Heraklith hőszigeteléssel társított építőlemezek

2017-02-15 09:13:50 | Módosítva: 2017-02-15 09:19:08

A Knauf Insulation szigetelési divíziójának tulajdonába került zalaegerszegi Heraklith gyárában folyamatos gyártás-technológiai és termékfejlesztéseket hajt végre. A gyár szakemberei felismerték a fagyapot termékek vághatóságában és ragaszthatóságában rejlő lehetőségeket. A fejlesztések egyik eredményeként 2013 májusában megkezdődött az A2 tűzvédelmi osztályba tartozó, nem éghető Heraklith és Tektalan fagyapot lapok gyártása.


Garázs- és pincefödémek szigetelése

Ez a termék továbbra is magában hordozza a fa előnyös tulajdonságait, és kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságai mellett egyedülálló módon nem éghetővé vált. Mindezeken felül továbbra is a hosszú élettartam és a mechanikai hatásokkal szembeni ellenálló-képesség jellemzi. A gyártástechnológiai fejlesztések másik eredménye a 600 milliméteres lapszélességű termékek gyártása, amely szintén a 2013-as évben indult el. A nagyobb lapszélesség fajlagosan kevesebb rögzítőelemet igényel, és a 600 milliméteres lapszélesség jobban illeszkedik az építőiparban használatos raszterméretekhez, például álmennyezeteknél.

Megfigyelhető tendencia, hogy egyre több városban kerülnek a parkolók az épületek alá vagy az épületek tetejére. Az egyre növekvő számú gépjárműállomány elhelyezésének praktikus helye az épületek alatt kialakítható tér. Elsősorban a nyári, de a téli időszakban is, az épületek alatt tárolt gépjárművekben kialakuló hőmérséklet kedvezőbb. Az épületek alatti fűtetlen és az épületek fűtött terei közti hőveszteséget viszont minimalizálni kell. A pincefödémek és mélygarázsok hő- és hangszigetelésére kitűnő megoldást kínál a Heraklith fagyapot termékcsalád:

– Heraklith-C lap és Nobasil ADN,
– Tektalan A2 HS vagy Tektalan A2C2,
– Heratekta-C3 031.

Háromrétegű kompozit építőlap egy réteg kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező polisztirol hab (Heratekta) vagy kőzetgyapot (Tektalan) hőszigetelő magból áll, melyet kétoldali cementkötésű Heraklith fagyapot fedőréteg vesz körül. A szerkezet páradiffúziós ellenállása kiváló. A fagyapot kéreg ellenáll a mechanikai behatásoknak is, nem sérülékeny, külön bevonatot nem igényel. Időtálló, felülete az idő múlásával sem károsodik, nem öregszik. A mélygarázsok belső falfelületei a gépjárművek kipufogó gázaitól szennyeződnek, elszíneződnek. A fagyapot felület viszont tetszőleges számú tisztasági festést elvisel.

A fagyapot termékből vágással, ragasztással előzetes egyeztetés alapján egyedi méretű és formájú burkolóelemek is legyárthatók, pl. gerendák, oszlopok burkolására. A Heraklith lapok a száraz technológiának köszönhetően a külső környezet hőmérsékletétől függetlenül beépíthetők. Igény esetén élképzéssel láthatók el, ennek köszönhetően dekoratív felületet kapunk. A fagyapot szálak – szerkezetüknek köszönhetően – rusztikus felületet biztosítanak. A lapokat RAL színkód alapján számos színben szállíthatják.

A szigetelő lap fagyapot és kőzetgyapot szálszerkezetének köszönhetően kiváló hangelnyeléssel is rendelkezik, ezáltal közvetlenül biztosít zajcsillapítást azoknak a helyiségnek, ahová beépítésre kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7875/Heraklith_hoszigetelessel_tarsitott_epitolemezek