Tűzifa és fatárolás

2017-01-13 14:51:12 | Módosítva: 2017-01-13 14:56:39

A kivágott fák nedvességtartalma 50-70%-os is lehet. Az ilyen nedves fa égetésekor a fából párolgó víz hőt von el, ezért a nedves fa tüzelése gazdaságtalan. Emellett az égéstérben a tökéletlen égés miatti gázok bekormolják a kéményt és az égésteret is. A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú.


Szárítás, tárolás

A száradáshoz szükséges idő 1,5-2 év, de ehhez fontos, hogy hogyan tároljuk addig is a fát. A száradó fának ideális helye van a szabadban, de fedett, esőtől, közvetlen nedvességtől védett helyen. A legjobb, ha levegő éri minden oldalról. Ha fal mellé rakjuk, hagyjunk legalább 5-10 cm helyet, a levegő szabad áramlásához. Pincében csak a már száraz fát szabad tárolni, mert párolog, és az egész pince levegőjét nedvessé téve befülled.

Tűzifát olcsóbb rönkben megvásárolni, bár a fa hasogatása nehéz, fizikai munka. A kandallók, kályhák tűztere 30-35 cm-es. Ha méteres rönkben vásároltuk meg a fát, száradás után nyár végén, illetve ősszel a méteres rönköket vágjuk 3 egyenlő hosszúságú darabra, majd azt daraboljuk fel hasábokra.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A fatüzelés mellett

Az elmúlt másfél évtizedben fatüzelésű berendezéseink fejlődésének legfőbb mozgatóereje környezetünk terhelésének csökkentése volt. Minél tökéletesebb az égés, annál kevesebb tüzelőanyagot kell...


Kazánok fajtái

Fűtéstechnikával foglalkozó cégek prospektusait forgatva feltűnhet, hogy a teljesítményen, és a tüzelőanyag fajtáján kívül még milyen sok paraméterrel jellemezhetőek a háztartási felhasználású...