Jól szerepelt a MegaLux

2017-02-15 09:08:05 | Módosítva: 2017-02-15 09:10:59

A kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem MegaLux napelemes versenyautója és járműépítő csapata a múlt év végén az autóval a 3. helyen ért célba a South African Solar Challenge elnevezésű versenyen.


Hazai siker

A MegaLux 4,5 méter hosszú és 1,8 méter széles karosszériája szénszál erősítésű kompozit műanyagból készült. Formáját 3D-tervező szoftver segítségével alakították ki, melyen szoftveres áramlásvizsgálatokat végeztek, hogy minél alacsonyabb légellenállást érjenek el. Az egyszemélyes jármű négykerekű, a veszteségek csökkentése érdekében egykerék meghajtású, és kétkörös hidraulikus fékrendszerrel rendelkezik. Mivel a Megalux normál közúton akár 130 km/h-s sebességgel is tud haladni, gondosan megtervezett, hangolható rugózással és lengéscsillapítással rendelkező futóművel látták el, melynek nagy részét szintén kompozit műanyagból gyártották. Az autó tömege a minimálisan 80 kilós pilóta nélkül csupán 170 kiló, ezért egy 2 kW-os villanymotor is elég a hajtásához.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Farönkök, kövek, kavicsok a kertben

Kertünk kialakítása és csinosítása nem csak drága kertépítési munkákkal képzelhető el. Kreatív ötletekkel hasznosíthatjuk a farönköket, kavicsokat, köveket - sok mindent, amit a természetben...


Betiltják az egyszer használatos műanyag eszközöket

Megjelent az új kormányrendelet, július 1-től tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala.