Kötelező adategyeztetés

Mire számíthatnak a feltöltőkártyások?

2017-06-15 15:20:44 | Módosítva: 2017-07-13 18:41:18

Év elején lépett hatályba az az NMHH-rendelet, melynek értelmében csak korlátozott számú előre fizetős SIM-kártya lehet egy előfizető nevén. Egy egyéni előfizetőnek – mobilszolgáltatónként – legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája lehet a rendelet alapján. A jogszabály azt is előírja, hogy új szerződés megkötése előtt, a meglévő szerződéseknél pedig évente szükséges az újbóli adategyeztetés.


Meglévő szerződések

A szolgáltatóknak a már meglévő szerződéseket is időről-időre felül kell vizsgálniuk, ügyfeleiket azonosítaniuk kell. Az előfizető – közvetlen családtagtól eltekintve – nem adhatja át (el) SIM-kártyáját másnak, a szolgáltatók arra vállaltak kötelezettséget, hogy minden telefonszámukról tudják, kinek a birtokában van. Ha az azonosítás nem sikerül a szerződést megszüntetik. Új szerződés megkötésekor azonban az előfizetőknek még egy ideig van lehetősége arra, hogy a régi számukat visszakapják.

Mostantól tehát az adategyeztetést évente el kell végezni. Új előfizetéskor még a szerződés megkötése előtt, majd évente egyszer kötelező az adategyeztetés. A szolgáltatónak ilyenkor legalább kétszer értesítenie kell az előfizetőt (pl. SMS-ben), hogy a SIM-kártyás előfizetői szerződése, amelyről nem nyilatkozik, megszűnik. Az viszont már az előfizető felelőssége, hogy szolgáltató értesítése után ne felejtse el megadni az adatait az egyeztetéshez.

A személyes adatok kényelmesen és gyorsan egyeztethetők a szolgáltatók online felületein, személyazonosító okmányokkal a telefonos ügyfélszolgálatokon vagy személyesen az üzletekben. Nem kell bemenni személyesen a szolgáltatóhoz egyeztetni, ha magyar állampolgár a feltöltőkártyás előfizető, és van magyar személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványa (személyi igazolványa, jogosítványa, útlevele). A szolgáltatónak elég, ha telefonon, e-mailben vagy más, általa meghatározott módon elkéri a feltöltő kártyás szerződést aláíró személy hatósági igazolványának adatait, és annak érvényességét ellenőrzi az állami nyilvántartásban. A külföldi állampolgárok viszont csak személyesen intézhetik el az adategyeztetést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...


Miniház divat

Az USA-ban a népesség sokkal mobilisabb, inkább bérlakásokban lakik, mint saját tulajdonúban. Ígykönnyebben tudnak oda költözni, ahol munkalehetőség van. A nyaralótulajdonosok esetében is fontos...