Elektromos kazán

2017-04-15 08:59:13 | Módosítva: 2017-04-16 18:48:41

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy a kéményt is ki kell cserélni, előtte persze terveztetni és engedélyeztetni is kell. Ennek költsége meghaladhatja az egymillió forintot is, ami sokszorosa egy elektromos kazán bekerülési költségének.


Jó alternatíva lehet

Egy korszerű elektromos kazán egyedi magas hőkomfortot biztosítva, kellemesen fűti a lakást. Kényelem szempontjából a teljesen automatikusan működő, tárolást nem igénylő fűtőanyaggal működő rendszerekkel (földgáz, villany, napenergia) egyenértékű. Az elektromos kazánhoz kapcsolt szobatermosztát precíz hőmérsékletszabályozást biztosít a teljes lakásban. Gyárilag tartalmazza a fontos biztonsági elemeket: biztonsági szelep, hőmérséklet határoló, automata légtelenítő szelep.

És ami a legfontosabb: az elektromos kazán beépítésénél nem szükséges kéményt, vagy bármilyen kazánhelyiséget építeni. Tekintettel az alacsony befektetési költségekre, az elektromos kazánt gyakran használják olyan helyeken, ahol nincs gázhálózat kiépítve, vagy ahol időszakosan használják, pl. hétvégi házak. Az elektromos kazán tökéletesen megfelel olyan helyek felfűtéséhez, ahol korlátozott a kémény kiépítésének a lehetősége – pl. muzeális értékű épületek vagy éppen a régi építésű társasházak. A klasszikus fűtőrendszereken kívül az elektromos kazán szolgálhat modern fűtési rendszerek (hőszivattyús, napenergiás rendszerek stb.) tartalék energiaforrásaként is.

Az elektromos kazánnal való fűtés a beruházási és karbantartási költségek terén jóval kedvezőbb képet mutat, mint a többi energiafajtával történő fűtésrendszereknél. Hosszú a készülék élettartama, gyakorlatilag alig igényel karbantartást, és nincs semmilyen – költséggel és időrablással járó – időszakos hatósági vizsgálat sem. Gazdaságosságát ezek a tényezők indokolhatják – még akkor is, ha az elektromos áram egységára ma sokkal magasabb, mint a gázból, fából nyert energia.

A megvásárolható készülékek legkisebb névleges teljesítménye 4 kW, a legnagyobbé 48 kW. Az elektromos kazánok több fokozattal készülnek, 1, illetve 2 kW-os teljesítménylépcsőkben való folyamatos modulálására is képesek. Nincs égéstermék-elvezetés, illetve égéslevegő-bevezetés, nem keletkezhetnek kellemetlen szagok, és nem kell tartani az egészségre káros, illetve életveszélyes füstgáz megjelenésétől a lakásban. Nem kell kéményseprői szakvélemény és engedélyek után járni.

A kazán a lakásban, házban szinte bárhol elhelyezhető, alkalmas padló-, illetve radiátoros fűtéshez is. Esetleges áramszünet után automatikusan újraindul. Ez a funkció nagy előnyt jelenthet például hétvégi házaknál.

Használata indokolt lehet, ha:

– nincs kémény, és nem, vagy csak nagyon költségesen, körülményesen lehet a biztonságos füstelvezetést megoldani,

– nincs vezetékes gáz, és nincs lehetőség energiahordozó tárolására,

– kicsi a lakás vagy a fűtendő épületrész (pl. üzlet, apartman),

– ha csak időszakosan használjuk a fűtést (pl. hétvégi házak, második lakás stb.),

– alacsony energiaszintű, jól szigetelt az épület, és kicsi a teljes hőigénye,

– más fűtési rendszerek, pl. szilárd tüzelőanyaggal való fűtés kiegészítő hőtermelőjeként.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor Smatrix vezérlés

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról okostelefonról. Ezáltal a szigorodó...


Fali gázkazán cseréje

Az elmúlt időszakban végigkövettük néhány ház felépítését és lakás felújítását. A legtöbb fejtörést és váratlan kiadást a fűtés kialakítása, felújításoknál a kazán cseréje okozta a tulajdonosoknak....