat

Úgy érdemes berendezni, hogy szinte minden életfunkciónak kellő helye legyen, és mégse legyen érezhető a tér szűkössége. Ezt például az elég helyigényes fekhelyek praktikus elhelyezésével lehet elérni. Ennek viszonylag könnyen megoldható változata, ha a helyiség egy részét megemelve az emelt szint alá lehet a fekhelyet nappal betolni. A megemelt felső szint egyéb célra használható, sőt még a lépcsők fellépő lapjai alatti tér is kihasználható tárolási célokra. A „pódium” előtti rész pedig nappaliként szolgálhat, ha könnyen mozgatható ülőbútorok és kis asztal alkotja a berendezést.

A fekvőhely a pódiumon is elhelyezhető, az alatta levő hely pedig tároló komódként építhető ki. Ilyen esetekben a megemelt szint alá akár szekrényágy is beépíthető, bár az álló kivitelűeknél az emelt szint kialakításához már legalább 3-m belmagasság szükséges. A fekhelyet természetesen egész magasra, faállványra szerelve is fel lehet emelni, így alatta akár kanapé és dohányzóasztal, vagy otthoni munkaasztal is elfér a szabad térségben. Az ilyen magasba emelt fekhelyeknél azonban a mennyezet alatt legalább 1m-nyi helynek kell maradni a fekvőfelület felett. A fekhely vázát pedig masszívan az oldalfalhoz és a mennyezethez kell erősíteni. Az ágyról való leesés veszélyét magas korlátokkal kell biztosítani, és a feljutást létrával, vagy falépcsővel célszerű megoldani.

Nagyon dekoratív kivitelezés esetén a felső szintet határoló ragasztott üvegmellvéd, vagy esetenként a kovácsolt jellegű fémkorlát is impozáns hatást kelthet. A szoba magas belső terének a közelébe emelt ágy alatt levő szabad helyen gardrób vagy egyéb tároló szekrény is kialakítható.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyermekbútorok körültekintéssel

A gyermekszoba bútorai, berendezési tárgyai akkor megfelelőek, ha nem rendeltetésszerű használat esetén sem sodorhatják bajba kis tulajdonosukat. Ezért - a főleg kisgyermekek számára szánt helyiség...


Gyermekvárás - lakásátalakítás

A gyermekvárás a legboldogabb időszak egy család életében. A nők fészekrakó ösztönnel megállíthatatlanul tervezik, vásárolják, festik, varrják a kis jövevény számára az új otthont. Más-más...