Kötelező adategyeztetés

Mire számíthatnak a feltöltőkártyások?

2017-06-15 15:20:44 | Módosítva: 2017-07-13 18:41:18

Év elején lépett hatályba az az NMHH-rendelet, melynek értelmében csak korlátozott számú előre fizetős SIM-kártya lehet egy előfizető nevén. Egy egyéni előfizetőnek – mobilszolgáltatónként – legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája lehet a rendelet alapján. A jogszabály azt is előírja, hogy új szerződés megkötése előtt, a meglévő szerződéseknél pedig évente szükséges az újbóli adategyeztetés.


Meglévő szerződések

A szolgáltatóknak a már meglévő szerződéseket is időről-időre felül kell vizsgálniuk, ügyfeleiket azonosítaniuk kell. Az előfizető – közvetlen családtagtól eltekintve – nem adhatja át (el) SIM-kártyáját másnak, a szolgáltatók arra vállaltak kötelezettséget, hogy minden telefonszámukról tudják, kinek a birtokában van. Ha az azonosítás nem sikerül a szerződést megszüntetik. Új szerződés megkötésekor azonban az előfizetőknek még egy ideig van lehetősége arra, hogy a régi számukat visszakapják.

Mostantól tehát az adategyeztetést évente el kell végezni. Új előfizetéskor még a szerződés megkötése előtt, majd évente egyszer kötelező az adategyeztetés. A szolgáltatónak ilyenkor legalább kétszer értesítenie kell az előfizetőt (pl. SMS-ben), hogy a SIM-kártyás előfizetői szerződése, amelyről nem nyilatkozik, megszűnik. Az viszont már az előfizető felelőssége, hogy szolgáltató értesítése után ne felejtse el megadni az adatait az egyeztetéshez.

A személyes adatok kényelmesen és gyorsan egyeztethetők a szolgáltatók online felületein, személyazonosító okmányokkal a telefonos ügyfélszolgálatokon vagy személyesen az üzletekben. Nem kell bemenni személyesen a szolgáltatóhoz egyeztetni, ha magyar állampolgár a feltöltőkártyás előfizető, és van magyar személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványa (személyi igazolványa, jogosítványa, útlevele). A szolgáltatónak elég, ha telefonon, e-mailben vagy más, általa meghatározott módon elkéri a feltöltő kártyás szerződést aláíró személy hatósági igazolványának adatait, és annak érvényességét ellenőrzi az állami nyilvántartásban. A külföldi állampolgárok viszont csak személyesen intézhetik el az adategyeztetést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sövények kreatívan

A hagyományosnak számító sövényekről már többször írtunk lapunkban, most néhány kép segítségével a „gyakorlatban” mutatjuk be, milyen sokféle megoldás közül választhatunk, ha sövényre van...


Mobilházak nyaralónak

Bár hazánkban még nem terjedtek el igazán ezek az épülettípusok, Amerikában, ahol a munkahelyek miatti költözködési hajlandóság sokkal nagyobb, mint Magyarországon, sokan élik mindennapjaikat ilyen...