Mosógépek karbantartása, tisztítása

2017-06-19 13:16:28 | Módosítva: 2017-06-19 13:19:13

Minden családban a mosógép az egyik gyakran használt háztartási eszköz. Ritkán „pihen”, és karbantartásukra nem is nagyon kerül sor. Pedig köztudott hogy a mosógépnek az egyik – ha nem a legfőbb – ellensége a vízkő. Ez a fokozatosan kialakuló lerakódás kívülről nem látható, mert a fűtőszálakon, a mosóüst és a mosódob külső oldalán alakul ki. Ezt a kemény víz okozza, ami ellen több féle módon lehet védekezni, a gyári vízkő mentesítők valamelyikének az alkalmazásával, vagy a sokkal olcsóbb házi vegyszerekkel történő kezeléssel. Így nemcsak megelőzhetők meghibásodások, hanem a mosógép élettartama is meghosszabbítható.


A házi vegyszerek között nagyon jó hatásfokú

Karbantartó tisztításra is használható a 20%-os ecet. A tisztítómosást általában 2-3 hónaponként kell elvégezni. Elég hozzá egy fél liter ecet, amit a mosószertartóba kell tölteni, majd egy ruha nélküli 90 fokos mosás elindításával az ecet nemcsak a lerakódásokat szünteti meg, hanem egyben fertőtleníti is a gép belsejét. Az első felmelegítés után hagyjuk legalább pár órát állni a dobot, majd folytassuk végig a programot. Makacsabb vízkő lerakódások esetén a trisó hatásosabb, ám ilyenkor a szer felét a mosódobba kell tölteni, a maradékot pedig a mosószertartóba. Az ilyen karbantartó kezelések után a gép belseje újból tiszta lesz, kellemetlen szag sem marad utána. Aki pedig ódzkodik az ecet használatától, az a gyógyszertárakban beszerezhető citromsavat használhatja, amit a használat előtt vízben fel kell oldani, és ezt az oldatot kell a mosószertartóba önteni. Az ecetnek színélénkítő és puhító hatása is van, továbbá a gumi alkatrészeket sem károsítja, ezért mosáskor is érdemes használni. A mosószer mellé 1 dl ecetet adagolva a mosott ruhák puhábbak lesznek. Az ecet jellegzetes szaga pedig az öblítő víz hatására teljesen eltűnik.

Mosáskor az ecet helyett a szódabikarbóna, sőt 1-2 kanál sütőpor is használható a tisztításhoz. Ez is vízlágyító- és fehérítő hatású. Adagolásakor a mosószer mellé elég egy fél pohárnyi is, hogy a mosott ruhák fehérebbek legyenek, és vízlágyító hatása a mosógépben is gátolja a vízkő lerakódását.

A gép szűrőjét is negyedévente ki kell tisztítani. A mosás során ugyanis sok apró kis szösz és egyéb lerakódásra hajlamos szennyeződés is eltömítheti. Ezt az alkatrészt általában alul egy takarólap fedi, és a mosógép leírása szerint lehet kiemelni. A kiemelt szűrőt forró víz alá tartva, kevés mosogatószerrel lehet megtisztítani a rátapadt szennyeződésektől. Visszahelyezése előtt a csatlakozó nyílást sem árt alaposan kitörölni.

Az elöltöltős gépeknél szinte minden mosás után az ajtó gumiszigetelésének a belsejét is ajánlatos szárazra törölni, mert a mélyedésekben mosás után koszos víz maradhat, eltávolítása nélkül egy idő múlva kellemetlen szagú, esetleg penészes üledékként áll meg. A koszos nedvesség kitörlése után még egy tiszta nedves ruhával is érdemes áttörölni, ám a kissé nyitva hagyott ajtónál ez a nedves felület hamar kiszárad. Az üvegajtó felületét csak enyhén nedves, mikroszálas törlőkendővel szabad áttörölni, mert a durva szivacsok karcossá teszik. A gép belsejét pedig mosás után a félig nyitva hagyott ajtóval lehet kiszellőztetni, megszárítani.

E módszerekkel nemcsak mosószert lehet megtakarítani, de a mosógép is tovább tart különösebb javítások nélkül. Az is hosszabbítja az élettartamát, ha nem lesz gyakran teletömve szennyes ruhával, és minden mosáskor a mosószer mellé az előbb említett vízlágyító adalékszerek valamelyike is a mosószertartóba kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek...


Kőporos vakolatok

Az épületek alapvakolatát különféle összetételű és készre kevert tartós fedővakolatokkal lehet esztétikailag is egyedivé tenni. Ám még mindig gyakori a régi, bevált kőporos fedővakolatok...