Tűzifa és fatárolás

2017-01-13 14:51:12 | Módosítva: 2017-01-13 14:56:39

A kivágott fák nedvességtartalma 50-70%-os is lehet. Az ilyen nedves fa égetésekor a fából párolgó víz hőt von el, ezért a nedves fa tüzelése gazdaságtalan. Emellett az égéstérben a tökéletlen égés miatti gázok bekormolják a kéményt és az égésteret is. A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú.


Szárítás, tárolás

A száradáshoz szükséges idő 1,5-2 év, de ehhez fontos, hogy hogyan tároljuk addig is a fát. A száradó fának ideális helye van a szabadban, de fedett, esőtől, közvetlen nedvességtől védett helyen. A legjobb, ha levegő éri minden oldalról. Ha fal mellé rakjuk, hagyjunk legalább 5-10 cm helyet, a levegő szabad áramlásához. Pincében csak a már száraz fát szabad tárolni, mert párolog, és az egész pince levegőjét nedvessé téve befülled.

Tűzifát olcsóbb rönkben megvásárolni, bár a fa hasogatása nehéz, fizikai munka. A kandallók, kályhák tűztere 30-35 cm-es. Ha méteres rönkben vásároltuk meg a fát, száradás után nyár végén, illetve ősszel a méteres rönköket vágjuk 3 egyenlő hosszúságú darabra, majd azt daraboljuk fel hasábokra.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fafűtési lehetőségek

A fafűtés reneszánszát éli, elsősorban kedvező ára, másodsorban hangulata miatt. Optimális megoldás, ha a gáz- és a fafűtést egymással kiegészítve használjuk. A fatüzelésnek számos előnye és kevés...