A nedves falak ellenfele: Sika Mur® rendszer

2016-07-21 13:25:54 | Módosítva: 2016-07-30 16:44:53

Az elmúlt években a rendkívül szélsőséges időjárás következtében a belvíz és a helyi vízkárok jelentős gondokat okoztak az épületekben. A talajvíznyomás a támadó vizek legveszélyesebb fajtája az épületek számára. A nedvesség által szállított sók a fal felületén kikristályosodva jelentős károkat okozhatnak a bevonatokban, a vakolatban, vagy akár magában a tégla szerkezetében.

A nedves falfelületek bizonyítottan élettanilag is károsak a huzamosabb tartózkodásra szolgáló terekben. Az egészségromláson kívül további gondot okoz, hogy a nedves fal jó hővezető, így a fűtési költség megemelkedik.

A SikaMur® rendszer teljes körű megoldást nyújt a különféle falazattípusok talajnedvesség elleni szigetelésére, legyen szó tömör téglafalakról, üreges falakról, vályog falazatokról vagy szabálytalan formájú kőfalakról és zúzottkő-töltésű falakról.

Kivitelezés

Távolítsuk el a szegélylécet és/vagy a vakolatot, hogy feltárjuk a szigetelendő alapfalazatot. Mérjük meg a falak vastagságát és ehhez igazítsuk a fúrógép mélységszabályzóját, vagy jelöljük meg a fúrót egy ragasztószalaggal. A tökéletes eredményhez megfelelő mennyiségű SikaMur®-InjectoCream-100 anyagot kell használni. A rendszer előírásai szerint egymástól 12 cm-re, 12 mm átmérőjű lyukakat kell fúrni vízszintes irányban. A lyukakat közvetlenül a vízszintes habarcshézagba fúrjuk, lehetőleg közel az alaptesthez. Szabálytalan kőfal esetében a lyukak összefüggő vonalat alkossanak.


Ezután helyezzük be a SikaMur®-InjectoCream-100 pisztoly injektáló csövét az előre kifúrt lyuk teljes mélységébe, és kezdjük meg az anyag bejuttatását. A csövet folyamatosan kifelé húzva töltsük ki a lyukat SikaMur®-InjectoCream-100 anyaggal a falfelülettől kb. 1 cm-ig. Rendszeresen töröljük tisztára a külső záró kupakot. A kitöltött lyukakat célszerű valamilyen Sika habarccsal (pl. Sika Minipack®) ledugózni. Amennyiben nincs vízszigetelés, hordjunk fel vízzáró habarcsot (pl. Sika Minipack® vagy Sika 101a®), ami a padlóra fedjen rá 5-10 cm szélességben, a falon pedig nyúljon túl az elkészített szigetelő rétegen.


A falazat kiszáradása nem kezdődik meg közvetlenül az injektálás után, az alap felől a nedvesség vándorlása csak a későbbiekben fog csökkenni. Ezért, amennyiben lehetséges késleltessük a járulékos munkákat, segítve ezzel a maximális száradást.

Általánosan elmondható, ha nem haszná­lunk speciális vakolatot, a száradási sebesség 1 hónap 25 mm-es falvastagságonként. Ez egy 25 cm-es falvastagság esetén kb. 9 hónap száradást jelent. A magas mikropórus tartalmú SikaMur® mészcement vakolat lehetővé teszi az alapfelület gyors száradását.


Bővebb információ:


Sika Hungária Kft.
1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 6.
Telefon: (+36-1) 317-2020
info@sika.com
www.sika.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Javító vízszigetelés, tartós hézagtömítés

Tetők, medencék, csőáttörések, különféle illesztések, a bádogozás hibái esetén gyakran találkozunk vízszigetelési problémákkal, résekkel, repedésekkel. Bosszantó, ha az ereszcsatorna egyetlen apró...


Szigetelés talajvíznyomás ellen

Pincefalak felszívódó nedvesség és talajvíz elleni szigeteléséről korábban is írtunk már. Foglakoztunk azzal, hogyan lehet a talajvíz szintjét, a torlóvizeket elvezetni, és ezáltal a víznyomást...