Szikkasztás profi módon

2017-05-24 08:52:04 | Módosítva: 2017-05-24 08:55:24

A tavaszi olvadás, a heves nyári záporok és a tartós őszi esőzések problémát okozhatnak ott, ahol nincs megoldva a hirtelen keletkezett, nagy mennyiségű csapadék elvezetése. A víz gyűjtése mellett a szikkasztás lehet a megoldás, mellyel épületeinket is védjük.A gyors vízelvezetés mindennapjaink során fontos feladat, sehol sem szeretünk bokáig vízben gázolva gyalogolni. Megoldás lehet a vízelvezetésre a csapadékvíz bekötése a telkünk előtti közterületen elhaladó szennyvízcsatornába, ez azonban csak a csatorna üzemeltetőjének, tulajdonosának engedélyével lehetséges. Egyes helyeken kiépítettek csapadékvíz-csatornát is, amelybe beköthető a lehullott és összegyűjtött csapadékvíz, természetesen ez is csak írásbeli engedéllyel.

Elszikkadáskor a csapadékvíz a talajba kerül, és ott addig szivárog, amíg olyan vízzáró talajréteghez nem jut, amelyen már nem képes áthatolni. Ezt a vízréteget nevezzük talajvíznek. A talajvíz talajfelszíntől való mélysége tehát attól függ, hogy milyen mélyen található ez a vízzáró talajréteg. Talajvízzel családi ház építésekor többnyire nem találkozunk, hiszen általában a pinceszint a talaj felszínétől mintegy 2-2,5 méter mélységben készül, a talajvíz szintje pedig ez alatt található.

Szikszikkasztó berendezés méretezésénél és kivitelezésénél a méretezés alapja a helyi záporok gyakorisága és intenzitása. A magyar előírásoknak megfelelően általában az adott területre 10 perc alatt 1-, 2- vagy 4-éves visszatérési periódusonként lehullott maximális csapadékösszegek értékeit kell figyelembe venni. A csapadékmennyiségen kívül a talaj vízáteresztő-képességét, valamint a csatlakozó felület nagyságát (m2) és a lefolyási tényezőt (milyen meredek a telek, milyen burkolat található rajta) is figyelembe kell venni a mértezésnél. Nagyobb felületek tervezésnél talajmechanikai vizsgálatot és mélyépítő tervező segítségét célszerű igénybe venni.

A szikkasztó pincétől, a területen lévő fák gyökerétől minimum 5 méter távolságra telepíthető. A gödör alja legalább 1 méter távolságra legyen a talajvíz legfelső szintjétől. A szikkasztót úgy kell elhelyezni, hogy gyalogos vagy személygépkocsi közlekedése esetén legalább 25 cm, tehergépjármű közlekedése esetén 50-80 cm földréteg kerüljön rá.

Elemes szikkasztórendszerek

Számos cég nyújt kész megoldást szikkasztásra, melyek közös előnye, hogy könnyen, gyorsan telepíthetők, általában nagy terhelést is kibírnak, tartósak. Mozgatásuk nem igényel gépi munkát, és bármikor továbbfejleszthetők. A rendszerek mindegyike tartogat valamilyen pluszt a többihez képest, érdemes végiggondolnunk a prioritásainkat.

A PipleLife Stormbox elnevezésű csapadékvíz szikkasztója könnyű, mégis erős, moduláris felépítéséből adódóan egyszerűen kezelhető és telepíthető rendszer vízelnyelő. Megfelelő szinten tartja a talajvizet, megakadályozza a csapadékvíz-elöntést, és vízzáró PE fólia burkolattal esővíztárolóként is alkalmazható, így az összegyűlt csapadékvíz később különböző célokra (például öntözésre, facsemeték nevelésére) is felhasználható, talajfeltöltéssel vagy a nélkül.


A Graf szikkasztóalagutat elsősorban magánházak és falusi építmények részére tervezték. A rendszer egy vagy több alagútegységből és két véglapból áll, tetszőleges hosszúságúra tervezhető. A szikkasztót síkban kell telepíteni. Egy blokk tömege kb. 11 kg, ezért könnyen telepíthető. A szikkasztó feletti terület szabad felhasználhatósága érdekében a rendszer m2-enként 3,5 tonnával terhelhető tartósan, így személygépkocsival járható. Az egyes blokkokat összepattintható elemek kötik össze.A Wavin AquaCell blokkokból épített mezőkkel lehetőség nyílik a teljes csapadékmennyiség elszivárogtatására, illetve annak csillapított módon, záportározón keresztül történő elvezetésére vízzáró borítás felhasználásával. A különböző típusú modulok is tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így mindig stabil, a talajviszonyoknak és a műszaki előírásoknak teljesen megfelelő rendszer hozható létre. A kis önsúllyal rendelkező blokkok mozgatását egy ember is képes elvégezni – nincs szükség nehézgépek használatára, ami jelentősen csökkenti a beépítésre fordított időt és kiadásokat. A Core kivitel kifejezetten olyan helyzetekben alkalmazható, ahol jelentős járműforgalommal és számottevően magas talajvízszinttel kell számolni.

A Rehau Rausikko boxok számos funkciójuknak és teherbírásuknak köszönhetően biztosítják a biztonságos esővíz-gazdálkodást. Elsősorban a beépített elosztó-, ellenőrző- és tisztítócsatornával emelkedik ki a mezőnyből. A csatorna átmenetet képez az ülepítő és a szikkasztó zóna között. A szennyeződések az ülepítő zónában rakódnak le, ezután a megtisztított víz az optimális vízelosztást biztosító, fokozatos réselésen keresztül jut el a szikkasztó zónába. A szikkasztó zóna és vele együtt a szűrő geo textília tiszta marad, így költséges karbantartás nélkül is biztosított a rendszer hosszú távú és problémamentes működése. A kiegészítőként beépíthető megtámasztásoknak köszönhetően a tárolók rendkívül teherbíróak. A nagy terhelhetőség nagyobb beépítési mélységet tesz lehetővé, nagy fokú biztonság mellett. A nagy merevségnek köszönhetően nagyon kicsi takarással, költséges járulékos munkák nélkül is lehetővé válik a pályaszerkezetek kialakítása.
Az ACO Stormbrixx is egy elemes szikkasztó rendszer, amely egyaránt alkalmazható esővíztároló blokként, és esővízszikkasztó egységként is. A rendszer alapelemei az eddig bemutatott megoldásoktól kissé eltérően, a képen látható módon, ötletesen csatlakoznak egymásba, ezáltal egy nagy szerkezeti szilárdságú rendszert hozva létre. A rendszer belülről teljesen nyitott, így karbantartása és ellenőrzése nagyon egyszerű. Összehasonlítva a hagyományos dobozrendszerekkel, jelentősen kisebb a rétegek alapelemeinek szállítási költsége, illetve az építkezésen a szükséges tárolási hely több mint felére csökkenthető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7976/Szikkasztas_profi_modon