Családi házak födémje

2017-07-13 17:16:38 | Módosítva: 2017-07-30 20:45:55

Mivel a födém – legyen az akár pince feletti, közbenső vagy záró födém – az épület egyik fő tartószerkezeti eleme, kiemelten fontos, hogy az abba beépített beton anyag és maga a beépítés is minden tekintetben megfelelő legyen. Jelen cikkünkben ehhez a munkához kívánunk támpontot adni.


Tanácsok és ajánlott betonösszetétel

A családi házak födémjének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett figyelni kell arra is, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve a beton alacsony zsugorodásával segítse az elkészült födém repedésmentességét. Ezek figyelembe vé­telével a családi házak födémjének betonozásához javasolt a váci CEM II/B-S 42,5 N vagy a beremendi CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N jelű, zsákos kiszerelésben is kapható, Magyar Termék védjegyes cement alkalmazása, amely garantálja az elkészített födém megfelelő minőségét.

Mi szükséges a betonozáshoz?

– Cement, víz és homokos kavics adalékanyag, esetleg képlékenyítő adalékszerek.
– Betonkeverő-gép, talicska, kéziszerszámok.
– Tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító).
– Elektromos vagy kézi emelő csiga.
– Az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló és/vagy permetező berendezés.

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához (váci CEM II/B-S 42,5 N vagy beremendi CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak):


Hogyan betonozzunk?

Akkor kezdhetjük a födém betonozását, ha a szükséges zsaluzat megfelelően tömített és stabil. Helyezzük a beépítésre kerülő betonvasakat a megfelelő pozícióba, figyeljünk rá, hogy ne tudjanak elmozdulni. Abban az esetben, ha nedvszívó anyagból készült a zsaluzat, azt elő kell nedvesíteni, ügyelve arra, hogy a zsaluzatban ne maradjon egybefüggő vízfelület. A betonozás során a beton megfelelő tömörítését folyamatosan biztosítani szükséges. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 12 órával meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Milyen előnyökkel jár a monolit vasbeton födém?

Ellentétben az előre gyártott elemekből készült födémmel, a monolit vasbeton födémmel tetszőleges alakú alaprajzot le lehet fedni. A födém feletti szinten tetszőlegesen alakítható ki a válaszfalak helye és az összes födémáttörés. A tömör szerkezet tömegének köszönhetően fokozott lépéshang- és léghang-szigetelést lehet elérni.

Miért rendeljünk transzportbetont?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs – a megmaradt alapanyagok miatti – veszteség.


Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket:
www.duna-drava.hu/betonuzemeink


Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonozás szakszerűen

Bár a különféle adalékszerek használatával a betonozási időszak ma már tulajdonképpen szinte az egész évre kiterjed, azért e munka fő idénye mégis tavasztól őszig terjed. Nem árt ilyenkor egy...


Betonozás nyáron

A forró nyári időszak nem ideális abetonozáshoz. Az építési munkák azonban folynak, és nem mindig választhatjuk meg a legideálisabb időpontokat. Amikor az építési folyamatban oda érünk, akkor...