Sokoldalú bambusz

2017-02-06 09:04:44 | Módosítva: 2017-02-06 09:26:00

Az üreges szerkezetű, kis súlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos formájú használati tárgyak, árnyékolók, parketták, szövetek, és számtalan lakberendezési tárgy alapanyagául is felhasználható. Külső felületének természetes fénye, és vízlepergető hatása miatt egyre kedveltebb lakberendezési alapanyag.


Számtalan forma

A bambusz – feldolgozásának módjaiból adódóan – számtalan formában kerül forgalomba, de eredeti rúd alakban is beszerezhető. Erős, stabil szerkezetű, kevés gondozást igényel, a kártevőknek is ellenáll, és emellett még ütés- és vízállóak is a bambuszból készült különféle alapanyagok, félkész termékek. A látványa egzotikus hatású, ami még kedveltebbé teszi a belőlük készült különféle használati tárgyakat.

A bambusz rudakból készült alapanyagok ipari feldolgozás után nyerik el végső formájukat. A szárítást, méretre vágást követően különböző keresztmetszetű és hosszúságú bambuszlécekből pl. bútoripari táblák készülnek. A táblák mintázatát a lécek szélessége, illetve a rétegek kialakítása határozza meg. Lehetnek egy vagy több vastagsági rétegben táblásítottak, hossztoldás nélküliek, gyárilag csiszolt felülettel. Egy rétegben táblásítva 19 mm-es táblák készülnek, amiből kiváló minőségű bútordarabok készíthetők. A három, vagy több rétegű táblák ennél vastagabbak is lehetnek, amelyek kiválóan alkalmasak pl. pultok, vagy testesebb bútorpolcok készítésére. A többrétegű panelek éle annyira egyedi, hogy élzárásukra csak különleges esetekben lehet szükség. A bambusz panelek egyedi mintázatát a táblásítás típusa, illetve kombinációja adja meg. A panelek színét a különböző hőkezelésekkel adják meg. Ez minden bambuszból készült anyagféleségre érvényes, így a furnérokra, tekercsekre, parkettákra, tapétákra, sőt még a padlóburkoló anyagokra is.


A bambuszból készült termékek színtónusát az alapanyag természetes világos sárga színe, illetve az anyag különféle gőzölése adja meg. Ettől lesz az anyag kávébarna- vagy karamell színű. A hőkezelés nemcsak a bambusz színét adja meg, hanem csökkenti a belső feszültségét, kevésbé vetemedik, jobban marható és kisebb a beszakadásra való hajlama megmunkáláskor. Az alapanyagok felületét általában olajozással, ritkábban lakkozással szokás kezelni.

Bambuszból készülnek többrétegű, bútorkészítésére alkalmas panelek, vastagabb pultanyagok, rudak, tapéták, falvédő fonatok, rolók és lambériák is.A többrétegű panelanyagok vastagsága 19, de akár 40 mm-es is lehet. Táblaméretük 244x122, 122x122 vagy 122x610 mm. Teljes, osztatlan, azaz nem félbevágott rudak is beszerezhetők, amelyek távoli országokból származnak, színárnyalatuk, valamint a felületkezelésük is változó. Az átmérő választékuk elég bőséges, a 20 mm-estől akár a 160 mm-ig terjedhet, a hosszuk pedig elérheti az 5 m is. A felhasználásnál mindig figyelembe kell venni a forgalmazó fajta szerinti ajánlásait.

A bambusz tapéták általában a hátoldalukon textilre ragasztott, 3-14 mm széles lécekből állnak. Ezek többnyire 120-240x150 cm-es felületűek. A falborításon kívül toló- és egyéb szekrényajtók borításaként is igen kedveltek. Felragasztásához inkább a vizes bázisú ragasztók használhatók, mert a bambusz a víz hatására nem nyúlik, nem puhul meg. Az alap hordozóanyag vastagsága legalább 15 mm legyen. Falra ragasztásához építőipari- vagy faipari ragasztót érdemes használni. Falvédő tapétaként használva elég csak a falat bekenni ragasztóval, a bambuszanyagon pedig csak a méretre vágott széleket érdemes beragasztózni. Mivel ezeknek a tapétaanyagoknak nem mindegyike van a felületkezelve, vizes bázisú lakkal lehet a felületüket selymes fényűvé tenni. A falvédőként használt bambusz termékek között különféle színárnyalatokban beszerezhetők 3-17 mm pálcaszélességű, és 120 és 180 cm szélességű anyagok is.


A bambuszból, tekercsben számtalan kivitelben és színárnyalatban készült rolóanyagok is beszerezhetők. Ezek többnyire fonállal összeerősített rudakból állnak, ám vannak textilre ragasztott típusaik is. Pálcaméretük igen változatos, sok esetben színárnyalatukban eltérő pálcák kombinációja teszi dekoratív hatásúvá a rolóanyagot. A szélességük általában 120 és 180 cm, 15 m-es tekercsekben szerezhetők be. Szükség esetén a méretre vágásukhoz elég egy erős szabóolló is.

A bambusz anyaga kiválóan alkalmas lambéria burkolatként is. A viszonylag keskeny, 2 mm vastag szálak 1-2 mm vastag hordozó szövetre vannak felerősítve, ami lehetővé teszi az ívelt felületek burkolását is. Tetszőlegesen pácolhatók, és könnyen a sík fal és egyéb felületekre ragaszthatók. A szélességük 120, 180 cm, és 15 m-es tekercsekben kaphatók, amelyből a szükséges mennyiség levágható. A falra ragasztott burkolat szegélyezésére különféle fazonos, ugyancsak bambuszból készült, 30 mm széles szegélylécek használhatók.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7866/SokoldalU_bambusz