Tiszta levegőt a szobában

2016-09-06 08:44:42 | Módosítva: 2016-09-06 08:57:47

A szobai légtisztítók a nyári, pollennel terhes időszakokban különösen hasznosak, de szerepük fontos más évszakokban is. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy szobanövényeink is hozzájárulhatnak a lakás levegőjének egészségéhez. És akkor ott van a harmadik légszennyező forrás, az ember, az egészségtelen életmód.


A piacon sokfajta légtisztító berendezést kapható. Léteznek ionizátoros, fotokatalitikus készülékek, vannak párásítós és párásító nélküli eszközök is. A jó minőségű, magas hatásfokú légtisztítók és ionizátorok védelmet nyújtanak a lakáson belül allergiát okozó házi poratkával, valamint a passzív dohányzással szemben is, így a zárt helyiségekben megóvhatjuk magunkat a szennyezett levegőtől. Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a dohányfüst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, ételszagok, baktériumok, sőt, a vírusok egy része is kiszűrhető a levegőből.

Egyes építőanyagok, festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, tisztítószerek, nyomtató tinták, továbbá a bútorokhoz használt rétegelt- illetve farostlemezek az egészségre nem éppen jótékony hatású anyagokat – például formaldehidet, benzolt, triklóretilént bocsáthatnak ki környezetükbe. Az ő környezetük a mi lakásunk levegője, ahol bizonyos koncentrációban megjelenve ezek az anyagok hangulatváltozást, illetve testi tüneteket (fejfájás, émelygés, szemgyulladás, bőrirritáció stb.) okozhatnak.


A legkomplettebb szobai légtisztítókban négyfokozatú szűrőrendszer található. Az előszűrő a nagyobb méretű szemcséket és szennyeződéseket köti meg, továbbá a HEPA szűrőt védi az idő előtti elpiszkolódástól. Az előszűrő szükség esetén kiporszívózható.

A HEPA szűrő megköti a legtöbb légszennyezést; baktériumot, vírust, pollent és gombát. A kétrétegű (polipropilén/poliészter) hajtogatott szűrő külső rétegében a mozgó szennyező részecskék erős sztatikus töltésre tesznek szert, majd a belső, semleges töltésű, önkisütő réteg elemi szálaihoz vonzódva megtapadnak. Ez a módszer radikálisan javítja a szűrés hatékonyságát a légellenállás csökkenése mellett. Az aktív szén szűrő feladata az illatanyagok és cigarettafüst megkötése.


Az ionizátor a szobai levegőben ionokat, azaz elektromosan töltött atomokat és molekulákat állít elő, mégpedig úgy, hogy a levegő gáznemű alkotórészeit, a szilárd részecskéket, a vízgőz molekuláit feltöltik. Mivel az elektronok negatív töltést hordoznak, ezért negatív ion keletkezik a szobai légtisztítók ionizátorában. Vizsgálatok kimutatták, hogy a tiszta „falusi” levegőben köbcentiméterenként kb. 1200 pozitív és 1000 negatív ion van. A városi levegőből viszont a légszennyezettség hatására eltűnnek a negatív ionok, ez sokszor fáradékonyságot, fejfájást, alvászavarokat okoz. Ha viszont a negatív ionokat pótoljuk, akkor a kellemetlen tünetek jelentősen enyhülnek, mert a részecskék lekötik a lebegő szennyeződés egy részét, ezáltal jelentős mértékben tisztul a levegő.Összességében az ionizátornak köszönhetően a helyiség levegője egy kellemes nyári zápor utáni hangulatot idéz. Az ionizátor további előnye még, hogy a kibocsájtott nagyszámú negatív ion semlegesíti az elektronikus készülékek (számítógép, tv készülék stb.) által előállított káros, fáradtságot és fejfájást okozó pozitív iont.

Az ionizátor kellemetlen mellékhatása az ózontermelés. Az elektromos kisülések következtében a levegő oxigénmolekuláinak csekély része ózonná alakul, ami mérgező gáz. A különleges szénszálakból álló ionforrással rendelkező légtisztítók ionizátorai csak minimális ózontermeléssel működnek. A légtisztító ventilátora segít a keletkezett ionokat szétszórni a teljes lakásban, így azok nem tudnak azonnal rekombinálódni (visszaalakulni).


Egy négyfokozatú szűrőrendszeres légtisztító mindössze egyórás használata után a szoba levegőminősége már érezhetően javul. Az ágyak, szekrények mögötti penészszag eltűnik, a por jelentős részét is leköti a berendezés. Ahol a helyiségben szilárdtüzelésű cserépkályha található, ott szinte állandóan lehet érezni a füstszagot, a légtisztító készülék használatával ez a szag is megszűnik.

A szobai légtisztító berendezések jelentős mértékben lecsökkentik a dohányzó szülőkkel egy háztartásban élő gyerekek asztmás tüneteit. (Megjegyezzük, hogy ez a gyakorlat szinte elfogadhatatlan, de sajnos mégis létezik.) Bár a légtisztító berendezések nagymértékben javítják a szobai levegő minőségét, de a lakásban felhalmozódott nikotin és egyéb kemikáliák szintjét nem csökkentik tartósan, ezért a szülőknek csak arra az átmeneti időszakra ajánlják a légtisztítók használatát, amíg teljesen füstmenetesé nem teszik a lakásukat. A vizsgálatokban a légtisztítóval felszerelt háztartások levegőminősége 50%-kal javult, viszont soha nem érte el azt a szintet, melyet csak olyan lakásokban mértek, ahol korábban soha nem dohányoztak. Érdemes lecsökkenteni a lehetséges szennyezőanyag-források számát, ugyanakkor egyes dísznövények betelepítésével bármelyik lakásban javítani lehet a levegő minőségét.


Egy NASA kutatás szerint nem csak a növények levelei, hanem gyökerei, sőt a talajbaktériumok is jelentős szerepet játszanak a szennyező koncentrációk csökkentésében. Néhány szobanövény, pedig kifejezetten alkalmas a levegő minőségének javítására. Összehasonlító vizsgálatokból kiderült, hogy a szobanövényekkel sűrűn betelepített irodahelyiségekben dolgozók körében jóval kisebb volt a légúti megbetegedések, fejfájás, szemirritáció előfordulása. Ők energikusabbak lettek, más modern épületekben dolgozókkal összehasonlítva. Nem is beszélve arról, hogy az épület energiaigénye több mint 15%-kal csökkent, hiszen a szellőztetés egy részét maguk a növények megoldották.

A légtisztításban leginkább
3 szobanövény jeleskedik


– Az areca pálma – a nappali szobanövénye – napközben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt, és képes kiszűrni a szennyező anyagok egy részét.


– Az anyósnyelv a hálószoba növénye, mert éjszaka termeli az oxigén nagy részét. Benzol és formaldehid megkötésére kifejezetten alkalmas.


– A szobai futóka a specialista; formaldehid és más illékony szerves vegyületek eltávolítására is alkalmas.

Hatékony légtisztító szobanövények még a közönséges borostyán, a viaszvirág, a klárisfű, a bíbor pletyka, a zöldike, az illatos dracéna, a csüngőágú fikusz, a vitorlavirág, a rákvirág és a gyompálma, de még sok más növényünk is.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7706/Tiszta_levegot_a_szobaban