Építőanyagok impregnálása

2016-12-12 10:11:29 | Módosítva: 2016-12-12 10:15:01

Impregnáló anyagokkal – pl. szilikon gyanta szerves oldószeres oldatával – megakadályozhatjuk a szabadtéri kőszerkezetek téli elfagyását, és az élettartamukat jelentősen meghosszabbíthatjuk.


Felületkezelés

Elsősorban csapadékvíz közvetlen hatásának kitett épülethomlokzatok, műkő-, beton, vakolatrétegek, belső falszerkezetek, továbbá mettlachi. klinkertégla, mészkő, mész vagy mészcement festék stb., burkolatok víztaszító (hidrofobizáló) felületkezelésére alkalmasak ezek az impregnáló szerek. Ecseteléssel vagy szórással a felületre juttatva igen vékony, de összefüggő, 2-5 mikron vastagságú víztaszító bevonatot képeznek a hajszálcsövek belső falain, a hajszálrepedésekben és az építőanyag-szemcsék felületén. A felület eredeti megjelenését, valamint épületfizikai jellemzőit nem változtatják meg, így pl. a vakolatréteg továbbra is megőrzi az eredeti lég- és vízpára áteresztő képességét, tehát a páradiffúziós folyamatot hátrányosan nem befolyásolják.

Az építőanyag pórusai és kapillárisai nem tömődnek el, a falba került víz az impregnálás ellenére is könnyen eltávozhat. Előnyösen csökkentik viszont az alap vízfelvételét, ami a nagy porozitású vakolatrétegek fagyállóságát növeli, ezáltal csökkenti a légköri tényezők hatására bekövetkező korróziós károsodást. Egyben öntisztító képességet is ad a szerkezetnek, mert a csapadékvíz mintegy végig öblíti a felületet, így a hidrofób felületen a szennyeződés kevésbé tapad meg.
Az impregnálás hatására keletkező igen vékony filmréteg időjárás-állósága rendkívül jó, és a napsugárzás roncsoló hatására gyakorlatilag nem érzékeny. A kezelt felület tartósságát legalább 5 évig megőrzi kültéri igénybevétel mellett. Az impregnáló szerek alkalmazhatók gyakorlatilag valamennyi nedvszívó ásványi anyag hidrofobizálására, így pl. vakolat, beton, azbesztcement, gázbeton, természetes kő, téglafal stb. Impregnálására a függőleges vagy legalábbis erősen dőlt felületek a legalkalmasabbak.

A hidrofobizált réteg víznyomásnak nem áll ellen, ezért vízszigetelések pótlására nem alkalmas. Nem alkalmazhatók műanyagokra, műanyag diszperziós festékekre, műgyanta kötőanyagú festékekre, valamint rendszeres mechanikai (koptató) igénybevételnek kitett felületeken sem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7819/epitoanyagok_impregnalasa