Inverteres klíma

2016-06-26 10:25:38 | Módosítva: 2016-07-17 08:03:22

A nyár megint sokaknak eszébe juttatja, hogy jó lenne egy klíma a lakásban. Igaz a nagy hőség egy évben legfeljebb 3-4 hetet jelent, akkor viszont szinte elviselhetetlen lehet a lakás klíma nélkül. Sokat hallunk az inverteres klímákról, de legtöbbünknek ez a szó csupán annyit jelent, valami korszerűbb szerkezet, de drágább is! Nézzük meg mit jelent valójában, és megéri-e a többletköltséget.


Miért inverteres?

Leegyszerűsítve az inverteres klíma olyan hűtőberendezés, ami a szükséges terheléshez sokkal jobban szabályozható, mint a hagyományos, régebbi split klímák. A split klíma beltéri egységében egy hőmérsékletérzékelő folyamatosan figyeli a belső hőmérsékletet, és annak arányában kapcsolja a hűtőberendezést, hogy ez a hőfok eltér-e a távirányítón beállított, megkívánt hőfokhoz képest.

Egy hagyományos elven működő klíma esetében, ha a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri egység hűteni kezd. A klíma kikapcsolása természetesen akkor történik, ha szoba hőmérséklete ismét a beállított hőmérséklet alá esik. Ez a rendszer folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet.


Az inverteres klíma annyiban különbözik a hagyományostól, hogy nem kapcsol ki igazán és nem is kapcsol be igazán, valahol a kettő között dolgozik, lényegében a kompresszor fordulatszámát fokozatmentesen szabályozza, ami a terhelés szempontjából rendkívüli előny. Az inverteres teljesítmény-vezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé, így az inverteres klíma, működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak.Rendszeres használat mellett az inverteres klímának csak előnyei vannak a hagyományos vezérlésűvel szemben. A precíz szabályozás miatt nincs hőmérsékletingadozás, a hűtőből kilépő levegő nem nagyon hideg vagy meleg, hanem olyan hőfokú, amire szükség van. A működése is sokkal csendesebb, hiszen a hűtő ritkán működik maximális kapacitáson, emiatt akár éjszaka is használható egy hálószobában.

Az elektromos hálózat nem kap folyamatos áramlökéseket a kompresszor ki-be kapcsolgatásakor, nem veri le a biztosítékot, és nincs szükség nagyobb áram kiépítésére pusztán az áramlökések kivédésére.
Az inverteres klíma hatásfoka lényegesen jobb a hagyományosénál. Ennek magyarázata legfőképpen abban rejlik, hogy a 100%-os teljesítményhez méretezett hőcserélő minden kisebb teljesítménynél túlméretezetté válik, amitől javul a hatásfoka.  Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klíma használatával. Míg egy hagyományos hőszivattyús klíma COP száma (ami azt adja meg, hogy egységnyi felhasznált villamos energiával hányszor akkora hűtő teljesítményt képes leadni) 3,6 körül van, addig ugyanez a szám az inverteresnél a 4,5-öt is meghaladhatja.

Na és az ár! Az inverteres klímák ára évről-évre csökken, míg pár évvel ezelőtt 4-5-szörösébe is került egy hagyományos vezérlésűnek, ma már a különbség legfeljebb kétszeres. Folyamatos rendszeres használat mellett ez az árkülönbség néhány év alatt pusztán az alacsonyabb fogyasztáson keresztül megtérülhet. És akkor még hozzá jönnek a fenti műszaki előnyök, és a lényegesen magasabb komfortszint.

Az is kétségtelen, hogy aki a klímát csak kivételesen, a legelviselhetetlenebb kánikulák idején kívánja használni, az mérlegelheti, hogy érdemes-e neki bármekkora többletköltséget felvállalnia.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vastagon megéri!

Aki nézte már hitetlenkedve a januári gázszámláját, az tudja, hogy házának hőszigetelése nem kielégítő. Sokan vagyunk így. Az energiatakarékosságot megkövetelő hazai szabályozás ma még nem támaszt...


Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...