Szárítás, tárolás
A száradáshoz szükséges idő 1,5-2 év, de ehhez fontos, hogy hogyan tároljuk addig is a fát. A száradó fának ideális helye van a szabadban, de fedett, esőtől, közvetlen nedvességtől védett helyen. A legjobb, ha levegő éri minden oldalról. Ha fal mellé rakjuk, hagyjunk legalább 5-10 cm helyet, a levegő szabad áramlásához. Pincében csak a már száraz fát szabad tárolni, mert párolog, és az egész pince levegőjét nedvessé téve befülled.
Tűzifát olcsóbb rönkben megvásárolni, bár a fa hasogatása nehéz, fizikai munka. A kandallók, kályhák tűztere 30-35 cm-es. Ha méteres rönkben vásároltuk meg a fát, száradás után nyár végén, illetve ősszel a méteres rönköket vágjuk 3 egyenlő hosszúságú darabra, majd azt daraboljuk fel hasábokra.