A hőhídmentesítés rejtélyei

2016-07-21 13:34:01 | Módosítva: 2016-08-03 10:13:43

Beépített tetőtereknél a szerkezet sajátosságából adódóan épületfizikailag különböző hőhidak keletkezhetnek, melyek kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságaival mindenképpen számolni kell. Képződhet anyagi hőhíd az egy szerkezeti rétegrenden belüli eltérő lambdájú anyagok csatlakozásából adódóan, mint a hőszigetelő anyag és a szarufa. Az épületszerkezeti sík váltásoknál (ferde tető és fal) is előbukkanhatnak geometriai hőhidak, és nem szabad megfeledkezni az egyenlőtlen belső felületi hőmérsékletek miatt kialakult hőhídakról sem, amelyek konkrétan a belső felületi hőátadási tényezők megváltozása, a bútorozás miatti légmozgás akadályoztatása miatt léphetnek fel.


Számos megoldás létezik

Az egyes hőhíd fajták kiküszöbölésére, az egyik leginkább problémás terület viszont általában a szarufák nyomán keletkező vonalmenti hőhíd, melynek legyőzése érdekében folyamatosan folynak a kutatások.

A magyar piacon néhány éve minőségi hőhídmentesítő megoldásként híressé vált az ezt megcélzó „URSA tető” rétegrend megoldás, melynek fő szerkezeti eleme az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyag és az URSA SECO PRO tetőfóliák mellett az úgynevezett URSA XPS-bak. A rejtélyes elnevezés egy pofonegyszerű, ám mégis korszakalkotó technikai vívmányt takar.

Az XPS bak, melynek minimális szélessége 7,5 cm kell legyen, műszakilag kétféle anyagból tevődik össze: a méretre vágott, teherhordó-teherátadó és hőhíd-megszakító URSA XPS zártcellás keményhab polisztirol termékből, valamint egy minimum 5 cm vastagságú leszorító staflifából. Alkalmazása lehetővé teszi a szarufa feletti hőszigetelés kialakítását oly módon, hogy lehetővé válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek elhelyezése úgy, hogy a kész szerkezet gyakorlatilag vonalmenti hőhídmentesnek mondható. Ez a megoldás minden szerkezeti kialakításra megoldást nyújt – még belülről látszó szarufás változatban is –, legyen szó felújításról vagy új tető építéséről.

Az előre méretre vágott URSA XPS-bakok szerkezetbe való beépítése egyszerűen megoldható. Az elem szélképzése lépcsős, mely tulajdonsága megkönnyíti a toldásnál a szoros egymáshoz illesztést. A szarufák tengelyvonalában, a szarufák felső síkjára elhelyezett polisztirol bakok tetejére fektetetett minimum 5 cm vastagságú leszorító staflifákkal a rétegeket – megfelelő hosszúságú (statikailag méretezett) – süllyesztett fejű szerkezetépítő csavarok segítségével a szarufákhoz kell rögzíteni.


Az előzetes és pontos statikai méretezés fontos része a munkafolyamatnak. A számításokhoz figyelembe kell venni a környező járdától vagy terepszinttől mért ereszmagasságot és gerincmagasságot, a fal külső síkjától mért ereszkinyúlást, a tető hajlásszögét, a szarufa hosszát eresztől gerincig mérve, a szarufa szélességét, magasságát és a szarufaközöket, de a felhasznált faanyag minőségi osztályát is (pl. C24, C27, C30), ahogy a cseréptartó lécek távolságát.

Statikai szempontból nem elhanyagolható még, melyik ereszvéges kialakítási móddal dolgozunk. A szakszerű rögzítés – amely valóban garantálja majd a kész szerkezet maximális szigetelési teljesítményét –, kétféle módon, vagy azok kombinációjával végezhető el.

Alulról látszó „csüngőeresz” megoldásnál célszerű nyírófás ereszvéges kialakítást választani. A szarufa végénél, azaz az eresznél az URSA XPS-bak megtámasztására a szerkezet tetejére egy statikailag méretezett nyírófát kell elhelyezni, amely a szarufába rögzítendő, statikailag méretezett csavarozás segítségével oly módon, hogy az adott tetősíkhoz viszonyítva 45°-os szögben legyen a szarufába csavarozva. Ezt követően kerülhet az URSA XPS-bak az adott tetősíkra merőlegesen a szarufába átcsavarozva.

Amennyiben „dobozolt eresz” megoldást alkalmazunk, nyírófa nélküli ereszvéges kialakítással lehet dolgozni.

Ennél a megoldásnál az URSA XPS-bakot teljes egészében ki kell futtatni a szarufák tetején, egészen a szarufa végéig, az ereszig, majd az adott tetősíkra merőleges és 45°-os csavarok együttes felhasználásával a szarufához rögzíteni.

Az egész szerkezeti (komplett) rétegrend alacsony U-értékének biztosítása céljából szükség van még az URSA SECO PRO speciális magas minőségű (külső és belső) tetőfóliák felület-folytonos és légtömör, szélzáró beépítésére is, ezzel lezárva a szarufaközökbe installált kiváló hőszigetelő képességű URSA ásványgyapot réteget.

A szigetelőanyagok tűzvédelmi jellege olyan tulajdonság, amely alapvető követelményként merül fel egy beépített tetőtér építésénél.

Az „URSA tető” szerkezeti rétegrendbe épített, kasírozás nélküli tekercses és táblás szálas szigetelőanyagok – akár az URSA GLASSWOOL, PURE ONE by URSA vagy URSA TERRA termékcsaládról beszélünk –, a kitűnő hő- és hangszigetelési képességen felül ráadásul rendelkeznek azzal az igen előnyös tulajdonsággal, hogy nem éghetők – azaz az A1, a legmagasabb nem éghetőségi kategóriába tartoznak.

A csupasz URSA szálas ásványgyapotok ezen éghetőségi tulajdonságuk okán egy esetleges épülettűz esetén képesek megvédeni a csatlakozó, illetve a takart szerkezeteket a tűz káros hatásaitól, mérgező gázokat és füstöt nem bocsátanak ki, égve nem csepegnek, és a tűz terjedéséhez sem járulnak hozzá:

Varga Tamás
alkalmazástechnológus


Komplett szerkezeti rétegrend


Felül csüngő eresz, alul dobozolt eresz


Hőhíd a szarufák vonalában és a ferde tető-térdfal kapcsolatánál (belső felvétel)


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés műanyaghabbal

Az alábbi hőszigetelő eljárással költséges feladatok megoldására is lehetőség nyílik, megfizethető áron.


Csökkentse fűtésszámláit még az idén

Jönnek a hűvösebb őszi napok, és lassan beköszönt a fűtési szezon. Sokan éppen most újítják fel házuk hőszigetelését, mások még kivárnak, és vannak olyanok is, akik az elmúlt időszak...