A nedves falak ellenfele: Sika Mur® rendszer

2016-07-21 13:25:54 | Módosítva: 2016-07-30 16:44:53

Az elmúlt években a rendkívül szélsőséges időjárás következtében a belvíz és a helyi vízkárok jelentős gondokat okoztak az épületekben. A talajvíznyomás a támadó vizek legveszélyesebb fajtája az épületek számára. A nedvesség által szállított sók a fal felületén kikristályosodva jelentős károkat okozhatnak a bevonatokban, a vakolatban, vagy akár magában a tégla szerkezetében.

A nedves falfelületek bizonyítottan élettanilag is károsak a huzamosabb tartózkodásra szolgáló terekben. Az egészségromláson kívül további gondot okoz, hogy a nedves fal jó hővezető, így a fűtési költség megemelkedik.

A SikaMur® rendszer teljes körű megoldást nyújt a különféle falazattípusok talajnedvesség elleni szigetelésére, legyen szó tömör téglafalakról, üreges falakról, vályog falazatokról vagy szabálytalan formájú kőfalakról és zúzottkő-töltésű falakról.

Kivitelezés

Távolítsuk el a szegélylécet és/vagy a vakolatot, hogy feltárjuk a szigetelendő alapfalazatot. Mérjük meg a falak vastagságát és ehhez igazítsuk a fúrógép mélységszabályzóját, vagy jelöljük meg a fúrót egy ragasztószalaggal. A tökéletes eredményhez megfelelő mennyiségű SikaMur®-InjectoCream-100 anyagot kell használni. A rendszer előírásai szerint egymástól 12 cm-re, 12 mm átmérőjű lyukakat kell fúrni vízszintes irányban. A lyukakat közvetlenül a vízszintes habarcshézagba fúrjuk, lehetőleg közel az alaptesthez. Szabálytalan kőfal esetében a lyukak összefüggő vonalat alkossanak.


Ezután helyezzük be a SikaMur®-InjectoCream-100 pisztoly injektáló csövét az előre kifúrt lyuk teljes mélységébe, és kezdjük meg az anyag bejuttatását. A csövet folyamatosan kifelé húzva töltsük ki a lyukat SikaMur®-InjectoCream-100 anyaggal a falfelülettől kb. 1 cm-ig. Rendszeresen töröljük tisztára a külső záró kupakot. A kitöltött lyukakat célszerű valamilyen Sika habarccsal (pl. Sika Minipack®) ledugózni. Amennyiben nincs vízszigetelés, hordjunk fel vízzáró habarcsot (pl. Sika Minipack® vagy Sika 101a®), ami a padlóra fedjen rá 5-10 cm szélességben, a falon pedig nyúljon túl az elkészített szigetelő rétegen.


A falazat kiszáradása nem kezdődik meg közvetlenül az injektálás után, az alap felől a nedvesség vándorlása csak a későbbiekben fog csökkenni. Ezért, amennyiben lehetséges késleltessük a járulékos munkákat, segítve ezzel a maximális száradást.

Általánosan elmondható, ha nem haszná­lunk speciális vakolatot, a száradási sebesség 1 hónap 25 mm-es falvastagságonként. Ez egy 25 cm-es falvastagság esetén kb. 9 hónap száradást jelent. A magas mikropórus tartalmú SikaMur® mészcement vakolat lehetővé teszi az alapfelület gyors száradását.


Bővebb információ:


Sika Hungária Kft.
1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 6.
Telefon: (+36-1) 317-2020
info@sika.com
www.sika.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Javító vízszigetelés, tartós hézagtömítés

Tetők, medencék, csőáttörések, különféle illesztések, a bádogozás hibái esetén gyakran találkozunk vízszigetelési problémákkal, résekkel, repedésekkel. Bosszantó, ha az ereszcsatorna egyetlen apró...


Hőszigetelés üveghabból

Az új épületeknek talán a legkritikusabb szerkezeti megoldása a padló és a külső falak, valamint a lábazat energia hatékony kiépítése. Ezért kiemelt fontosságú az épületszerkezetek megfelelő...