Energiatermelő zsindely

2017-01-13 14:32:28 | Módosítva: 2017-01-13 14:34:43

Az energiatermelő zsindely napelemei – a napkollektoroktól eltérően – nem a nap melegét, hanem annak fényét hasznosítják, ezért napsütéses hidegben, akár télen is megfelelő mennyiségű energiát képesek termelni. A rugalmas tetőborítás ellenáll a fagynak, biztonsággal járható, tükröződésmentes, könnyen mozgatható és fektethető, öntisztuló, és mindezek mellett a hagyományos napkollektoroknál több energiát állít elő.


Energia a tetőről

Az új energiatermelő zsindely napkollektorokkal szembeni másik előnye, hogy a „befogott” napsugarakból közvetlenül elektromos áram nyerhető. Nincs szükség csövekre, tágulási és melegvíz-tartályokra. A zsindelyből leágazó vezetéket mindössze egy inverteren kell átvezetni, majd a ház elektromos hálózatára kapcsolni.

A fotovoltaikus elemek hármas diódái amorf szilíciumból készülnek, melyek napsütésben és felhős időben egyaránt működnek. A napsugár három egymáson elhelyezett fényérzékeny diódán halad át: az egyik dióda a vörösre, a másik a zöldre, a harmadik pedig a spektrum kék színére érzékeny. Mivel a szerkezet nem a nap melegét, csak a fényét hasznosítja, ezért hidegben (télen) is megfelelő mennyiségű energiát képes termelni.


Az energiatermelő zsindely bármilyen típusú tetőhöz harmonikusan illeszthető, esztétikus és attraktív. A panelek nagy méreteiből adódóan egyszerűen, gyorsan beépíthető, nem igényel megerősített teherhordó szerkezetet. Energiatermelése jelentős még kevésbé kedvező tetőfekvés, illetve hajlásszög esetén is. Akár homlokzatokra vagy lapostetőkre is beépíthető. A tető járható marad, mert a zsindely nem tartalmaz üveget. 10-20 százalékkal több energiát termel, mint a hagyományos napelem panelek. Teljesítmény nem csökken extrém magas működési hőmérséklet esetén sem.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidrogént a földgázhoz

Tavasszal átadták a kardoskúti Akvamarin projektet, amely egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszerrel állít elő hidrogént. A hidrogén tárolására szintén helyben folynak...


Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...