Üvegfóliák különféle célokra

2016-07-12 09:48:36 | Módosítva: 2016-07-12 09:58:00

A korszerű ablaküvegek, üvegezett ajtók és egyéb üvegkonstrukciók nemcsak a bevilágítást biztosítják, hanem bizonyos esetekben kiemelt jelentőségük van a biztonság és az energiafelhasználás terén is. Az UV-sugárzás elleni védelemben különösen hasznosak, és jobb komfortérzetet biztosítanak a belső térben. Az adott üvegszerkezetek cseréje nélkül utólagosan alkalmazva is komfortosabbá tehetik az épület belső fény- és hőviszonyait. Belátást gátló dekorfóliák


A meglevő üvegfelületekre különféle céllal és ezekhez igazodó tulajdonságokkal rendelkező fóliákat lehet felrakni. Ha csak a betekintés gátlása a cél, akkor beszerezhetők különféle mintázatú öntapadó műanyag fóliák, amelyek akármilyen sima üvegfelületre viszonylag könnyen felrakhatók. Ezek kimondottan az üvegfelületek átláthatóságát csökkentik, természetesen bizonyos fényveszteség mellett. Dekorációs célokra is alkalmasak, változatos mintázatban bármely tapéta boltban beszerezhetők. Általában 40-75 cm szélesek. A felrakásuk egyszerű, csak letisztított üvegfelületet igényelnek, és középről a szélek felé, buborékmentesen sima felületű üvegekre simíthatók. Ezek ugyan némi biztonságot adnak üvegtörés esetén a darabok kihullása ellen, de az illetéktelenek behatolását nem gátolják meg. Tartósak, évekig ellátják az alapfunkciójukat, feltéve hogy az üvegre tapadásuk megfelelő és nem kültérrel kapcsolatban lévő nyílászárókon kerül alkalmazásra.A nevesebb cégek más alapanyagok felhasználásával, nem csak beltéri ajtók vagy térelválasztók üvegfelületein történő felhasználásra is készítenek egyszínű vagy különleges, akár egyedi mintázatú dekor fóliákat, amelyek a nagyobb üvegfelületek átláthatóságát és egyben dekorációs díszítését is megoldják. Ezeket legtöbbször intézmények vagy irodák esetén szokták belátást gátló vagy csökkentő, nagyobb üvegfelületeken alkalmazni. Felszerelésük szakértelmet igényel. Vannak egyéb díszítőjellegű, ún. holografikus fóliák is, amelyek a különböző fényekre más-más alakú és színű mintázatokat adnak.

Behatolást késleltető, biztonsági fóliák

Az üvegfóliák egy másik fajtájába sorolhatók a biztonsági üvegfóliák. Ezek anyaga egy-vagy több rétegű poliészter, vastagságuk 100 mikron körül kezdődik és akár több száz mikronos is lehet. Fontos, hogy a kiválasztott biztonsági fólia MABISZ minősítéssel rendelkezzen.

A biztonsági fólia az üveg felületére különleges technikával felragasztva meggátolja a törékeny üvegfelület szilánkosra törését. Jelentős ellenállást, pontosabban késleltetést is kifejt az esetleges behatolóval szemben. Leginkább víztiszta típusokat alkalmaznak, amelyek az üvegek átláthatóságát, megjelenését nem csökkentik, de elérhetők színezett, dekor és hővédő verziók is. Egyes típusaik akár több mint 300 mikron vastagok is lehetnek. Vastagságuk lényeges a védőhatás szempontjából. A felületük rendelkezik karcálló réteggel is az egyszerű tisztíthatóság érdekében.


Felszerelésük szakértelmet igényel, és a biztosító is csak szakkivitelezés esetén fogadja el a fóliázást, ezért egyénileg nem érdemes a felragasztásukkal kísérletezni. Léteznek olyan biztonsági fóliák, amelyek a biztonsági szerepükön kívül hő-és fényvisszaverő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ezek a belső helyiségek hőháztartásának kiegyenlítésén kívül egyedi megjelenést is adnak az épületnek. Általánosságban – mint a legtöbb fólia – az üvegek belső felére kerül felszerelésre, de bizonyos típusok a külső felületen is alkalmazhatók, így nem csak az üvegtörés esetén, de az üveg festéses vagy karcolásos megrongálása ellen is védenek. Ilyen rongálások esetén a fólia cseréje sok esetben jelentősen olcsóbb lehet, mint a teljes üvegtábla cseréje.


Refleksziós-, illetve kombinált sötétítő fóliák

Ezek a fólia típusok a helyiségek belső komfortjának a fokozását szolgálják, biztonsági céloknak nem, illetve nagyon csekély mértékben felelnek meg. Változatos szín és árnyalati választékban kaphatók. Legtöbbször céljuk, hogy a belátást és a külső hő bejutását gátolják a helyiségbe.

Fényáteresztő képességük típustól függően változó. A külső belátást azonban csak akkor gátolják, ha a külső fény a belsőnél erősebb. Így este a kivilágított helyiségbe be lehet látni. A minőségi termékek felülete karcálló réteggel rendelkezik, hogy általános tisztításkor ne sérüljön. A Low-E szigetelő fólia hő és fényvédő változatokhoz hasonlóan működik, viszont hűvösebb időben képes a belső tér melegét visszaverni a zárt helyiségbe. Ezzel jelentősen csökkenthető az ablakok közelében a hidegebb zónák kialakulása, és egyenletesebb belső hőmérséklet érhető el még a hűvösebb napokon is szinte az egész lakásban.

Vannak olyan fóliák is, amelyek az említett változatok kombinációi. Alaposan meg kell fontolni, hogy valójában milyen fólia típusra van szükség az adott helyiségekhez, sőt az is elképzelhető, hogy a helyiségek elhelyezkedése és a külső fényviszonyok miatt helyiségenként eltérő tulajdonságú fóliák felrakása szükséges. A fóliák felragasztását minden esetben ajánlott az adott gyártó vagy kereskedés által javasolt szakemberre bízni, és választáskor is meghatározó lehet a forgalmazó a tanácsa.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegfólia

Az üvegek fóliázása dekorációs-, biztonsági-, fény- vagy hőátbocsátási szempontok miatt is előnyös lehet. Üvegfólia bármilyen sima, nem mintázott felületre felvihető, így autóüvegeknél éppúgy...


Hőszigetelő üvegcsere fakeretes ablakokba

Nagyon sok régi lakásban jelentős kiadást okoz télen a régi üvegezésű ablakok hővesztesége. Az üvegek vékonyak, a keretek és a tokokközötti rések pedig utólagos és gyakorta cserélendő...