Mobil klímát, de azonnal!

2016-08-03 10:17:02 | Módosítva: 2016-08-03 10:29:29

Ez kívánság vagy parancs rendszerint akkor szokott előjönni, amikor már nyakunkon van a hőség, és gyors megoldásra van szükségünk. A meleg időszakokban klímakészüléket – split klímát még csak kapunk, de szakembert, aki beszerelné, nem könnyen. Egyetlen megoldás marad, a mobil klíma.


Bár több különböző rendszerű mobil klímát is árulnak, azért azt ki lehet jelenteni, hogy a split klímák precízebb, jobb megoldást jelentenek. Hátrányként viszont ott van a beszerelési költség, amit nehéz 50-60 ezer forint alatt megúszni. És arra is csak tavasszal meg ősszel számíthatunk biztonsággal, mert amikor tombol a kánikula, akkor biztosan minden szakcég tele van munkával.

A mobil klímákat úgy reklámozzák, hogy csak hazavisszük, saját kerekein oda görgetjük, ahová akarjuk, bedugjuk a konnektorba, és már dől is a hűvös levegő. Valóban dől, a készülékből, máshonnan pedig jön vissza a kánikulai forróság.

Elvében háromféle mobil klímával találkozhatunk. A legegyszerűbb és legkevésbé hatékony fajtát onnan ismerhetjük fel, hogy egy vastag gégecsőt látunk rajta, amit a szabadba kell kivezetnünk. A kerekeken gördülő kompakt készülékben minden benne van, ami egy klíma működéséhez szükséges: kompresszor, kondenzátor-ventilátor stb., és a vastag csövön a helyiségből elvont meleget kell kivezetnünk a szabadba. Ehhez valahol egy tekintélyes (12-13 cm) átmérőjű lyukat kell találnunk a falban (spájzszekrény szellőzője pl. jó lehet), vagy a végső – és legrosszabb – esetben a kicsit megnyitott ablakon dugjuk ki a csővet.

Sajnos a kondenzátor a saját lehűtésére használt levegőt a szoba már lehűtött levegőjéből vonja el, mintegy vákuumot képez a hűtendő térben. Viszont a vákuum hatására az ajtó- és az ablakréseken keresztül külső forró levegőt szív vissza a szobába, amit ismét le kell hűtenie. Tehát ez egy soha véget nem érő folyamat. A szoba hőmérséklete soha nem fogja elérni a kívánt értéket, berendezésünk folyamatosan működni fog, és pocsékolja az energiát. A csövön kifújt levegő hőmérséklete nagyjából +50 °C, ami a kb. 2 m-es szigeteletlen bordáscsövön keresztül távozik a helyiségből, melegítve a szoba levegőjét. Mivel a klímaberendezés minden zajos eleme – élén a kompresszorral – a készülékben van, a mobil klímával nem nagyon jó együtt aludni.

Ezen az utóbbi problémán a kétcsöves mobil klíma sem segít, de ha ilyet vásárolunk, akkor a hatékonyság szempontjából kissé előbbre vagyunk. A kétcsöves mobil klíma a berendezés a saját lehűtéséhez – kondenzálásához – szükséges levegőt nem a szoba lehűtött levegőjéből, hanem a környezetből, az utcáról szívja be, tehát a szoba levegője akadálytalanul hűlhetne le. A gyakorlatban nem ilyen jó a helyzet, mert nem csak két vastag cső kivezetéséről kell gondoskodnunk, hanem azzal is szembe kell néznünk, hogy az egyik – szigeteletlen – csövön 50 fokos hűtőlevegő távozik, a másikon pedig a kinti 35 fokos levegő jön be. A vastag csövek alaposan visszafűtik a helyiséget. A mobilitás is megkérdőjelezhető, mert a két vastag gégecső azért jelentős korlátot jelent, nem lehet csak úgy átgurítani a készüléket egy másik szobába, sőt, még a szobán belül sem.

Az egy és kétcsöves mobil klímáktól jobb hatásfok elérése érdekében kirakható kültéri egységgel rendelkező mobil split klímát érdemes választani. A kirakható kültéris mobil klímák elvben, a split klímáknak megfelelő hatékonysággal képesek hűteni, így ezekkel a berendezésekkel, lényegesen hatékonyabb hűtést tudunk elérni.

