Jönnek a régiúj orosz metrókocsik

2016-09-27 16:31:22 | Módosítva: 2016-11-14 12:39:42

Bemutatták a budapesti 3-as metróvonal első Oroszországban felújított metrószerelvényét a BKK Kőér utcai járműtelephelyén 2016. szeptember 27-én. 2017 márciusban forgalomba állhat az első felújított metrószerelvény a 3-as vonalon, a Metrowagonmash által szállított prototípus jármű a napokban kezdi meg a próbafutásokat.


A 3-as metró járműtelepén tartott sajtótájékoztatón a felújított szerelvény prototípusát mutatták be az újságíróknak. Befejeződtek a szükséges tesztek, így a szerelvény az alagútban is megkezdheti a próbafutásokat. A tartampróbát üzemidőn kívül végzik majd, így az nem befolyásolja a metró utasforgalmi üzemét.

A BKV és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által felügyelt tesztsorozaton 15 ezer kilométert kell a szerelvénynek lefutnia hibamentesen, ezt követően kaphatja meg a típusengedélyt és indulhat meg a sorozatgyártás. Az orosz partner vállalása szerint a jármű jövő januárban szerezheti meg a típusengedélyt.

A következő hónapokban két újabb szerelvény érkezik Budapestre, majd havi két újabb szerelvényt szállíthat le az orosz gyártó. A metrók eredeti gyártója, a Metrowagonmash újítja fel a 222 kocsit 219 millió euróért, az utolsó szerelvény 2018 második felében érkezhet meg Budapestre.


Új, energia-visszatápláló meghajtó rendszerrel szerelik fel a kocsikat, emiatt alacsonyabb lehet az üzemeltetési költség, és az alagút sem fog felmelegedni. A 2-es vonal szerelvényeihez igazították a külső és belső színvilágot. Az utastérbe nem került klíma, mert az jelentős többletköltséggel járt volna.

MTI

Fotó: Balogh Zoltán

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nemzetközi díjat kaphat a 4-es metró két állomása

Nem a leglassabban épült metró kategóriában szállt versenybe a 4-es metró két állomása, hanem a Fővám téri és Szent Gellért téri állomások a Busz és vasúti megállók kategória fődíjának elnyerésére...


Magyar buszgyártás

A kormányzat erőteljesen támogatná, hogy a BKV magyar gyártású buszokat is bevessen a 3-as metró felújítása alatt. Egyelőre meglehetősen nagy a készülődés a magyar autóbuszgyártók háza táján.