Mobil klímát, de azonnal!

2016-08-03 10:17:02 | Módosítva: 2016-08-03 10:29:29

Ez kívánság vagy parancs rendszerint akkor szokott előjönni, amikor már nyakunkon van a hőség, és gyors megoldásra van szükségünk. A meleg időszakokban klímakészüléket – split klímát még csak kapunk, de szakembert, aki beszerelné, nem könnyen. Egyetlen megoldás marad, a mobil klíma.


Bár több különböző rendszerű mobil klímát is árulnak, azért azt ki lehet jelenteni, hogy a split klímák precízebb, jobb megoldást jelentenek. Hátrányként viszont ott van a beszerelési költség, amit nehéz 50-60 ezer forint alatt megúszni. És arra is csak tavasszal meg ősszel számíthatunk biztonsággal, mert amikor tombol a kánikula, akkor biztosan minden szakcég tele van munkával.

A mobil klímákat úgy reklámozzák, hogy csak hazavisszük, saját kerekein oda görgetjük, ahová akarjuk, bedugjuk a konnektorba, és már dől is a hűvös levegő. Valóban dől, a készülékből, máshonnan pedig jön vissza a kánikulai forróság.

Elvében háromféle mobil klímával találkozhatunk. A legegyszerűbb és legkevésbé hatékony fajtát onnan ismerhetjük fel, hogy egy vastag gégecsőt látunk rajta, amit a szabadba kell kivezetnünk. A kerekeken gördülő kompakt készülékben minden benne van, ami egy klíma működéséhez szükséges: kompresszor, kondenzátor-ventilátor stb., és a vastag csövön a helyiségből elvont meleget kell kivezetnünk a szabadba. Ehhez valahol egy tekintélyes (12-13 cm) átmérőjű lyukat kell találnunk a falban (spájzszekrény szellőzője pl. jó lehet), vagy a végső – és legrosszabb – esetben a kicsit megnyitott ablakon dugjuk ki a csővet.

Sajnos a kondenzátor a saját lehűtésére használt levegőt a szoba már lehűtött levegőjéből vonja el, mintegy vákuumot képez a hűtendő térben. Viszont a vákuum hatására az ajtó- és az ablakréseken keresztül külső forró levegőt szív vissza a szobába, amit ismét le kell hűtenie. Tehát ez egy soha véget nem érő folyamat. A szoba hőmérséklete soha nem fogja elérni a kívánt értéket, berendezésünk folyamatosan működni fog, és pocsékolja az energiát. A csövön kifújt levegő hőmérséklete nagyjából +50 °C, ami a kb. 2 m-es szigeteletlen bordáscsövön keresztül távozik a helyiségből, melegítve a szoba levegőjét. Mivel a klímaberendezés minden zajos eleme – élén a kompresszorral – a készülékben van, a mobil klímával nem nagyon jó együtt aludni.

Ezen az utóbbi problémán a kétcsöves mobil klíma sem segít, de ha ilyet vásárolunk, akkor a hatékonyság szempontjából kissé előbbre vagyunk. A kétcsöves mobil klíma a berendezés a saját lehűtéséhez – kondenzálásához – szükséges levegőt nem a szoba lehűtött levegőjéből, hanem a környezetből, az utcáról szívja be, tehát a szoba levegője akadálytalanul hűlhetne le. A gyakorlatban nem ilyen jó a helyzet, mert nem csak két vastag cső kivezetéséről kell gondoskodnunk, hanem azzal is szembe kell néznünk, hogy az egyik – szigeteletlen – csövön 50 fokos hűtőlevegő távozik, a másikon pedig a kinti 35 fokos levegő jön be. A vastag csövek alaposan visszafűtik a helyiséget. A mobilitás is megkérdőjelezhető, mert a két vastag gégecső azért jelentős korlátot jelent, nem lehet csak úgy átgurítani a készüléket egy másik szobába, sőt, még a szobán belül sem.

Az egy és kétcsöves mobil klímáktól jobb hatásfok elérése érdekében kirakható kültéri egységgel rendelkező mobil split klímát érdemes választani. A kirakható kültéris mobil klímák elvben, a split klímáknak megfelelő hatékonysággal képesek hűteni, így ezekkel a berendezésekkel, lényegesen hatékonyabb hűtést tudunk elérni.

