Növények a fürdőszobában

2017-07-11 16:52:49 | Módosítva: 2017-07-11 16:58:11

A fürdőszoba néhány élő növény elhelyezésével jelentősen megváltoztatható, otthonosabbá tehető. Páradús levegője egyes növényeknek kifejezetten előnyös, feltéve, ha ablakkal is rendelkezik. Ez azonban csak az újabb építésű lakásoknál általános, a régi építésűeknél szinte csak szellőzést szolgáló, sokszor a világítóudvarra nyíló ablakok vannak.


Nem minden növény viselik el ezt a fényszegény környezetet

Fontos azonban, hogy a helyiségben legyen egy kis fény, mert erre minden növénynek szüksége van. Ez akár egy melegfényű energiatakarékos vagy LED világítással is megoldható, aminek elhanyagolható a fogyasztása, még ha egész nap világít is. A különféle növényeket pedig úgy érdemes elhelyezni, hogy azok a helyiség használatát ne akadályozzák, de érvényesüljön dekoratív hatásuk. Erre alkalmasak a különféle kerámia dísz kaspók, falra függeszthető virágkosarak, esetleg szélesebb kádpárkányok, ablakok alá szerelt polcok.

Az aloe vera szereti a meleget és kevés fénnyel is beéri, ezért a fürdőszobában is jól tartható, ha ablak közelében lesz a helye. Az agyagcserepet kedveli, a műanyagból át kell ültetni virágföld és homok 1:1 arányú keverékébe. Túlöntözni, különösen alulról nem szabad, mert az árt a növénynek.

A begónia is kimondottan kedveli a fürdőszobai klímát, ha elég frisslevegőt kap. Természetesen vizet is rendszeresen igényel, mégpedig alulról ajánlott locsolni, mert különben a szára felöl könnyen penészesedik. Gondozása nem igényel szakértelmet, és nem is különösebben fényigényes dísznövény.Eredetileg őserdőből származó szép növény az orchidea. Néhány változata nagyon szereti a párás meleg klímát. A lepkeorchidea és a papucsorhidea pl. nem igényel folyamatos öntözést, viszont a gyakori permetezést nagyon kedveli. A fürdőszobában is jól érzi magát, ha némi fényt is kap.

A tágas alapterületű és elég világos fürdőszobák nagyon dekoratív hatású növényei a könnyezőpálmák. Kimondottan igénylik a párás környezetet és a félárnyékos helyeket. Túllocsolni nem szabad, mert könnyen tönkremehetnek.

A fürdőszobában nagyon kellemes látványt nyújtanak a páfrányok is. Ezek is víz, meleg és páraigényes növények. Nem használ nekik a túlöntözés, de a levelek permetezése naponta javasolt. Télen is zöldell és megköti a levegőben levő káros anyagokat.Nagyon szép és dekoratív növény a vízipálma, amelyik beéri a félárnyékos sarkokkal is. Nagyon szereti a sok vizet és a tápanyagokban gazdag földet. Legjobban 20 fok körüli környezetben érzi jól magát. Vásárlás előtt érdemes rákérdezni, hogy mekkorára fog nőni, mert néhány fajtája akár több méteres magasságú is lehet.

Az anyósnyelv a kínaiak által is kedvelt, nagyon szívós zöld növény. Könnyen nő, nem igényel túl sok gondozást, és kevés a vízigénye. Félárnyékban is jól érzi magát, így a fürdőszobában is elhelyezhető. Előnye hogy több cserepes elhelyezésben jelentős káros anyagot képes a levegőből kiszűrni.Párás, meleg, félárnyékos környezetben, így a fürdőszobákban is jól érzi magát a vitorlavilág. Gyorsan fejlődik, ha a földje folyamatosan nedves, de a túlöntözést nem szereti. Leveleit melegebb időben ajánlatos gyakori vizes permetezéssel benedvesíteni.

A broméliák némelyik fajtája ugyancsak jól érzi magát a fürdőszobában, ám erről még a vásárlást megelőzően kell informálódni a szakkereskedésben. Az erre alkalmas növények a félhomályos helyiségeket is elfogadják, és nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Locsoláskor a cserepek földjét kell öntözni, egyéb gondoskodást nem igényelnek.

Azokban a fürdőszobákba, ahol a fényviszonyok növények számára nem megfelelőek, pl. régi építési lakásokba, ahol a helyiség ablaka világító udvarra nyílik, vagy a panellakások ablaktalan fürdőszobáiba is be lehet csempészni az élő növények illúzióját. Pontosabban a valósághű műnövények jól kiválogatott fajtáival és elhelyezésével. Ezek minőségi változataik ugyan elég drágák, viszont nagyon tartósak és szinte bárhol elhelyezhetők minden kötöttség nélkül. Csupán a portól kell havonta egyszer alapos zuhanyoztatással megtisztítania a levélzetüket, hogy frissnek, élőnek látszódjanak. Egyéb gondozást nem igényelnek. A kiválasztott szálakat összefogva kaspókba töltött gipszbe érdemes ágyazni. Ezekkel a valósághűnek ható műnö­vényekkel is megtörhető a sötét fürdőszoba ridegsége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kád, vagy zuhanykabin?

A fenti kérdés általában fürdőszoba felújítások előtt szokott felmerülni és megválaszolásához mindig több egyedi körülményt kell alaposan mérlegelni. Az átalakítás mindenképen nagy felfordulással...


Térnövelés galériával

Galériát nem csak kis alapterületű lakásokban érdemes kialakítani. A régi, főleg belvárosi lakásokban a hatalmas belmagasság tagolása, a túl nagy alapterületű szoba szinteltolásos megosztása,...