Antik varrógépek

2017-01-13 14:45:00 | Módosítva: 2017-01-13 14:49:32

Ami avítt, idejét múlta, az nem feltétlenül kidobandó. Ez igaz a már-már antiknak mondható régi varrógépekre is. A kreatív emberek meg is látják bennük míves szépségüket, és némi átalakítás után szívesen és sikerrel illesztik be mai, modern berendezésű otthonaikba.


Újra hasznosítva

Természetesen inkább a díszesen megformált állvá­nyaik kerülnek újból felhasználásra, a mechanikai varró szerkezetük sajnos többnyire az enyészeté lesz. A modern technológia ugyanis idejét múlttá tette ezeket az egyébként precíz, finom mechanikai szerkezeteket. Még a 80-as évek végén valamelyik olvasónk ugyan lombfűrészgéppé alakított át egy öreg varrógép mechanikáját, ám azóta sem tudunk hasonló „sikerről”. Ma már ez is anakronisztikusnak tűnő megoldás, hiszen e célra is vannak speciálisan e célra készült korszerű gépek. Ám, ha olvasóinknak vannak e szerkezetek újbóli felhasználására ötleteik, ezeket szívesen közre adnánk lapunk hasábjain. Nos, akkor maradjunk az alaptémánál, a varrógépek öntöttvas vázainak, asztalainak átformálási lehetőségeinél.

Igényes asztallá formálható a régi váz, csak egy asztallapot kell a váz tetejére erősíteni. A fiókokat és azok fogantyúinak felületeit érdemes felújítani, aminek eredményeként egyedi íróasztallá varázsolható pl. a régi Singer gép váza. Mások régi stílusú, szekretert idéző íróasztali „felépítményt” készítettek, és azt az öntöttvas fémvázára ültetve formálták át egyedi bútordarabbá. A varrógépek igényesen kialakított fémváza mosdóállványként is nagyon mutatós berendezési tárgy lehet, ha a tetejére kerülő asztallapra ízlés szerinti modern mosdótálat teszünk, a korszerű szerelvényezés pedig kihangsúlyozza az ilyen fürdőszobai mosdókat. Formabontó komódként is mutatós darabbá formálhatók a varrógépek fémvázai, vagy akár szobai kis asztalként is érdekes bútordarabbá válhatnak. Némelyik varrógép mechanikáját pl. használaton kívül az asztallapba süllyesztve lehetett eltüntetni. A mechanika eltávolítása után e kinyitható fedőlap helyére illesztett porcellán tálban pl. kis sziklakert is kialakítható.

Szokatlan és meghökkentően egyedi a modern konyhái étkezőasztal, amelynek lábaivá „avanzsált” egy régi varrógép állványa. Érdekes kontrasztot képez a modern környezetbe helyezve. Hálószobában pedig akár éjjeli szekrényként is jól mutat, ha a felületét kissé felújítják. Fiókjai és a mechanikát egykor rejtő tároló rész különféle használati tárgyak tárolására használhatók. Kerti virágállványként szinte átalakítás nélkül alkalmazhatók az ilyen öreg varrógépállványok, vagy akár masszív munkaasztalként is felhasználhatók a váz régi lábai, ha a lábpedált és a hozzá tartozó szerkezeti elemeket leszerelik róluk.

Az ilyen átalakításokhoz talán nem is kell más, csak egy kis kreativitás és némi munka, no meg egy kidobásra ítélt öreg varrógép, amelyek akár az antik piacokon is beszerezhetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakberendezés autóimádóknak

Bár az autó mindennapi használati eszközünk, ám nálunk is egyre többen vannak, akik másként tekintenek kedvenc járműveikre, sőtrohamosan gyarapodik a veterán kocsikat birtoklók száma is....


Virágállványok a lakásban

A hideg idő beálltával több figyelmet fordítunk szobanövényeinkre. A kertből, a teraszról is beköltöztetünk néhány példányt, és a lakás komfortérzetét is növeljük több szobanövénnyel. Azt is...