LED-es él-világítások

2017-06-06 09:19:54 | Módosítva: 2017-06-06 09:26:57

Egyre divatosabbak az üvegből készült polcok, dísztárgyak, üveglap bútorok. Átlátszóságuk szépsége nem csak nappali fényben jut érvényre, az esti hangulatvilágítás további érdekes lehetőségeket kínál az üveg élek kiemelésére. Energiatakarékos LED-es, csak az üvegek élét hátulról megvilágító világítótestekkel, különleges és dekoratív hatással tehetjük egyedivé az üvegpolcokat, egyéb üvegtárgyakat.


Az ilyen él-világító fényforrások fogyasztása csekély

A fényük is szinte csak dekoratív hatást biztosít az üveglap látható élének. Különböző színekben világító LED-ekkel is beszerezhetők, és klipszerű foglalatuk miatt könnyen az üveglapok élére szoríthatók. Általában egy-egy ilyen üvegpolc világító armatúra profil aljába 3 darab LED van erősítve és 6-7 mm vastagságú üvegre illeszthetők rá. A világító LED-ek 6 féle színben választhatók. A formájuk típusuktól függően változó, mint ahogyan az armatúráik mérete is. A teljesítményük 0,24-1-1,5 W, és egyik végén csatlakozóval is ellátott bekötővezeték tartozik minden ilyen polcvilágítóhoz. Beszerezhető olyan hátfalra felcsavarozható fém polctartó is, amelyen a 2 LED a befogósaruk alján vannak elhelyezve, így két oldalról és nem élben világítják meg az üvegpolcot. Ezek azonban csak 6-8 mm üvegvastagsághoz használható. Vannak szabályozható fényerejű LED-es változataik is, de az ehhez szükséges szabályozó nem tartozéka egy készletnek sem.

Többnyire A 12 V-os tápegység sem tartozéka a különféle szetteknek, így ezeket esetenként külön kell megvásárolni. Egy 15-18 W-os tápegységre akár két tucat polcvilágító testet is rá lehet kötni. Lehetőleg olyan típust érdemes kiválasztani, amely a bekötő vezetékek csatlakozóit is képes fogadni, és a teljesítménye elég az összes él-világítóhoz. Még esetleg a hálózati kapcsolót is magában foglalja. Ellenkező esetben ezt a tápegység elé külön kell beépíteni. Beszerezhető olyan tápegység is, amely a 15-18 W-os, 6-os csatlakozóval ellátott, és egy külön lábkapcsoló is tartozik hozzá. Ezzel kiváltható az esetleges hálózati kapcsoló tápegység elé szerelése. Erre azért van szükség, mert különben a tápegység a világítás kikapcsolása után is állandóan feszültség alatt marad.
Vannak olyan méretű üvegpolcok, amelyeknek az élére illesztett kis él-világítók nem biztosítanak elégséges fényt. Az ilyen hosszú polcokhoz érdemesebb e célra kialakított alumínium idomba LED szalagot erősíteni, amellyel erősebb, és akár dimmerelhető megvilágítást lehet kialakítani. Ezekkel az idomokkal megoldható pl. gravírozott motívumú vastag üveglapok alsó él-világítása, vagy a nagyobb méretű üvegpolcok egyenletesebb esti dísz világítása. Előnye az egyenletesebb fényeloszlás az éleken, és így az üveg felületén is jobb megvilágítást biztosít. Az aluprofilba ragasztott különféle színű, esetleg változatható színű (RGB) szalagokkal pl. az üvegvitrinek felülről történő megvilágítása is nagyon dekoratívan megoldható. Fontos, hogy a tápegység teljesítménye a LED-ek számához viszonyítva megfelelő teljesítményű legyen, továbbá a fényesre csiszolt élű üvegpolcokon a világító LED-ek szemmagasságban pontszerűen csillogni fognak az elülső éleken is. A matt éleken a fényük ugyan kissé halványabb lesz, ám egyenletesebb megvilágítást ad.

A LED világítások elhelyezését előzetesen meg kell tervezni, mert nemcsak a fényforrását kell diszkréten elrejteni, hanem a tápvezetékeket, a tápegységet és a kapcsolót is ötletesen el kell rejteni szem elől. A hatás csak így lesz igazán sejtelmesen bensőséges, amit elronthat a tápvezetékek látványa.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világítótestek fényerő-szabályozása

A túl sok és túl kevés fény egyaránt zavaró lehet. Atestreszabott megoldást jelenthetik afényerőszabályzók. Ezek kiválasztásához, használatához adunk néhány javaslatot.


Fényes jövő előtt áll a LED világítás

Jól vizsgázott a LED világítás egy szociális bérházakban végzett gyakorlati alkalmazásban. Az új technológia jelentős energiafogyasztás- és költségmegtakarítást eredményez, és a lakók életét is...