Színek variálása a falakon

2016-10-26 08:35:23 | Módosítva: 2016-10-26 08:40:52

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak az újra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Ha a helyiség már többször volt festve, ajánlatos a régi rétegek levakarása, de legalább is alapos átglettelése, simára csiszolása. Különösen, ha az új, egyrétegű falfestékeket kívánjuk használni. Ezek vékony rétege ugyanis szinte kiemelik az egyenetlenségekből adódó falhibákat, amik lerontják a festett felületek összhatását. A színek kiválasztásában és azok párosításában is érdemes eltérni a szokványostól, hiszen erre a gyárilag kikevert színű festékek tág teret adnak. A megszokás nagy úr, ám ajánlatos nyitni új festék színek és egyéb motivációs módok felé is.


Új színek és felületi trendek

A klasszikus fehér falszínek továbbra is kedveltek, vélhetően a letisztultság és a minimál stílus vagy skandináv hatás miatt, no meg azon tulajdonsága miatt, hogy a tisztaság „örök” jelképe. Világosító hatása miatt képes kiemelni, hangsúlyozni a környezetében levő tárgyak színét.

Újabban viszont egyre nagyobb teret hódít meg a terek több színű kialakítása. Ezzel megtörhetők az egyszínű terek, a geometrikus kombinációkkal mozgalmassá tehető és új hangulat teremthető egy-egy helyiség. Ehhez természetesen kellő merészség is szükséges, ám a saját kezű festéssel ezek könnyen megvalósíthatók. Csak fantázia és kellő bátorság kérdése. A gyárilag kevert festékszínek erre is módot adnak.

A felhasználók a pasztellszínek közül egyre többen választják a barnás és zöldes árnyalatú festékeket. Az eddigi mediterrán hangulatú színek helyét átvették a nyugodtabb, elegánsabb barna színárnyalatok, mint pl. a beléndek, mandulavirág árnyalatok. E mellett számtalan barnás, földszínű árnyalat mellett nagyon kedveltek a visszafogottabb zöld színű falfestékeket is. A sárgás, narancsos színeket azonban már kevesebben választják.


Sőt bárminő meglepő, a barna árnyalatok mellett egyre kedveltebbek a jellegtelen szürkének vélt falfestékek is. Ez a szín ugyan a minimál stílus egyik jellemző színe, ám közel sem olyan unalmas, mint azt sokan hiszik. Megfelelő egyéb élénkebb színekkel kombinálva még a gyerekszobákban is nagyon hatásossá tehetők a helyiség falai. Ez a különféle színkombinációknál érvényesíthető, amelyek megtörik, elválasztva mozgalmassá teszik a különféle falfelületeket. Egy-egy ilyen átgondolt geometrikus alakzat kialakítása és színvilága új, egyedi stílust teremthet az adott helységeken belül. Ezt azonban ajánlatos előzetesen, színes vázlatok alapján megtervezni. A különféle színes felületek kialakításakor pedig nagyon lényeges az egyenes határvonalak képzése, amit öntapadó szalagokkal viszonylag könnyű kialakítani. A különféle színeket egymást követően lehet csak a falra festeni.

A szürke különféle árnyalatai ugyan nem feltűnőek, bár különféle kombinációjukkal akár elválaszthatják, mozgalmassá tehetik a teret, és ezzel a színviláguk nagyon is egyedivé tehető. Különösen hatásosak a mély, márványos vagy fémes hatású falrészekkel kombinálva. A szoba berendezésének jó megválasztásával még egyedibbé tehetők a különféle szürke színű falfelületek és az egész lakóhelyiség összképe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Villanyszerelés

Lakásunk elektromos hálózata idővel sajnos nem csak elhasználódik, hanem elavulttá is válik. Kapunk erről jelzéseket egy-egy lecsapó biztosíték, rosszabb esetben füstölő konnektor formájában, de...


Falfesték koronavírus ellen

Egy hazánkban is aktív német cég elsőként kínál olyan környezetbarát falfestéket, amely bizonyítottan ellenálló a koronavírussal szemben, és ezzel szinte teljesen kizárja a falfelület érintéséből...