Hinta

2016-10-06 08:45:00 | Módosítva: 2016-10-06 09:01:27

A hintázásnak nagyon fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, ezért is található meg minden játszótéren. Fontos élettani szerepén túl, szinte minden gyerek szeret is hintázni. Amikor hintát választunk, két fontos szempontot kell figyelembe venni: kültéri vagy beltéri lesz-e a hinta, illetve milyen életkorú a gyerek, aki majd használja.


A kertbe és a lakásba

Az időjárás hatásai miatt nem mindegy, hogy a hinta kültérre vagy beltérre lett-e gyártva. A kültéri hinták anyaga elviseli az erős napfényt, az ingadozó hőmérsékletet, a nedvességet, a fagyot. Minden egyes alkotóelemének, rögzítési pontjának biztonságosnak kell maradni akkor is, ha folyamatosan a szabadban van. Így, ha beltéri használatra gyártott hintát mégis a szabadban használunk, ne hagyjuk kint tartósan se napközben a napon, se éjszakára. Vegyük le, amikor nem használjuk, és vigyük be a lakásba, ahol az időjárás káros hatásainak nincs kitéve.

A hinta gyerekjáték ugyan, de nagyon veszélyes tud lenni. Nagy lendülettel, nagy sebességgel, magasra emelkedik, a benne ülő gyerek teljes tömegét mozgatja, és ezt a mozgó tömeget kell biztonságban tartania. A játékboltokban kapható hinták kötélzetére, a kötélen lévő csomókra, karabinerekre szigorú előírások vannak. Mindez nem jelenti azt, hogy ne készíthetnénk magunk hintát, csak legyünk körültekintőek, és nagyon gondosak.

A másik alapvető kérdés, hogy milyen életkorú gyereknek szánjuk a hintát. A régi időkben a bölcső volt az újszülöttek hintája, ősanyáink nyilván ösztönösen tudták a kisbaba fejlődésére gyakorolt pozitív hatását. A bölcső kiment a divatból, de nem kell lemondanunk a még ülni nem tudó babák hintáztatásáról sem. Sokféle babahinta kapható, amiket már 0 éves kortól biztonságosan használhatunk. Ezeket mindig a gyártó utasításainak megfelelően használjuk, olyan korú és testsúlyú babával, akinek készült.

A nagyobbacska, már önállóan ülni tudó babáknak nagyon jók a műanyag vagy fa biztonsági öves hinták, amiknek van háttámlája, és rendelkezik elől, a gyerek lábai között kicsúszásgátlóval is.

Az óvodáskorú gyerekek már bátrabbak, és mozgásuk is összerendezettebb, megbízhatóbbak kapaszkodnak, jól egyensúlyoznak, így a különböző hintatípusok e kortól jöhetnek szóba: laphinta, tányérhinta, fészekhinta, gumiabroncshinta.

Csak képzeletünk, illetve kézügyességünk szabhat határt a számtalan megoldásnak hintakészítésre. De bármit is készítünk, mindig megbízható, erős kötéseket és tartós, a kötél épségét megtartó csomókat alkalmazzunk. Ehhez a barkács- és csavarboltokban kaphatók láncok, erős kötelek és kötéstechnikai termékek (karabinerek, zárt karikák, kötélszív stb.).

És végül, akár a játékboltban vásárolt műanyag hintát, akár a magunk készítette hintát használja gyermekünk, rendszeresen ellenőrizzük a csomók, kötések, kötelek, láncok állapotát, gyermekünk biztonsága legyen az első.

Kisgyerekeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a hintában, és arra is figyeljünk, hogy a hintázó gyerek ne ütődhessen más gyereknek, felnőttnek és semmilyen tárgynak se. Arra is tanítsuk meg gyermekünket, hogy akár kiszáll, akár esetleg kipottyan a hintából, első dolga legyen a visszalendülő hinta elől elhúzni a fejét, illetve lehetőleg az egész testét.
Rögzítési pont és hintaakasztó

Nem elég a biztonságos hintát elkészíteni vagy megvásárolni, ugyanolyan fontos a biztonságos felszerelés is, két okból is.

1. Rögzítési pontja folyamatosan változó terhelésnek van kitéve, hol húzóerők, hol nyíróerők hatnak rá. Az ajtótok, fal, mennyezet anyagának megfelelő dübellel, csavarral szereljük fel, inkább méretezzük túl egy kicsit a dübel vagy csavar méretét. Ha faágra tesszük a hintát, legyen elég vastag, egészséges a faág, ne törhessen le a terheléstől.

2. Nem elég csupán felakasztani egy szimpla kampóra, mert a mozgó hinta kötele (vagy lánca) a mozgás bizonyos szakaszaiban nagyon laza, és egyszerűen leesik a kampóról. A hintakampókon ezért mindig dupla csavar van. A hinta felakasztásához biztonsági karabinert is használhatunk, aminek zárónyelvét erős rugó, bajonettzár vagy csavar biztosítja.


Szemtől szemben a babával hinta (videó)
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7742/Hinta