Zöld vízitaxi Velencében

2016-08-31 15:04:29 | Módosítva: 2016-12-19 11:34:19

Bár a legtöbb embernek Velencéről elsősorban a gondolák és a vaporettok jutnak eszébe, a kisváros vízi utcáin több mint 500 vízitaxi is szállítja a turistákat. Ezeket zömmel diesel motor hajtja, nem is feltétlenül a legkorszerűbb, így meglehetősen szennyezik a levegőt.


A fejlődés azonban szerencsére nem áll meg, és egy angol cég már foglalkozik azzal, hogyan lehetne az elavult hajtóműveket korszerű, hibrid hajtóművekre cserélni.

A már kész diesel-elektromos konstrukció beépíthető bármelyik régi taxiba, a régi motor helyére. A hibrid motorral a város belső részein, alacsony sebességgel tisztán elektromos hajtással tudnak haladni a hajók. Ilyenkor szinte nincs hangjuk, vibrációjuk és természetesen káros anyag kibocsátásuk sem. A külső területeken és a tengeröblökben – amikor a vezető nagyobb sebességre kapcsol -, automatikusan beindul a diesel motor, és biztosítja a szükséges nagyobb teljesítményt. Ilyenkor a generátor a lítium-ion akkumulátorok visszatöltéséről is gondoskodik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: velence, taxi, vízitaxi

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Takarékosan a vízzel

A víz látszólag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ám tiszta ivóvízből nagyon is hiány van aFöldön. Anyagi és környezetvédelmi megfontolásból is érdemes leszoknunk a pazarlásról, ami...


Napkollektor vásárlás

Sokan úgy gondolják, hogy a gazdasági válságból kifelé lábal a világ, ám ez nem teljesen igaz. Modern társadalmunk szinte kizárólagos mozgatórugója a fosszilis energia. Egyes tudományos álláspontok...