Padlószőnyeg

2016-09-22 11:19:27 | Módosítva: 2016-09-22 11:22:06

Hőszigetelő, zajcsökkentő és dekoratív hatású, faltól falig érő padlóburkolat a padlószőnyeg. Kedveltségét talán ezek a tulajdonságai magyarázzák. Igen változatos lehet a mintázatuk, különféle szálhosszúságú típusai között lehet választani, és akár saját kezűleg is lerakhatók megfelelő minőségű alapra. Némelyek ugyan idegenkednek tőle a porallergiától tartva, ám az újabb változatok portaszító kikészítése jelentősen csökkenti a veszélyt, sőt ma már atkamentes padlószőnyegek is beszerezhetők.


A láb alá simuló burkolat

Vastagság és a szálak különböző finomsága szerint mindenki a saját ízlése szerint választhatja ki a helyiség hangulatához leginkább megfelelő padlószőnyeg fajtát. A világos tónusúaknál az élénk színűek kényesebbek a szennyeződésekre, gyakoribb porszívózást és tisztítást igényelnek.

A padlószőnyegek tűzésfajtája szerint többféle típus közül lehet választani. A teljes hurkolású szőnyegek utólagos mechanikus kezelést nem kapnak, hatásukban a bukléhoz hasonló a felületük. A velúr szőnyegek kisebb hurkolású és alacsonyabb szálmagasságúak. Sűrűbb tűzésűek, és speciális hőkezelés után a szálak legyezőszerűen szétnyílnak. A sckroll, azaz csúcsnyírt szőnyegeknek változó a szálmagassága, speciálisan nyírtak, felületkezeltek, ami a felszínüknek különös, plasztikus hatást ad. A nyírt szőnyegek tűzését, azaz a hurkokat gyártáskor a beépített pengék azonnal el is vágják, ám a hőkezelésnek köszönhetően a szálai nem nyílnak szét, mint a velúr szőnyegeknek. A nyírt-hurkolt szőnyegeknél a hurkokat előre meghatározott minta alapján vágják át, és a megmaradt hurkolás adja a szőnyeg mintázatát.


A padlószőnyegek lerakására többféle módszert is van. Az aljzat sima felülete azonban alapvetően fontos, az egyenetlenségek aljzatkiegyenlítő felterítésével szüntethetők meg. A tökéletesen sík aljzat növeli az élettartamát, és a felülete ideálisan sík lesz. A jutás hátoldalú szőnyegeket teljes felületükön vizes bázisú ragasztóval kell leragasztani, szükség esetén a szőnyeg később, az aljzat sérülése nélkül felszedhető. Az egyéb anyagokkal fedett padlószőnyegek akár kétoldalas ragszalagokkal is az aljzatra rögzíthetők.

A megfelelő méretű, oldalanként kb. 10 cm-es ráhagyással leszabott szőnyeget egy éjszakára kiterítve hagyjuk kisimulni a teljesen kiszáradt padlón. Ezt követően eldönthető, hogy teljes felületén ragasztva, vagy egyszerűbb módon, kétoldalas ragasztószalagokkal lesz a padlóra rögzítve. Ezt a módszert inkább a kisebb alapterületű helyiségekben célszerű választani. A ragasztószalagok a szélek mentén, vagy sávosan, esetleg keresztirányban is az aljzatra préselve kerüljenek rögzítésre. Ezt követően a széleknél a fal mentén visszahajtva szőnyegvágó késsel kell pontosan levágni a túlfedéseket. A sarkokban az anyag benyomásával, illetve függőleges bevágást követően lehet a felesleges anyagszéleket levágni. A szőnyeget visszahajtva, előbb a szélek felől kell a ragasztószalagok fóliáját eltávolítani, majd rásimítás után fokozatosan, nyújtás és ránc nélkül a felületre nyomható a padlószőnyeg.A teljes felületükön leragasztandó padlószőnyegeknél a ragasztót az aljzatra fogazott lappal kell felkenni. E művelethez a kiterített, méretre vágott szőnyeget félig vissza kell hajtani, majd az aljzatra teríthető a ragasztó. Némi szikkadást követően közép felöl nyújtás nélkül a szélek felé haladva, fokozatosan a ragasztóra nyomva rögzíthető a padlószőnyeg visszahajtott része. A szőnyegpadló másik fele ugyan így ragasztható le. A beszabott részek beigazítására fokozottan kell ügyelni.

Ha a padlószőnyeget toldani kell, akkor a toldott rész lehetőleg bútorozott rész alá kerüljön, és a szőnyeg száliránya azonos legyen. A széleket legalább 5 cm átfedéssel egymásra fektetve, acélvonalzó mentén szőnyegvágó késsel kell hézagmentesen átvágni, majd a szálak kefével történő összedolgozással lehet szinte teljesen láthatatlanná tenni. A küszöb nélküli ajtónyílásoknál, vagy egyéb burkolatváltásoknál a szőnyeg széle műanyag vagy fém lefogó, ún. burkolatváltó idomok alkalmazásával védhető meg a felválástól, kirojtozódástól.


A helyiség teljes felületére ragasztott szőnyegpadló lefektetésének befejező művelete a szegélyek felrakása, mert ezek teszik kompletté az új burkolatot. Szegélyidomként használhatók a laminált padlóknál használatos, falra erősíthető, lemezsarus idomok, amelyek esetleg vezetékek, kábelek elrejtésére is alkalmasak. Az MDF alapanyagú idomlécek felülete különféle fóliákkal borított. A célnak azonban kitűnően megfelelnek a falra erősíthető, felső peremes műanyag szegélyidomok is, amelyekre ezt követően előre a hozzávaló méretre szabott szőnyegcsíkok ragaszthatók. E csíkok szorosan és hézagmentesen simuljanak a szőnyegpadló felületére, hogy az illesztés szinte láthatatlan legyen. Az ilyen szegélyidomok minden szőnyegpadlót forgalmazó szaküzletben megvásárolhatók, ám az utóbbi változathoz a hozzávaló szőnyegcsíkokat külön kell az adott szőnyegből a szegély szélességéhez illő méretre vágatni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg burkolatok

A padlószőnyegek változatos, testes vastagsága, rusztikus vagy nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát...


Lépcsővédő, csúszásgátló

Bármilyen jól tervezett és kivitelezett is egy lépcső, mindig baleset veszélyesebbközlekedni rajta. Sajnos a lépcsőn történő balesetek nagyobb része súlyosabb sérülést is okoz elszenvedőjének,...