Városban és hegyen-völgyön is

Segway

2016-07-25 11:28:23 | Módosítva: 2016-08-06 08:49:42

A Segway egy kétkerekű, önegyensúlyozó elektromos meghajtású eszköz az ember helyváltoztatásának elősegítésére. A készüléket Dean Kamen amerikai mérnök találta fel.


Bekapcsolt állapotban a Segway-t a kerekek közötti alvázban elhelyezett elektromos motorok tartják függőleges helyzetben és egyensúlyban. Az egyensúly megtartását és az irányítást a motorokon keresztül két beépített számítógép végzi, amelyek giroszkópok és egyéb szenzorok segítségével másodpercenként több mint százszor korrigálják a pozíciót. Aki nem állt még ilyenen, annak fogalma sem lehet arról, hogy miért nem esnek el az emberek, annak ellenére, hogy mindössze két keréken állnak egy helyben. Nos, az egésznek a titka tehát nem az emberfeletti egyensúlyérzék, hanem a szerkezetbe épített giroszkópok és szenzorok tökéletes harmóniája, amelynek eredményeként a jármű másodpercenként nagyjából százszor korrigál, ahhoz képest, hogy merre dőlünk. A Segway-ek akkumulátorról működnek, és egy feltöltéssel nagyjából 40 km-t mennek el. A Segway akár 20 km/h sebességgel is képes haladni.


A szerkezet maga ugyan nem egyszerű, használata viszont annál inkább: nem kell több, mint 5 perc ahhoz, hogy ráérezzünk a lényegre. Az eszköz használatát sikeresen elsajátítók közt volt már 5 éves gyerek (akit egy direkt gyerekeknek készült Segway-jel vittek) és 80 évesnél idősebb túrázó is. Ami egy kicsit először furcsa lehet, az a súlypontunk középen tartása, de ha egyszer ez megvan, akkor onnantól már minden simán megy: az ember előredől, akkor előre gurul, ha hátra, akkor pedig fékez, illetve hátramenetbe kapcsol. A kanyarodás a kormány enyhe jobbra, illetve balra döntésével történik. A szerkezet különlegessége, hogy helyben is körbe tud forogni.


Rengeteg egység ügyel a biztonságra; két számítógép, öt giroszkóp, két akkumulátor és két motor, amely a csodajárgányt hajtja. Ha bármelyik elromlik, a másik helyettesíti. Se gáz se fék, csak a testbeszéd irányítja.

 

A Segway-t Magyarországon főleg városnéző túrákra használják Budapesten, illetve vidéki városokban is, de tökéletesek még szórólapozásra, újságkihordásra, vagy akár biztonsági őrök járőrözéséhez; a lehetőségek száma ugyan nem végtelen, de van belőlük bőven. Használhatók belvárosi közlekedésben, rendezvényeken és bevásárlóközpontokban, parkoló őröknek, biztonsági őröknek gyors és olcsó közlekedési eszköz. Logisztikai cégek részére munkaeszköz. 


A Patroller járőr modell a rendvédelmi szervek jövőt idéző járműve. De használják a segwayt a túrázók, sőt terepjáró változataik még a havas hegyre is felkapaszkodnak. Egyre többet lehet látni őket a belvárosban is.


Magyarországon a Központi Közlekedési Felügyelet állásfoglalása szerint a Segway-ek nem minősülnek járműnek, használójuk gyalogosnak tekintendő, így a Segway használható járdán, sétálóutcában, parkok sétaútjain, kerékpárúton, magánterületen, ám közúton nem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tilalmak Budapesten

Június közepétől tilos a segway, az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard (önegyensúlyozó elektromos roller), a sörbike és a riksa használata az V....