Növények a fürdőszobában

2017-07-11 16:52:49 | Módosítva: 2017-07-11 16:58:11

A fürdőszoba néhány élő növény elhelyezésével jelentősen megváltoztatható, otthonosabbá tehető. Páradús levegője egyes növényeknek kifejezetten előnyös, feltéve, ha ablakkal is rendelkezik. Ez azonban csak az újabb építésű lakásoknál általános, a régi építésűeknél szinte csak szellőzést szolgáló, sokszor a világítóudvarra nyíló ablakok vannak.


Nem minden növény viselik el ezt a fényszegény környezetet

Fontos azonban, hogy a helyiségben legyen egy kis fény, mert erre minden növénynek szüksége van. Ez akár egy melegfényű energiatakarékos vagy LED világítással is megoldható, aminek elhanyagolható a fogyasztása, még ha egész nap világít is. A különféle növényeket pedig úgy érdemes elhelyezni, hogy azok a helyiség használatát ne akadályozzák, de érvényesüljön dekoratív hatásuk. Erre alkalmasak a különféle kerámia dísz kaspók, falra függeszthető virágkosarak, esetleg szélesebb kádpárkányok, ablakok alá szerelt polcok.

Az aloe vera szereti a meleget és kevés fénnyel is beéri, ezért a fürdőszobában is jól tartható, ha ablak közelében lesz a helye. Az agyagcserepet kedveli, a műanyagból át kell ültetni virágföld és homok 1:1 arányú keverékébe. Túlöntözni, különösen alulról nem szabad, mert az árt a növénynek.

A begónia is kimondottan kedveli a fürdőszobai klímát, ha elég frisslevegőt kap. Természetesen vizet is rendszeresen igényel, mégpedig alulról ajánlott locsolni, mert különben a szára felöl könnyen penészesedik. Gondozása nem igényel szakértelmet, és nem is különösebben fényigényes dísznövény.Eredetileg őserdőből származó szép növény az orchidea. Néhány változata nagyon szereti a párás meleg klímát. A lepkeorchidea és a papucsorhidea pl. nem igényel folyamatos öntözést, viszont a gyakori permetezést nagyon kedveli. A fürdőszobában is jól érzi magát, ha némi fényt is kap.

A tágas alapterületű és elég világos fürdőszobák nagyon dekoratív hatású növényei a könnyezőpálmák. Kimondottan igénylik a párás környezetet és a félárnyékos helyeket. Túllocsolni nem szabad, mert könnyen tönkremehetnek.

A fürdőszobában nagyon kellemes látványt nyújtanak a páfrányok is. Ezek is víz, meleg és páraigényes növények. Nem használ nekik a túlöntözés, de a levelek permetezése naponta javasolt. Télen is zöldell és megköti a levegőben levő káros anyagokat.Nagyon szép és dekoratív növény a vízipálma, amelyik beéri a félárnyékos sarkokkal is. Nagyon szereti a sok vizet és a tápanyagokban gazdag földet. Legjobban 20 fok körüli környezetben érzi jól magát. Vásárlás előtt érdemes rákérdezni, hogy mekkorára fog nőni, mert néhány fajtája akár több méteres magasságú is lehet.

Az anyósnyelv a kínaiak által is kedvelt, nagyon szívós zöld növény. Könnyen nő, nem igényel túl sok gondozást, és kevés a vízigénye. Félárnyékban is jól érzi magát, így a fürdőszobában is elhelyezhető. Előnye hogy több cserepes elhelyezésben jelentős káros anyagot képes a levegőből kiszűrni.Párás, meleg, félárnyékos környezetben, így a fürdőszobákban is jól érzi magát a vitorlavilág. Gyorsan fejlődik, ha a földje folyamatosan nedves, de a túlöntözést nem szereti. Leveleit melegebb időben ajánlatos gyakori vizes permetezéssel benedvesíteni.

A broméliák némelyik fajtája ugyancsak jól érzi magát a fürdőszobában, ám erről még a vásárlást megelőzően kell informálódni a szakkereskedésben. Az erre alkalmas növények a félhomályos helyiségeket is elfogadják, és nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Locsoláskor a cserepek földjét kell öntözni, egyéb gondoskodást nem igényelnek.

Azokban a fürdőszobákba, ahol a fényviszonyok növények számára nem megfelelőek, pl. régi építési lakásokba, ahol a helyiség ablaka világító udvarra nyílik, vagy a panellakások ablaktalan fürdőszobáiba is be lehet csempészni az élő növények illúzióját. Pontosabban a valósághű műnövények jól kiválogatott fajtáival és elhelyezésével. Ezek minőségi változataik ugyan elég drágák, viszont nagyon tartósak és szinte bárhol elhelyezhetők minden kötöttség nélkül. Csupán a portól kell havonta egyszer alapos zuhanyoztatással megtisztítania a levélzetüket, hogy frissnek, élőnek látszódjanak. Egyéb gondozást nem igényelnek. A kiválasztott szálakat összefogva kaspókba töltött gipszbe érdemes ágyazni. Ezekkel a valósághűnek ható műnö­vényekkel is megtörhető a sötét fürdőszoba ridegsége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba design

Az idei év igazán sokszínűnek tekinthető a fürdőszoba trendeket illetően, hiszen a teljes letisztultságtól kezdve a minimalista stíluson át a színes fürdőszobáig változatos termékpalettáról...


Sarok gardróbszoba

Elsősorban a gyerek- és ifjúsági bútorok kínálatában találhatjuk meg ezeket a különleges, sokfunkciós darabokat, pedig sok családban jól jönne, ha ilyen egyszerűen meg tudnák oldani a szükségből...