Gépi szellőztetés

2016-10-17 08:13:01 | Módosítva: 2016-10-17 08:18:47

Az energia racionális felhasználása egyre nagyobb értéket képvisel a társadalomban. Ez azt eredményezi, hogy az épületek energia igényét és szennyezőanyag kibocsátását tovább kell csökkenteni. Alacsony energia szintű házaknál nem alakulhat ki légcsere. Az olyan káros anyagok, mint a CO2, a bútorokban és a szőnyegekben lévő oldószerek vagy vízgőz stb. többé már nem tudnak eltávozni és rontják a helyiség klímát.


20-30% energia-megtakarítás

A rosszul szellőző, hőszigetelt helyiségekben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is, ami penészgombák, mikroorganizmusok vagy atkák növekedését különösen elősegíti. A vízpára és az általa létrejövő penészgomba képződés nem csak az épület szerkezetet károsítja, hanem a helyiség levegőjében lévő penész spórák az állandó testkontaktus által egészség-károsítóak lehetnek. Ablakon keresztül nem lehet a szükséges lakásszellőzést biztosítani. Egyrészt túl nagy lehet a szellőztetés mértéke, ami a falak lehűléséhez vezet, másrészt a költségesen felfűtött levegő a szabadba távozik. Az ablak környékének a lehűlése szintén penészgomba képződést eredményezhet.

További légkezelési eljárásokkal, mint pl. a külső levegő szűrése, az ellenőrzött lakótérszellőzésnek köszönhetően a por, a zaj és a pollenek távol tarthatók. Ez lényeges könnyebbséget hoz minden allergiás számára, akik a házban a szó szoros értelmében „fellélegezhetnek”. A DIN 1946-2 CO2 felső határának 1500 ppm-et ad meg, de javasolja az 1000 ppm Pettenkofer értéket. A levegő minőség nem csak egyedül a CO2 terhelésből adódik, hanem más anyagok is terhelik a levegőt. Ezek közé tartozik: nitrogénoxidok, szénhidrogének, aldehidek, oldószerek, főzés, fürdés, mosás párolgásából származó vízpára, organikus anyagok bomlástermékei, emberi, állati és növényi szaganyagok, aeroszolok, organikus és nem organikus porok, mint a pollenek, a textil szálak, vírusok, baktériumok, gombák és gomba spórák.

Hőszigeteléssel és korszerű ablakok beépítésével jelentősen csökkenteni lehet a transzmissziós hőveszteséget. Ellenben a szellőzési hőveszteséget csak hővisszanyerőn keresztüli megfelelő légcserével lehet alacsony értéken tartani. A hővisszanyerő beépítése további energia megtakarítással jár, és hozzájárul a környezetvédelemhez. Az elszívott meleg levegő a hőenergiáját a hőcserélőn keresztül átadja a beszívott külső levegőnek. Így érezhetően csökken a hőigény, és kedvezőbb energiaegyensúlyhoz vezet. Ez kb. évi 20-30% fűtési költség megtakarítást is jelenthet!

Airfresh szellőztető készülék hővisszanyeréssel

A hővisszanyerővel rendelkező AIRFRESH szellőztető készülék lakásokhoz vagy kisebb irodákhoz ajánlott. Az AIRFRESH egy falra szerelhető központi szellőztető készülék – 90%-os hővisszanyeréssel –, amely kiegyenlített szellőzést valósít meg. A radiális egyenáramú ventilátorok automatikus fordulatszám szabályozással gondoskodnak az állandó légmennyiségről a szűrők elpiszkolódásától függetlenül. A ventilátorok folyamatosan friss levegővel látják el a lakóteret. A speciális ellen-keresztáramú hővisszanyerő alacsony külső hőmérséklet mellet is biztosítja az energia megtakarítást és a megfelelő komfortérzetet. A befúvás nagy indukciójú befúvókon keresztül huzatmentesen, az elszívás az alárendelt helyiségekben történik, ezáltal is meggátolva a nem kívánatos szagok, nedvesség kijutását ezekből a terekből.

Az AIRFRESH szellőztető készülékben található bypass szabályozás vezérlő elektronikája figyeli és lekérdezi a külső- és a helyiség levegőhőmérséklet értékeket, ezáltal, ha az automatika úgy érzékeli, akkor a frisslevegőt direkt – nem a hővisszanyerőn keresztül – engedi befújni a szobákba. Ez a funkció nyáron szükséges, amikor nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse. Ezáltal a készülék alkalmas az ún. szabad hűtés megvalósítására is.


Miért kell gépi lakótérszellőztetés?

– Hővisszanyerővel a szellőzési hőveszteség csökkentése fűtési költséget takarít meg.
– A gépi szellőzés javítja a helyiségklímát és a jó közérzetet, mivel a friss levegő szűrt, és a káros anyagokat és a penész spórát kiszellőztetjük.
– A zaj és bűz „ki van zárva”, mivel szellőztetéskor az épület ablakai csukva maradhatnak.
– A zárva tartott ablakok megnehezítik a betörők bejutását.
– Lakótérszellőzés alkalmazásával a CO2 koncentráció az előírt érték alatt marad. Ez nagyobb teljesítőképességhez és jobb regenerációhoz vezet.

Egy hálószobában a lakótérszellőzés előnyét az egyszerű ablakszellőztetéssel szemben egyértelműen mutatja, hogy a szobában – 2 személyt figyelembe véve – lakótérszellőzés nélkül kb. 1,5 óra után eléri az 1500 ppm maximális határt, majd azt jelentősen meghaladja. Ellenben gépi szellőzéssel a Pettenkofer által megállapított 1000 ppm határ folyamatosan betartható. Ezt jelzi a pihentető alvás és a magasabb teljesítőképesség is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Algásodás és falpenész megszüntetése

Lakásának falain vagy mennyezetén penész jelent meg? Ez legtöbbször egy nem megfelelően kidolgozott részlet következménye azokon a helyeken, ahol hiányos a hővédelem, és emiatt kondenzációs...


Gyepszellőztetés, talajlazítás

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe...