Elektropower akkutelepek

2017-07-11 17:11:47 | Módosítva: 2017-07-11 17:18:03

A lítium akkumulátorok alkalmazása a kedvező Wh/kg energia sűrűségük miatt a kis tömeget igénylő alkalmazásoknál – így elektromos kisgépek és kéziszerszámok, légi- és gépjárművekben – megkérdőjelezhetetlen. Nagyobb méretű, sokcellás energiatároló egységek (hétvégi házak, háztartási méretű szigetüzemű szél- és napenergia tárolók, elektromos jachtok, vészvilágítás) akkumulátor telepeinek ésszerű kiválasztásakor, a műszaki és gazdasági jellemzőket együttesen érdemes mérlegelnünk. A magas beszerzési költségek miatt a tervezett energiatároló tömege csak másodlagos cél.


A cellaszám növelése

Mivel a jó minőségű ólom akkumulátorok beszerzési ára és töltőik is lényegesen olcsóbbak, ezért ma még sokkal elterjedtebbek lítiumos versenytársaiknál.

A kívánt nagyságú energiatároló telepek az egyes akkumulátorcellák vagy akkumulátorblokkok feszültségsoros és párhuzamos kapcsolásával állíthatók elő. A cellaszám növelésével a telepsoron a hibalehetőség hatványozottan növekszik, hatása párhuzamosan kapcsolt redundáns telepsorral csökkenthető. A telep tölthetőségét és terhelhetőségét a leggyengébb cellája korlátozza. Ennek túltöltődése és igénybevételkor mélykisülése – szélsőséges esetben átpolarizálódása – gyors meghibásodást okozhat. Az előzőekből következően csak azonos kapacitású és töltöttségi állapotú, lehetőleg azonos korú (egy gyártásból származó) cellákat és/vagy blokkokat szabad feszültségsorba összekapcsolni.

Az akkumulátorok leghosszabb élettartamát a választott akkumulátortípushoz illeszkedő töltési karakterisztikával rendelkező akkumulátortöltő tudja biztosítani.

Az Elektropower Kft. széles akkumulátor választékkal és ügyfélszolgálata több mint két évtizedes tapasztalattal áll az érdeklődők rendelkezésére.


1115 Budapest, Ozorai utca 7.
Telefon/fax: (+36-1) 206-2519
www.elektropower.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tippek a telefonok akku üzemidejének javítására

Mondhatni napi szintű téma az okostelefonok akku üzemidejének az optimalizálása. Ennek érdekében összegyűjtöttünk 7 tippet, amit a felhasználók is kipróbálhatnak, hogy biztosan kibírjon két...


Einhell fűnyírók

Az Einhell igazán bőséges fűnyíró választékot kínál a kertészkedőknek. Ezek között megtalálhatók a lítium akkus vezeték nélküli elektromos változatok, a legkülönbözőbb teljesítményű hálózati...