A kirakható kültéri egység könnyen felismerhető, hiszen egy kisebb tv nagyságú dobozról van szó, ami egy flexibilis – nem olyan vastag, mint a fenti két változaté – csővel van összekötve a mobil klíma belső, hűtő egységével. A kültéri a split klímáknál jól ismert, sűrűn lemezelt hőcserélővel van ellátva, az elülső felületén pedig a nagyméretű ventilátor kap helyet. Itt már nehezebb a készülék „mobilságát” fenntartani, mivel a kültéri és a beltéri egység fixen össze van kötve. Néhány esetben a kötés oldható, ám nem tanácsos hozzányúlni. Áthelyezés viszont a kötés megbontása nélkül, szakember segítség nélkül is megoldható.

Hatékonyságát tekintve tehát ez a berendezés a legjobb az eddig említettek közül. A kompresszor és a léghűtéses kondenzátor flexibilis köldökzsinórral van összekötve, amely csak egy 4x2 cm-es rés kivágását igényli az ablakkeretből. Ezen már könnyen átvezethetjük a kb. 3 m hosszú köldökzsinórt.

Tulajdonképpen a kondenzátor és a kondenzátor-ventilátor ki van telepítve a kültérbe, zajuk nem a belső teret terheli. Némelyik típusnál a kondenzvizet is kivezetik a köldökzsinórban egy kisméretű kondenzvíz-szivattyú segítségével. Hűtőteljesítményük akár 5 kW is lehet. A kültéri egységben a csövek fixen vannak csatlakoztatva, míg a beltériben ún. kuplungos gyorscsatlakozókat alkalmaznak a könnyű és egyszerű bonthatóság érdekében.

A mobilitás már némileg megkérdőjelezhető, ebben a tekintetben is közelebb áll az igazi split klímához. A beltéri egység kerekei megmaradnak, és néhány méteres arrébb gurításra van lehetőség. A külső egységnek is egyszerű fogantyúja van, és simán leállítható egy erkélyre, egy tetőablak konzoljára vagy kertes házban az ablak alá. De nagy mozgásterünk egyik változatnál sincs.

Megmarad viszont a mobil klímák legnagyobb előnye; nem kell mesteremberre, szakcégre várnunk, és tekintélyes összeget kifizetnünk a telepítésre. Nem kell kivárnunk a nyár végét, ha nem bírjuk a kánikulát, és ha lakást cserélünk, akkor egyszerűen szedhetjük szét a berendezést, és átvihetjük az új lakásba.

A szakemberek hűtési igény esetén általában 10 m2-re 1 kW-ot számolnak. Tehát, ha veszünk egy átlagos 25 m2 alapterületű helységet, akkor abba kb. 2.5 kW hűtőteljesítményű klímaberendezés elegendő. Az alul méretezés és a túlméretezés sem gazdaságos. A megfelelő hűtőteljesítmény a legfontosabb. Ha túltervezzük, az üzemeltetés drága lesz, ha alultervezzük, a berendezés nem lesz hatékony. Meg kell találni az optimális méretet.

A hordozhatóságot a bekötőcső erősen korlátozza


Egycsöves mobil klíma


Egycsöves mobil klíma és a hozzá tartozó ablak-kit


Egycsöves mobil klíma szereléseKétcsöves mobil klíma


Kétcsöves mobil klíma az ajtókeretbe kötve


Kétcsöves mobil klíma lakókocsira


Kicsit zajos, és a gégecső erősen fűtMobil split klíma


Mobil klíma kint

Érdekes technikai megoldással próbálja kezelni a Fisher a mobil klímák hátrányait. A Flexi mobil egyetlen kompakt egysége kültérre lett tervezve, és ezzel a mobil klímák legtöbb hátrányát megszünteti, miközben a mobilitás megmarad. A teraszra, ablak alá kihelyezett egységgel együtt kivisszük a lakásból a zajforrást, a melegítő hatásokat, és megszüntetjük azt a vákuum-forrást is, amitől a külső forró levegő áramlik vissza a lakásba. A készülékből egyetlen csövön és befúvónyíláson keresztül csak a hűtött levegő áramlik a belső térbe, így a split klímával egyenértékű hűtőhatás jön létre. A befúvónyílásra kerülnek a különböző érzékelők és a távirányító vevőegysége is, így a lakáson belül a távirányítón kívül semmi sincs. A Flexi mobillal nem csak hűteni, hanem fűteni, sőt párátlanítani is lehet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...


Hőszigetelés: nem kérdés, hanem kötelesség

Az ősz, főként az október minden évben az építkezések szempontjából ahőszigetelés időszaka, hiszen az időjárási körülmények ekkor a legalkalmasabbak a homlokzat felújításával kapcsolatos...