Térburkolók, betonlapok lerakása

Térburkolók alapjának kiásásaA készen kapható burkolókövek lerakása fáradságos, de házilag is kivitelezhető munka. Elsőként ássuk ki a tükröt – azt a felületet, amelyre elhelyezzük majd a lapos lépőköveket, betonlapokat. Ebbe alulra kavicsréteg kerül, majd egy vékonyabb homokréteg, rá esetleg szárazbeton, végül a betonlap. Több sorosra rakott térkövek esetén szegélyelemeket is le kell rakni, amelyek megakadályozzák a kövek oldalirányú szétcsúszását a terhelés hatására.

A kövezetet úgy tervezzük, hogy megfelelő oldalesése, lejtése legyen valamilyen beépített vízelvezető elem, vagy az ágyások felé, de a ház falától mindig ellentétes irányba. Ahol télen a kövek átfagyására lehet számítani, ott vastagabbra készítsük az alapozást, hogy megakadályozzuk a lapok felemelkedését. A másik megoldás ennek épp az ellenkezője: ilyen helyen nagyon vékonyan is alapozhatunk, így rugalmasan reagál a fagyra az alap. Vastagabb alapozás kell olyan betonlapok alá is, ahol Gyalogos terhelésnél elegendő a homokágy a lapok alattnagyobb a terhelés – például amelyiken autóval is közlekedünk. Ahol csak gyalogos forgalom van, ott vékonyabb alap is elegendő.
Kis terhelés esetén a tömörített altalajra 75 mm vastagon tömörített kavicsréteget terítünk, erre 25 mm homok kerül. Végül habarcságyba, vagy szárazbetonra kerülnek a betonlapok. Szárazbeton esetén a keverék benedvesítését a csapadékra bízzuk: ekkor 6 rész sódert 1 rész cementtel keverünk, és erre rakjuk a lapokat. A fúgákat cement-homok keverékkel töltsük ki.
Nagy terhelési igény esetén a kavicsréteget 100 mm-es, és a homokréteget 75 mm-es soványbetonnal helyettesíthetjük. Az egyesével lerakott lépőköveknek – ha a talaj elég kötött – elegendő a tükröt kiásni, és csak az egyenetlenségek kitöltéséhez szükséges homokot leteríteni, más alapozás nem szükséges.

Ferde felhajtó kialakítása betonágyra fektetett burkolókövekkel

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

supi007 avatarja

supi007         Egyszerű?!

Valóban ilyen egyszerű lenne? Akkor is elkezdhetem a munkát, ha nincs lapvibrátorom? Muszáj vagy nem árt, ha "összevibrálom" a lerakott burkolatot az ágyással amiben fekszik? Sóderem, homokom és burkolóanyagom van? Kell még valami?

Kerti burkolatok fektetése

Kertekben és közterületeken egyaránt fontos a térkövek szakszerű lerakása. Nagyobb felületeken ezt a munkát egyértelműen szakcéggel érdemes végeztetni, egy kisebb kertrészletben azonban sajátkezű...


Polimerbeton

Az egyik legismertebb építőanyag a beton. Legegyszerűbben fogalmazva kavics víz és cement keverékéből képződő kőszerű anyag. A kavics és a víz egyértelmű, de mi is valójában a cement?