Melegpadlók tisztítása

2017-01-22 12:00:48 | Módosítva: 2023-10-26 20:49:17

A melegpadlók még több gondoskodást kívánnak mint a keményebb, strapabíróbb kőburkolatok. Előnyeik közismertek, a meleg érzet, amit árasztanak, általánossá teszi használatukat a szobákban, a nappalikban. Anyagukból ered viszont az érzékenységük is, és mivel elég sokfélék, mindegyiket másként kell tisztítani, ápolni. Az alábbiakban e témában adunk néhány megszívlelendő tanácsot.

Ami jó és ami árt

A por minden padlófajtának, a melegpadlóknak pedig különösen ártalmas. Eltüntetése a gyakori porszívózással könnyen megoldható, ám újszerű állapotuk egyéb szerekkel kezelve meghosszabbítható. Ennek feltétele a gyakori takarítás.

A PVC padlókat szinte naponta érdemes felporszívózni. Felületük érzékeny a súrlódások okozta sérülésekre, a használatból eredő felületi kopásokra. A naponkénti portalanítás mellett általános tisztítószerrel feltörölve azonban könnyű tisztántartani a felületüket. Az esetleges felületi kopások pedig a feltörlést követő viaszos átpolírozással, vagy valamelyik antisztatikus szerrel átdörzsölve késleltethetők, a kezeléssel visszaadható az eredetit megközelítő fényük. Ezt általában hetente egyszer érdemes elvégezni. A kezelés után nem árt tiszta moppal, vagy mikroszálas anyaggal a polírozó anyag feleslegét „visszaszedni”, különben a felület hamar újból foltos, piszkos lesz. Viszont tilos a felületüket bármilyen maróhatású, pl. szerves oldószerekkel, vagy festékhígítókkal, illetve karcoló tisztítószerrel kezelni, mert vékony kopórétegük nagyon érzékeny ezek káros hatásaira. A nedvesen feltörölt PVC padlót is érdemes ezt követően puha textíliával szárazra törölni, amivel a fényük is tovább megtartható.

Ez vonatkozik a linóleum padlókra is, bár ezek anyaga és gyártási technológiája más, mint a PVC padlóké. Felületi ápolásukhoz viasz tartalmú ápolószerek használhatók, és a felületüket ezt követően mindig tiszta textíliával feltörölve, polírozva kell kifényesíteni. A viaszos kezeléssel eltüntethetők a finomabb karcok, viszont a polírozás nélkül felvitt viaszréteg hamar koszos lesz, és foltos is maradhat.

A parafa padlók felülete általában lakkozott vagy viasszal kezelt. A lakkozottakat elég alaposan kicsavart felmosóval, vagy moppal feltörölni, majd szárazra törléssel tüntethetők el az esetleges foltok. Tisztítószert csak a makacsabb szennyeződések esetén érdemes a felmosó vízhez adagolni. Alaposabb tisztításhoz kevéssé nedves felmosót kell használni, mert a parafa a túl nedves felmosás miatt berepedezhet. Felmosás után pedig a padlót mindig szárazra kell törölni. A lakkozott parafa padló a rendszeres ápolás ellenére is idővel megkophat, ezért 4 évente érdemes a felületüket újabb, vékony lakkréteg felkenésével felújítani.

A viasszal kezelt parafapadlót viszont vízzel egyáltalán ne mossuk fel. A port a felületéről csak száraz puha ronggyal vagy porszívózva szedjük fel, és a felületüket időnként viasszal kell átkenni. Ehhez mindig természetes viasz tartalmú ápolószert kell használni, amit csak vékonyan érdemes az anyagba dörzsölni, és időt kell hagyni a felületbe szívódáshoz. A beszívódott, viaszolt felületet ezt követően tiszta és száraz moppal vagy puha textiltörlőruhával lehet kifényesíteni. Ha a viaszréteg vastag a padlón, akkor a felülete ragadni fog. Ezért is szükséges a száraz polírozás, ami a felesleges viaszréteget is felszedi. Ha víz kerül a padló felületére, azt azonnal itassuk fel, mert ez foltosodást okozhat, és a kiszáradást követően viaszolva pótoljuk a felázott rész védőrétegét. A viaszolt parafapadlót vízzel még feltörölni sem szabad!

A laminált padlóknak csak a járófelületük nagyon ellenálló, viszont a maganyaguk és a csapjaik erősen nedvszívó, farostos anyag. Ebből adódóan a túlzóan nedves felmosást mindenkor kerülni kell! Tisztításkor a porszívózás után elég az enyhén nedves moppal való feltörlés, majd a felületek szárazra törlése. Időnként a felső laminált felület fényének megóvása céljából kimondottan laminált padlóhoz való fényesítő padlóápoló szerek használata a célszerű. A felújító jellegű kezeléshez elég egy szórófejes flakonból a megfelelő arányban vízhez kevert fényesítő szert a moppra vagy felmosó eszközre permetezni, és ezzel áttörölni a padló felületét. A padló száradása után egy újabb száraz áttörléssel eltüntethetők a felületi foltosodások. A laminált padlókat tönkre teheti – még a szorosan összeütött illesztéseknél is – a beszivárgó víz, mert felduzzasztja az anyagukat a széleken. A bő vizes felmosásuk ezért kimondottan káros hatású!

