Gépi szellőztetés

2016-10-17 08:13:01 | Módosítva: 2016-10-17 08:18:47

Az energia racionális felhasználása egyre nagyobb értéket képvisel a társadalomban. Ez azt eredményezi, hogy az épületek energia igényét és szennyezőanyag kibocsátását tovább kell csökkenteni. Alacsony energia szintű házaknál nem alakulhat ki légcsere. Az olyan káros anyagok, mint a CO2, a bútorokban és a szőnyegekben lévő oldószerek vagy vízgőz stb. többé már nem tudnak eltávozni és rontják a helyiség klímát.


20-30% energia-megtakarítás

A rosszul szellőző, hőszigetelt helyiségekben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is, ami penészgombák, mikroorganizmusok vagy atkák növekedését különösen elősegíti. A vízpára és az általa létrejövő penészgomba képződés nem csak az épület szerkezetet károsítja, hanem a helyiség levegőjében lévő penész spórák az állandó testkontaktus által egészség-károsítóak lehetnek. Ablakon keresztül nem lehet a szükséges lakásszellőzést biztosítani. Egyrészt túl nagy lehet a szellőztetés mértéke, ami a falak lehűléséhez vezet, másrészt a költségesen felfűtött levegő a szabadba távozik. Az ablak környékének a lehűlése szintén penészgomba képződést eredményezhet.

További légkezelési eljárásokkal, mint pl. a külső levegő szűrése, az ellenőrzött lakótérszellőzésnek köszönhetően a por, a zaj és a pollenek távol tarthatók. Ez lényeges könnyebbséget hoz minden allergiás számára, akik a házban a szó szoros értelmében „fellélegezhetnek”. A DIN 1946-2 CO2 felső határának 1500 ppm-et ad meg, de javasolja az 1000 ppm Pettenkofer értéket. A levegő minőség nem csak egyedül a CO2 terhelésből adódik, hanem más anyagok is terhelik a levegőt. Ezek közé tartozik: nitrogénoxidok, szénhidrogének, aldehidek, oldószerek, főzés, fürdés, mosás párolgásából származó vízpára, organikus anyagok bomlástermékei, emberi, állati és növényi szaganyagok, aeroszolok, organikus és nem organikus porok, mint a pollenek, a textil szálak, vírusok, baktériumok, gombák és gomba spórák.

Hőszigeteléssel és korszerű ablakok beépítésével jelentősen csökkenteni lehet a transzmissziós hőveszteséget. Ellenben a szellőzési hőveszteséget csak hővisszanyerőn keresztüli megfelelő légcserével lehet alacsony értéken tartani. A hővisszanyerő beépítése további energia megtakarítással jár, és hozzájárul a környezetvédelemhez. Az elszívott meleg levegő a hőenergiáját a hőcserélőn keresztül átadja a beszívott külső levegőnek. Így érezhetően csökken a hőigény, és kedvezőbb energiaegyensúlyhoz vezet. Ez kb. évi 20-30% fűtési költség megtakarítást is jelenthet!

Airfresh szellőztető készülék hővisszanyeréssel

A hővisszanyerővel rendelkező AIRFRESH szellőztető készülék lakásokhoz vagy kisebb irodákhoz ajánlott. Az AIRFRESH egy falra szerelhető központi szellőztető készülék – 90%-os hővisszanyeréssel –, amely kiegyenlített szellőzést valósít meg. A radiális egyenáramú ventilátorok automatikus fordulatszám szabályozással gondoskodnak az állandó légmennyiségről a szűrők elpiszkolódásától függetlenül. A ventilátorok folyamatosan friss levegővel látják el a lakóteret. A speciális ellen-keresztáramú hővisszanyerő alacsony külső hőmérséklet mellet is biztosítja az energia megtakarítást és a megfelelő komfortérzetet. A befúvás nagy indukciójú befúvókon keresztül huzatmentesen, az elszívás az alárendelt helyiségekben történik, ezáltal is meggátolva a nem kívánatos szagok, nedvesség kijutását ezekből a terekből.

Az AIRFRESH szellőztető készülékben található bypass szabályozás vezérlő elektronikája figyeli és lekérdezi a külső- és a helyiség levegőhőmérséklet értékeket, ezáltal, ha az automatika úgy érzékeli, akkor a frisslevegőt direkt – nem a hővisszanyerőn keresztül – engedi befújni a szobákba. Ez a funkció nyáron szükséges, amikor nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse. Ezáltal a készülék alkalmas az ún. szabad hűtés megvalósítására is.


Miért kell gépi lakótérszellőztetés?

– Hővisszanyerővel a szellőzési hőveszteség csökkentése fűtési költséget takarít meg.
– A gépi szellőzés javítja a helyiségklímát és a jó közérzetet, mivel a friss levegő szűrt, és a káros anyagokat és a penész spórát kiszellőztetjük.
– A zaj és bűz „ki van zárva”, mivel szellőztetéskor az épület ablakai csukva maradhatnak.
– A zárva tartott ablakok megnehezítik a betörők bejutását.
– Lakótérszellőzés alkalmazásával a CO2 koncentráció az előírt érték alatt marad. Ez nagyobb teljesítőképességhez és jobb regenerációhoz vezet.

Egy hálószobában a lakótérszellőzés előnyét az egyszerű ablakszellőztetéssel szemben egyértelműen mutatja, hogy a szobában – 2 személyt figyelembe véve – lakótérszellőzés nélkül kb. 1,5 óra után eléri az 1500 ppm maximális határt, majd azt jelentősen meghaladja. Ellenben gépi szellőzéssel a Pettenkofer által megállapított 1000 ppm határ folyamatosan betartható. Ezt jelzi a pihentető alvás és a magasabb teljesítőképesség is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Apácarácsok

A különféle méretű falécekből kialakított és eltérő szemnagyságú rácsokat számos célra lehet felhasználni. Igaz, hogy elég anyagigényesek, ám megjelenésük mindig dekoratív hatású. Előnyük, hogy...


Hővisszanyerős szellőztetés másként

Kontrollált szellőzésről több ízben írtunk már, elsősorban a passzívházak kapcsán. Most egy egészen új koncepciót mutatunk be, ami hőtárolóként az épület falát használja.