Tükröm, tükröm

2017-03-24 07:44:18 | Módosítva: 2017-03-24 07:50:04

Mindennap használjuk, szinte rutinszerűen többször rápillantva ellenőrizzük a ruházatunkat, a frizuránkat és ezek összhatását. A tükrök így mindennapos kellékei otthonunknak. Valójában azonban egyéb, pl. belsőépítészeti funkciójuk is van, esetenként térnövelő és esztétikai hatásuk legalább ilyen fontos. Méretük, formájuk és nem utolsó sorban a keretük egyediségével és elhelyezésükkel tehetők otthonunk nem szokványos berendezési tárgyaivá. Ezekhez adunk, ötletadóként néhány tippet. 


A lakás díszítő elemei

A fürdőszobákban és az előszobákban szinte általánosak, és ezek a tükrök rendszerint elég nagyok. A keretezéseikkel a szokványosnál eredetibbé tehetők, a keretek jó megválasztásával kiemelkedő szerepet kaphatnak. Az ilyen megoldásokhoz természetesen ötletesség is szükséges, no meg némi szakmai tudás. Dekorációként felhasználhatók a különféle száraz faágak, régi, korhadtnak tűnő falécek, vagy törött fadarabok – kellően összeválogatva –, esetleg még a különféle fazonlécek is megfelelnek. Persze az ötletességen kívül, némi felületi kezelés és konzerválás is szükséges a felhasználásukhoz. A különféle alakú tükörlapokat egy nagyobb, 10 mm vastag OSB lapra célszerű felerősíteni, ráhagyással a keretezésül szolgáló anyagok rögzítéséhez.
A szélesebb, megfelelően lecsiszolt és lazúrozott egyszerű vastag lécekből készített és gérbe vágott sarkú tükör keretek is nagyon attraktív hatásúak lehetnek – pl. a háló, vagy a nappali szobákban elhelyezve. Ezekbe a tükörlapot mart aljazásba és szilikonba ágyazva kell rögzíteni. Fürdőszobákban különféle kis méretű, vegyes mintázatú kerámia lapok is felhasználhatók keretező anyagként, amelyeket csemperagasztóba ágyazva lehet a falra erősíteni.

Több eltérő méretű, vagy teljesen azonos nagyságú tükör szokatlan elhelyezésével is lehet sajátos hatásokat elérni. A nagyobb állványos öltöző tükrök mögötti helyet pl. alkalmi mini gardróbként is lehet használni, feltéve, ha az állványzata elég teherbíró.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugázás felsőfokon

A hidegburkolás két különálló, egymást követő munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából. A két munkafázis végül együtt adja meg a burkolat...


Mosdós ötletek

A lakásban lakók igényességéről a konyha és a fürdőszoba adja a legtöbb információt az odalátogatóknak. És az igényesség nem csupán a tisztaságra, hanem a helyiség kialakítására is vonatkozik.