A kirakható kültéri egység könnyen felismerhető, hiszen egy kisebb tv nagyságú dobozról van szó, ami egy flexibilis – nem olyan vastag, mint a fenti két változaté – csővel van összekötve a mobil klíma belső, hűtő egységével. A kültéri a split klímáknál jól ismert, sűrűn lemezelt hőcserélővel van ellátva, az elülső felületén pedig a nagyméretű ventilátor kap helyet. Itt már nehezebb a készülék „mobilságát” fenntartani, mivel a kültéri és a beltéri egység fixen össze van kötve. Néhány esetben a kötés oldható, ám nem tanácsos hozzányúlni. Áthelyezés viszont a kötés megbontása nélkül, szakember segítség nélkül is megoldható.

Hatékonyságát tekintve tehát ez a berendezés a legjobb az eddig említettek közül. A kompresszor és a léghűtéses kondenzátor flexibilis köldökzsinórral van összekötve, amely csak egy 4x2 cm-es rés kivágását igényli az ablakkeretből. Ezen már könnyen átvezethetjük a kb. 3 m hosszú köldökzsinórt.

Tulajdonképpen a kondenzátor és a kondenzátor-ventilátor ki van telepítve a kültérbe, zajuk nem a belső teret terheli. Némelyik típusnál a kondenzvizet is kivezetik a köldökzsinórban egy kisméretű kondenzvíz-szivattyú segítségével. Hűtőteljesítményük akár 5 kW is lehet. A kültéri egységben a csövek fixen vannak csatlakoztatva, míg a beltériben ún. kuplungos gyorscsatlakozókat alkalmaznak a könnyű és egyszerű bonthatóság érdekében.

A mobilitás már némileg megkérdőjelezhető, ebben a tekintetben is közelebb áll az igazi split klímához. A beltéri egység kerekei megmaradnak, és néhány méteres arrébb gurításra van lehetőség. A külső egységnek is egyszerű fogantyúja van, és simán leállítható egy erkélyre, egy tetőablak konzoljára vagy kertes házban az ablak alá. De nagy mozgásterünk egyik változatnál sincs.

Megmarad viszont a mobil klímák legnagyobb előnye; nem kell mesteremberre, szakcégre várnunk, és tekintélyes összeget kifizetnünk a telepítésre. Nem kell kivárnunk a nyár végét, ha nem bírjuk a kánikulát, és ha lakást cserélünk, akkor egyszerűen szedhetjük szét a berendezést, és átvihetjük az új lakásba.

A szakemberek hűtési igény esetén általában 10 m2-re 1 kW-ot számolnak. Tehát, ha veszünk egy átlagos 25 m2 alapterületű helységet, akkor abba kb. 2.5 kW hűtőteljesítményű klímaberendezés elegendő. Az alul méretezés és a túlméretezés sem gazdaságos. A megfelelő hűtőteljesítmény a legfontosabb. Ha túltervezzük, az üzemeltetés drága lesz, ha alultervezzük, a berendezés nem lesz hatékony. Meg kell találni az optimális méretet.

A hordozhatóságot a bekötőcső erősen korlátozza


Egycsöves mobil klíma


Egycsöves mobil klíma és a hozzá tartozó ablak-kit


Egycsöves mobil klíma szereléseKétcsöves mobil klíma


Kétcsöves mobil klíma az ajtókeretbe kötve


Kétcsöves mobil klíma lakókocsira


Kicsit zajos, és a gégecső erősen fűtMobil split klíma


Mobil klíma kint

Érdekes technikai megoldással próbálja kezelni a Fisher a mobil klímák hátrányait. A Flexi mobil egyetlen kompakt egysége kültérre lett tervezve, és ezzel a mobil klímák legtöbb hátrányát megszünteti, miközben a mobilitás megmarad. A teraszra, ablak alá kihelyezett egységgel együtt kivisszük a lakásból a zajforrást, a melegítő hatásokat, és megszüntetjük azt a vákuum-forrást is, amitől a külső forró levegő áramlik vissza a lakásba. A készülékből egyetlen csövön és befúvónyíláson keresztül csak a hűtött levegő áramlik a belső térbe, így a split klímával egyenértékű hűtőhatás jön létre. A befúvónyílásra kerülnek a különböző érzékelők és a távirányító vevőegysége is, így a lakáson belül a távirányítón kívül semmi sincs. A Flexi mobillal nem csak hűteni, hanem fűteni, sőt párátlanítani is lehet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímaváltozás hatása hazánkra

Az éghajlatváltozás nemcsak többletfeladatokat, de lehetőségeket is ad a vállalkozások és általában a gazdaság szereplői számára - állapítja meg a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet...


(Nálunk) fura növények

Gomba ízű növény, sajt ízű növény, és még sorolhatnánk azokat afurcsaságokat, melyekhez ma már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ezek a népi növényhasználatban avilág egyes helyein kedvelt fajok...