3D-s falburkolatok

2017-02-06 08:51:39 | Módosítva: 2017-02-06 09:01:34

Lakásfelújításoknál vagy új lakóterek kialakításánál a sima és monoton, sík falfelületek egyedi dekorálása egyre megszokottabb. Erre többnyire a modern, minimál kialakítású bútorok „steril” hatásának ellensúlyozása készteti az embereket. Ezt pedig megkönnyítik – többek között – a különféle mintázatú és utólag felragasztható, újszerű hatású 3D-s faldekorációs termékek változatos kínálata. Anyaguk, mintázatuk nagyon sokféle, könnyű a felragasztásuk, és tág teret adnak a különféle, felületükön mintázott falfelületek kialakítására.


Újszerű dekorációk a falakra

A faldekorációs termékekkel viszonylag gyorsan és kreatívan lehet egyedivé és hangulatosabbá tenni a kisebb-nagyobb lakóhelyiségek, vagy akár irodahelyiségek falát, vagy annak egy meghatározott részét. A kimondottan e célra készített és különféle mintázatú, eltérő alapanyagú panelek e célra kiválóan alkalmasak.

A 3D-s, azaz a fal síkjából kiemelkedő mintázattal készült panelek készen kaphatók, ám anyaguk, mintázatuk is – gyártmánytól, típustól függően – különböző. Alkalmazásuknál nemcsak az árukat, hanem a térformáló hatásukat is érdemes figyelembe venni. Ez különösen a nagyobb felületek kialakításánál fontos szempont, mert könnyen előnytelen hatást lehet velük elérni, pl. a túl tagolt, nagy mintás elemekből kialakított felületekkel, vagy azok utólagos színezésével. A mintázat és a színválasztáskor érdemes egy lakberendező tanácsait is kikérni.


Arra is gondolni kell, hogy esti megvilágításban milyen lesz a hatásuk. Ezt pl. külön mennyezeti világítótestek felszerelésével lehet fokozni. Bizonyos esetekben egy-egy falfelület részleges, vagy akár kazettaszerű, esetleg sávos borításával is előnyös hatást lehet elérni, de összefüggően egy nagyobb falfelületre ragasztva is előnyösen alkalmazhatók pl. egy tágas lakó- vagy hálószobában.

Alapként a falaknak síkfelületűeknek kell lenniük. A felragasztásukhoz az adott termékhez ajánlott ragasztóanyagot kell használni. A 3D-s elemek mintaválasztékból változatos mintavariációk is kialakíthatók, ennek optikai hatását azonban még a felragasztásuk előtt, pl. a padlóra lehelyezett lapok összhatásával érdemes előzetesen ellenőrizni. Így könnyen változatható a mintakombináció, ami megváltoztathatja az azonos mintázatú felület optikai hatását. Ez lehet akár a mintázatok vertikális, vagy horizontális irányának a megváltoztatása, vagy pl. az egyes elemek elforgatásával is érdekes hatások érhetők el.

A falburkoló elemek természetesen a felrakásukat követően festéssel színezhetők is, a gyártó által megadott festékekkel. A festéshez többnyire széles ecsetet, vagy a homogénebb felületi hatás érdekében festékszórót érdemes használni. Bizonyos esetekben az alacsony mintázatú lapok felülete akár közepes szálhosszúságú festőhengerrel is bevonható.
A legegyszerűbb, és csekély költséggel alkalmazhatók az expandált polisztirolból készült 3D-s elemek (pl. Marbet), amelyek általában ugyan mennyezeti burkolóanyagként ismertek, ám falakra ragasztva, és színre festve is mutatósak. A méretük 50x50 cm, és általában 10 mm vastagságúak. Könnyen egymás mellé illeszthetők, ragasztásukhoz a gyártó, vagy forgalmazó által ajánlott ragasztó szükséges. A változatos mintázatú és ragasztóval bekent lapokat némi szikkadási idő elteltével erősen a falra nyomva kell egymás mellé illeszteni. Kötés után következhet a felületi festés, amihez vizes diszperziós festéket és hosszúszálú festőhengert, széles ecsetet, esetleg festékszórót célszerű használni. A cél, hogy a felület bevonata egyenletes és matt legyen. Az ilyen anyagú burkolat azonban az erőteljesebb mechanikai behatásokra érzékeny, ezért főként olyan falfelületek dekorálására érdemes használni, ahol erre kevés az esély, pl. az ágyak mögötti falon.

A 3D-s polisztirol alapanyagú falburkoló lapok között van olyan változat is, amelynek a felülete kvarchomokkal bevont. E változat is könnyű, mégis – a külső bevonatnak köszönhetően – a felülete rugalmasan ellenálló, festetlenül pedig vakolat hatású. Az alapfelület átfestésére is mód van, amihez latex vagy akril falfesték használható, a felragasztáshoz pedig a kontakt ragasztó ajánlott.

