Elektromos padlófűtések

2017-02-13 11:52:31 | Módosítva: 2017-02-13 11:59:30

Milyen jó lenne, ha nem fázna a lábunk a fürdőszobában, ha gyerekeink meleg padlón játszhatnának, és nem éreznék a padló hidegét! Az elektromos padlófűtés az egyik legegyszerűbben kivitelezhető megoldás erre a problémára.


A NordArt kínálata

Az gondolnánk, hogy a padlófűtés nagyon bonyolult és költséges megoldás. Ez nagyjából igaz a vizes rendszerű padlófűtések esetén, mert általánosságban a hagyományos padlófűtések csak új építés esetén, vagy komoly felújítás közben telepíthetők a teljes padlózati rétegrend megbontásával. Kivitelezési költségei ezek miatt is viszonylag magasak.

Az elektromos padlófűtés kivitelezése viszont sokkal egyszerűbb. Képzeljünk el egy vékony fűtőkábelt, melyet egy hálóra applikáltak, és ezt kell csak leteríteni a burkolat alá. Tehát, egy kisebb felújítás során, burkolat csere előtt kényelmesen el lehet végezni a padlófűtés telepítését.

A „fűtőszőnyeg” különböző méretekben és teljesítményekben kapható. A teljesítménye 100-150 W/m2, ha önálló fűtést szeretnénk, akkor a 150 W-os változatot, ha egy meglévő fűtés kiegészítése a cél, akkor a 100 W-os változatot válasszuk. A fűtőszőnyeg 50 cm széles tekercsekben kapható, gyárilag készre szerelt kivitelben.

Először azt kell kiszámolni, és pontosan kirajzolni, hogy mekkora tekerccsel tudjuk lefedni a fűtendő területet, és pontosan akkorát, vagy egy mérettel kisebbet kell beszereznünk. Az elektromos padlófűtés számára előre ki kell alakítani az elektromos betáplálást, és gondolnunk kell a megfelelő termosztát kiválasztására is; ezt villanyszerelővel vagy a forgalmazó cég szakembereivel egyeztetnünk kell. A vezérlés és a betáplálás részére kötésdobozt kell a falon kialakítani, melybe a padlóérzékelő és a padlófűtés ún. hidegvége kerül. A villamos kötéseket bízzuk minden esetben szakemberre! Még a beépítés előtt a villanyszerelő mérje meg a padlófűtés ellenállását, kizárva ezzel bármilyen gyártási hibát, szakadást, ugyanis burkolás után gyakorlatilag az efféle hibák javíthatatlanok.

A munkák egy része saját kezűleg is elvégezhető. A kész aljzatfelületre le kell teríteni a hálót, majd miután szépen elegyengettük, flexibilis aljzatkiegyenlítővel le kell önteni az egészet. Ekkor méressük ki újra az ellenállást, kizárva ezzel a szakadást. Miután a felület megszáradt (24 óra), kezdődhet a burkolás. Kellő körültekintéssel kell eljárni ebben az esetben is, nehogy a beágyazott fűtőszőnyeg sérüljön. Természetesen jó minőségű, flexibilis ragasztót használjunk. Burkolás után beüzemelhető a rendszer.Néhány szó a működtetésről

Mivel az elektromos padlófűtés vékony, kiválóan szabályozható. Célszerű programozható termosztátot választani, mert indokolatlan a padlófűtés használata abban az időben, amikor nem élvezzük annak az előnyét. A felmelegedési ideje átlagosan fél óra, mely a hagyományos padlófűtések melegedési idejének töredéke.

Ha önálló fűtésként használjuk, akkor célszerű a komfort és takarékhőmérsékletet ésszerűen beállítani, pl. 22 °C legyen a komfort, és 18 °C a takarék, ezzel egyenletes hőmérsékletet tarthatunk a fűtendő térben. Fürdőszobák esetében a használati szokásokhoz célszerű igazítani az üzemidőket.

Önálló fűtés esetében – napi 8-10 óra üzemidővel számolva – a fűtési költségek sem túl magasak, célszerű tehát ebben a rendszerben gondolkodni, akár önálló fűtésként is.


Ingyenes szaktanácsadás, árajánlat a NordArt ügyfélszolgálatán kérhető: ugyfelkozpont@nordart.hu vagy (+36-20) 955 2629.

Bemutatótermek:
1015 Budapest, Fiáth János u. 10.
2890 Tata, Környei u. 24.
www.nordart.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Radiátorok hatékonysága

Központi fűtés tervezésénél fontos a megfelelő hőleadó egységek kiválasztása, elhelyezése. Szerkezeti, felületi kialakítástól függően más-más hőérzet érhető el a különböző radiátorokkal.


Hétvégén is kényelmesen

Manapság egyre több szó esik a hétvégi házak, üdülők fűtéséről, hiszen sokan szeretnének elvonulni nyugalmas második otthonukba télen is. Sok helyen, főleg a magyarországi tavaknál – Balaton,...