PET falók

2017-08-17 11:47:10 | Módosítva: 2017-09-14 11:53:58

A kutatók korábban is fordultak már a természet felé, hogy megoldást találjanak az ember által felhalmozott műanyag felszámolására. Eddig leginkább a műanyagevő baktériumok és gombák jelentették a reményt.


Az Ideonella sakaiensis pl. képes lebontja a PET-et, és az eredményül kapott elemeiből táplálkozik. A tudósok nem véletlenül botlottak bele a hasznos élőlényekbe, módszeresen kerestek valami hasonlót. Sorban túrták fel a szelektív hulladék telepeket, hogy mintákat gyűjtsenek a műanyagra rakódott mikroorganizmusokból. Ezek között akadtak rá az új baktériumra. Az Ideonella sakaiensis 30 Celsius-fokon hat hét alatt teljesen lebontotta az egyszerű PET-réteget, amellyel megkínálták. Két enzimet azonosítottak, amelyek részt vesznek a lebontásban: az első egy köztes anyaggá alakítja a műanyagot, amit pedig már a második képes a PET alapelemeire visszabontani.


De úgy tűnik, a hernyók sokkal gyorsabban rágják át magukat a problémán, mint a baktériumok. A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyanis rájöttek, hogy a nagy viaszmoly méhkaptárakban élősködő, alapvetően viasszal táplálkozó lárvája a műanyagot is képes lebontani. A hernyó kevesebb, mint egy óra alatt látható lyukakat rág a PET palackba. A méhviaszhoz hasonlóan bontja le a polietilén-molekulák közötti kémiai kötéseket, mert a két anyag szerkezete hasonló. A jelek szerint maga a hernyó és a benne élő mikrobák egyaránt szerepet játszhatnak a lebontásban. Ha pontosan meg tudják határozni a kémiai folyamatot, vagyis sikerül megtalálni a lebontásért felelős enzimet is, az arra épített eljárás segíthet megoldani a világot elárasztó műanyaghulladék problémáját.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.