A 3D-s falburkolók egy újabb fajtája a bambusz és cukornád rostok keveré­kéből, dombor nyomottan készült, 3D-s mintázatú falpanelek bő választéka. Ezek mérete 50x50 cm-es, illetve 60x60 cm-es, anyaguk 1,5 mm vastag, és a préselt mintázatok magassága 1-3 cm között a mintájuktól függően változó. A több mint 20-féle mintázatú lapokból többnyire egy meghatározott falrészt szoktak egységesen beborítani, ám az egyedi, kevert mintavariációkra is módot adnak. E falpanelek felülete kemény, és jól ellenáll a fizikai sérüléseknek, könnyűek és diszperziós festékekkel színezhetők, de lazúrozhatók is az alapozásukat követően. Az alapozásra az anyag nedvszívó képességének megszüntetése miatt van szükség. Ezt még a felragasztásuk előtt kell elvégezni a szokásosnál jobban hígított diszperziós falfestékkel. A felragasztásukhoz a gyártó ajánlotta ragasztók valamelyikét lehet használni. A bambusz és cukornád alapanyagú falburkolók mintázata igen változatos, exkluzívak és egyediek, amelyekből nagyon dekoratív falfelületek alakíthatók ki akár a különféle minták keverésével, vagy azok elforgatásával. Egész extra felületi mintázatokat is el lehet érni, amit még a színre festésükkel is lehet fokozni.

A falakat a hagyományos faléces lambériákon kívül egyedi faborítással is különlegessé lehet tenni. Beszerezhetők ugyanis olyan különleges hatású, gyalult, vagy hasított felületű fadarabokból összeállítható 3D-s falburkolatok is, amelyek mozgalmas felületükkel nagyon dekoratív hatásúvá teszik a burkolt falrészeket. A fa falpanelek 1 m2-es egységben vásárolhatók meg, egy csomag 20 db panelt tartalmaz. Az egyes fapanelek alapja 6 mm-es polisztirol lap, amelyekre 2-3 cm széles, változó hosszúságú és vastagságú falécek vannak felragasztva. Az elemek polisztirol ragasztóval rögzíthetők a falra. Faanyaguk különféle keményfákból vannak összeállítva. Ezek a panelek vízszintesen és függőlegesen is felragaszthatók, illetve akár mintegy képként, keretezve faldíszként is kialakíthatók. Felületüket teakfa olajjal ajánlott kezelni, ami a színtónusukat melegebbé és tisztíthatóbbá teszi, ám a dió és tölgyfából készült panelek lakkozott kivitelben is beszerezhetők.
A „fajsúlyosabb” kategóriába sorolhatók az MDF 3D panelek, amelyek egy oldalukon laminált felületűek, és 16 mm vastagságúak. Szabvány méretük 50x100 cm, de igény esetén rendelhetők más méretben is. A felületük még a festés előtt hullám- és egyéb mintázatúra formált. E panelek előnye a jó hő és hangszigetelés és a nagy felületi szilárdság. A falra ragasztásuk után akril, latex vagy vinyl festékkel lehet a kívánt színűre festeni. Főként nagyobb falfelületek burkolásához érdemes használni ilyet. Felerősítéséhez szerelési ragasztó, az élek lefedéséhez léces keretszegély az előnyös, tekintettel a nem elhanyagolható m2-enkénti 2,1 kg-os táblák súlyára.

A falra ragasztható burkolóanyagok közé sorolhatók még a bőrpanelek is, amelyek 50x 50 cm-es, illetve ennél kisebb méretekben is beszerezhetők. Elemeik általában szivaccsal alápárnázott és textilbőrrel borított lapok, amelyeknek a különféle színű és változó méretű elemeiből változatos és nagyon elegáns falburkolatok alakíthatók ki. Felerősítésükhöz univerzális ragasztót lehet használni. Ezek a falburkolók már luxus kategóriás termékek, kreatívan alkalmazva nagyon egyedi és dekoratív burkolatok vagy falsávok alakíthatók ki belőlük.
A 3D-s faldíszítőkből kialakított falfelületek mintái leginkább ún. surlófényekkel megvilágítva érvényesülnek. E célra a LED fényforrások a legalkalmasabbak, és ezt a körülményt már a felrakásuk előtt érdemes figyelembe venni, azaz a mennyezetre szerelt világítótestek helyét és felszerelését már előzőleg meg kell oldani.

A panelek használhatósága szinte kimeríthetetlen, de otthoni felhasználás esetén nem árt a visszafogottság. Főként kiemelt oldalfalakat, vagy azoknak csak egy részét érdemes ilyen falburkolattal ellátni. Fekvőhelyek feletti, vagy tv-k mögötti falon, esetleg térelválasztófalakon lehet nagyon dekoratív, és a felületük színre festésével lehet fokozni az egyedi hatást.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mi kerüljön a falra?

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták,...


Függő pihenők kertbe, teraszra

Képes, ötletadó összeállításunkbanközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok jó...