CO-vészjelzős csalók

2016-10-05 07:30:08 | Módosítva: 2016-10-05 07:30:38

Ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva szén-monoxid-érzékelőket ellenőriztek és árultak.


A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra lakossági bejelentés érkezett, miszerint két férfi a katasztrófavédelem munkatársának adta ki magát, és szén-monoxid-érzékelőket ellenőriztek, valamint árultak Szekszárdon. Ilyen eset az ország bármelyik részén megtörténhet. A katasztrófavédelmi igazgatóságok és helyi szerveinek ügyintézői nem foglalkoznak szén-monoxid-érzékelők, tűzvédelmi eszközök, berendezések, gázcsatlakozók értékesítésével, beszerelésével, és készpénzt sem kérnek vagy fogadnak el. A katasztrófavédelem nem áll szerződésben egyetlen olyan szolgáltatóval sem, amely ezeket a szolgáltatásokat végzi, végezteti.

Ahol kötelező a vészjelző

A 2015. évi CCXI. törvény előírása szerint a helyiség légterével légtér-összeköttetésben lévő helyen létesített nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése esetén egyes közösségi intézményekben – például bölcsődékben, óvodákban, iskolákban – a 12/2014. (II. 21.) BM rendelet által meghatározott műszaki követelményeket teljesítő szén-monoxid-érzékelőket kell alkalmazni. A berendezés megfelelőségét a kéményseprő-ipari szerv, a kéményseprő-ipari szolgáltató vagy a tűzvédelmi hatóság ellenőrzése során igazolni kell. Más helyeken, például lakásokban nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése esetén csupán javasolt a vészjelzők alkalmazása. A vásárlás során azonban rendkívül körültekintőnek kell lenni, hogy a berendezés ne csak hamis biztonságérzetet adjon.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hova kell a szén-monoxid vészjelzőt felszerelni?

Ha ez a kérdés felmerül önben már jó úton jár ahhoz, hogy biztonságban tudja családját, hiszen ez azt jelenti, hogy már van szén-monoxid vészjelzője.