Tesztpálya önvezető autóknak

2017-05-05 14:07:17 | Módosítva: 2017-06-14 11:57:23

Negyvenmilliárd forintból az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az építéshez és az üzemeltetéshez egy profitorientált, de állami céget hoznak létre. Egy kisebb város épül majd fel Zalaegerszeg határában, ami jelentős hatással lehet az egész régió fejlődésére.


A világviszonylatban is egyedülálló beruházás 2020-ra készülhet el. A beruházással összefüggésben önvezető autók közlekedésére is alkalmassá teszik az M7-es autópályát, illetve a jövőben ahhoz csatlakozó kétszer kétsávos gyorsforgalmi utat is.

A helyszín több szempontból optimálisnak tűnik, hiszen ennek van egy Ausztria–Németország irányába tartó nyitottsága, akkor viszont érdemes kihasználni ezt a lehetőséget is. A beruházáshoz jelenleg pályázati úton keresik a tervezőt. Az alapkövet nyáron tennék le. 2017 végére, 2018 elejére elkészülne az első ütem, a második ütemet pedig 2020 végéig szeretnék befejezni. Ez azt jelenti, hogy 2020 előtt már lehetne tesztelni a pályán.

A vezetéssegítő rendszerek olyan mértékben fejlődnek, hogy hamarosan átveszik az autóvezetési feladatokat a vezetőtől. A cél az, hogy - természetesen szigorú ellenőrzéseket követően és a jogszabályoknak eleget téve – az önvezető autók kimehessenek majd a normál közúti forgalomba is.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autófóliák

Fontos a megfelelő UV védelem, mert a jó minőségű fólia védi az autó belső terének borításait és a bent ülőket egyaránt. Különösen a szabadban parkoló gépkocsik esetében jelentősen...


Gépjármű-biztosítások típusai és szabályai

Mit takar a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, és mi a CASCO? Mire terjed ki a kötelező, és mire nem? Milyen kötelezettsége van a biztosítónak, és milyen a fogyasztóknak? Ilyen és ehhez...