A természetes faanyagú szalagparketták és hagyományos fapadlók felületét általában nagy kopásállóságú lakkréteggel, vagy újabban kemény viasz réteggel szokás tartósabbá tenni. A lakkozott felületűekről a legtöbb szennyeződés könnyen eltávolítható porszívózással, vagy enyhén nedves feltörléssel, ezt követően száraz feltörléssel lehet a homályos foltokat eltüntetni, és ezzel fényesebb is válik a felületük.

Egy idő múlva azonban ezek fénye is kopik, amit fényesség regeneráló szerek valamelyikével lehet kezelni. Az ilyen fényesítő adalékszeres kezeléseket azonban általában kéthavonta meg kell ismételni. Mindezek vonatkoznak a szalagparkettára is, amelyek hasonló bevonatúak a hagyományos parkettákéhoz. A padlóknál is káros a túl nedves feltörlés, és a felületük fényét ugyancsak lakkozott felületekre ajánlott regeneráló szeres feltörléssel, és az ezt követő szárazra törlő polírozással sokáig meg lehet óvni. Még a kisebb karcok is alig látszanak meg a felületen az ilyen regeneráló felújítás után. A hornyaikba kerülő víz azonban károsítja a széleiket, ezért csak erősen kinyomkodott, alig nedves feltörlést és szárazra törlést igényelnek, a bő vizes felmosás pedig kimondottan káros hatású.

A szőnyegpadlók általában műszálból készülnek, ezért a szokásosnál jobban porosodnak, és az egyéb szennyeződések, foltok is elég nehezen távolíthatók el a felületükről. Szinte naponkénti porszívózást igényelnek, és a keletkező foltokat még frissiben ki kell tisztítani a felületükről. Először is fel kell itatni a szálak közül a ráömlött anyagot, majd ezt követően lehet kísérletezni a különféle szőnyegekhez ajánlott folttisztítók valamelyikével. A tapasztalatok szerint a kitisztított foltok nyomai ugyan megmaradnak, de alig lesznek észrevehetők. Lehet kísérletezni házi megoldások valamelyikével is, de ezek nem mindig hatásosak a különféle alapanyagok, szövetösszetételek miatt.

Idővel azonban biztosan szükség lesz a teljes felújításukra, mert még a napi porszívózással sem lehet a szálak közétapadt port teljesen eltávolítani. Ilyen esetekben teljes mélytisztítás szükséges. Ezt akár magunk is elvégezhetjük egy kibérelt szőnyegtisztító géppel. Az ilyen szőnyegtisztító gépek a vízzel hígított meleg tisztítószert a szőnyeg legmélyebb szálai közé is eljuttatják, így mélytisztítást végeznek. A nagy teljesítményű szívófej a teljesen nedves szőnyegből a nedvesség nagy részét visszaszívja, a teljes száradáshoz pedig elég néhány óra. Ilyen gépek és a hozzávaló tisztítószerek gépkölcsönzőknél bérelhetők, illetve megvásárolhatók. Saját kezűleg azonban elég nehéz folt- és hullámmentes felületi tisztítást végezni, különösen, ha a padlószőnyegen különféle foltok is vannak.

Az alaposabb mélytisztítást ezért jobb a szőnyegtisztító cégek valamelyikére bízni, mert így garantált a tisztítás minősége, és nem lesz hullámos a szőnyegpadló felülete sem. Ilyen esetekben vagy a különleges összetételű poros-, vagy a nedves habos tisztítás között lehet választani. Ez utóbbi a hatékonyabb, bár utána várni kell a szőnyeg teljes kiszáradására. A foltokat azonban még a tisztítás előtt kezelni kell, hogy a tisztítás során teljesen eltűnjenek. A poros tisztítás előnye, hogy a szálak közé bejuttatott nedves tisztítóport a gép azonnal fel is porszívózza, és utána a szőnyeg azonnal használható. Az ilyen tisztítások ugyan többe kerülnek, ám a munkát szakemberek végzik, akik a különféle foltok eltüntetését is jól ismerik. Számos ilyen vállalkozás közül lehet választani, akik a régi foltokat még a teljes tisztítás előtt speciális szerekkel tüntetik el, és az általános mélytisztítás után szinte újjá születnek az elszennyeződött padlószőnyegek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sót az ételbe, forgácsot az útra

A hó, ami a téli táj szépségét adja, egyúttal átok is a csúszóssá váló utak miatt. A síkosság-mentesítésre több megoldás létezik, de "nagyüzemileg" sajnos még mindig a sózás a...


Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...