Színek variálása a falakon

2016-10-26 08:35:23 | Módosítva: 2016-10-26 08:40:52

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak az újra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Ha a helyiség már többször volt festve, ajánlatos a régi rétegek levakarása, de legalább is alapos átglettelése, simára csiszolása. Különösen, ha az új, egyrétegű falfestékeket kívánjuk használni. Ezek vékony rétege ugyanis szinte kiemelik az egyenetlenségekből adódó falhibákat, amik lerontják a festett felületek összhatását. A színek kiválasztásában és azok párosításában is érdemes eltérni a szokványostól, hiszen erre a gyárilag kikevert színű festékek tág teret adnak. A megszokás nagy úr, ám ajánlatos nyitni új festék színek és egyéb motivációs módok felé is.


Új színek és felületi trendek

A klasszikus fehér falszínek továbbra is kedveltek, vélhetően a letisztultság és a minimál stílus vagy skandináv hatás miatt, no meg azon tulajdonsága miatt, hogy a tisztaság „örök” jelképe. Világosító hatása miatt képes kiemelni, hangsúlyozni a környezetében levő tárgyak színét.

Újabban viszont egyre nagyobb teret hódít meg a terek több színű kialakítása. Ezzel megtörhetők az egyszínű terek, a geometrikus kombinációkkal mozgalmassá tehető és új hangulat teremthető egy-egy helyiség. Ehhez természetesen kellő merészség is szükséges, ám a saját kezű festéssel ezek könnyen megvalósíthatók. Csak fantázia és kellő bátorság kérdése. A gyárilag kevert festékszínek erre is módot adnak.

A felhasználók a pasztellszínek közül egyre többen választják a barnás és zöldes árnyalatú festékeket. Az eddigi mediterrán hangulatú színek helyét átvették a nyugodtabb, elegánsabb barna színárnyalatok, mint pl. a beléndek, mandulavirág árnyalatok. E mellett számtalan barnás, földszínű árnyalat mellett nagyon kedveltek a visszafogottabb zöld színű falfestékeket is. A sárgás, narancsos színeket azonban már kevesebben választják.


Sőt bárminő meglepő, a barna árnyalatok mellett egyre kedveltebbek a jellegtelen szürkének vélt falfestékek is. Ez a szín ugyan a minimál stílus egyik jellemző színe, ám közel sem olyan unalmas, mint azt sokan hiszik. Megfelelő egyéb élénkebb színekkel kombinálva még a gyerekszobákban is nagyon hatásossá tehetők a helyiség falai. Ez a különféle színkombinációknál érvényesíthető, amelyek megtörik, elválasztva mozgalmassá teszik a különféle falfelületeket. Egy-egy ilyen átgondolt geometrikus alakzat kialakítása és színvilága új, egyedi stílust teremthet az adott helységeken belül. Ezt azonban ajánlatos előzetesen, színes vázlatok alapján megtervezni. A különféle színes felületek kialakításakor pedig nagyon lényeges az egyenes határvonalak képzése, amit öntapadó szalagokkal viszonylag könnyű kialakítani. A különféle színeket egymást követően lehet csak a falra festeni.

A szürke különféle árnyalatai ugyan nem feltűnőek, bár különféle kombinációjukkal akár elválaszthatják, mozgalmassá tehetik a teret, és ezzel a színviláguk nagyon is egyedivé tehető. Különösen hatásosak a mély, márványos vagy fémes hatású falrészekkel kombinálva. A szoba berendezésének jó megválasztásával még egyedibbé tehetők a különféle szürke színű falfelületek és az egész lakóhelyiség összképe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az utca művészei: freskó a tűzfalon

Időnként fellángol a vita, hogy a graffiti, azaz a falfirkák nevezhetők-e művészetnek. Némelyik ugyan valóban nagyon dekoratív és egyedi, ám ezek többnyire inkább túlzott méretű szignók, azaz...


Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...