Zöldhulladék gyűjtés

2017-06-21 10:40:07 | Módosítva: 2017-06-21 10:42:31

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk. Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék, vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. Emiatt is fontos, hogy odafigyeljünk, mi kerül a zöldhulladék-gyűjtő zsákba. Arra is ügyeljünk, hogy a zsákba csak és kizárólag zöldhulladék kerüljön.


Zöldhulladék gyűjtés

Budapesten pl. a hulladékgazdálkodási közszolgáltató, 2005 óta szállítja el járatrendszerben mind a tizenkilenc zöldövezetes kerületéből a kerti zöldhulladékot, amelyet ezután a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálnak.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve, ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. A biológiailag lebomló 100 literes zöldhulladék-gyűjtő zsák a lakosság számára bruttó 235 Ft/db áron vásárolható meg a szolgáltató által megadott helyeken, többek között a hulladékgyűjtő udvarokban. A kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtésének kezdete: 2017. március 20.

A vidéki városokban eltérően, de hasonló rendszerességgel történik a zöldhulladék elszállítása. Nem mindenütt kerül ez pénzbe, és a gyűjtéshez nem is szükséges megvásárolni a szolgáltató gyűjtőzsákjait.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kertihulladék-égetés káros

A jó idő beköszöntével nemcsak vidéken, de a városok családi házas övezeteiben is egyre több helyen szállnak az ég felé füstgomolyagok. Ezt az összegyűlt levelek és egyéb kerti hulladékok...


Keltsük életre a biohulladékot!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat. Tudjuk, hogy melyik színű gyűjtőbe, milyen hulladékot tegyünk. Mondhatjuk, hogy az emberek kötelességüknek érzik a...