Falszabászat korszerű eszközökkel

Panel átalakítás betonvágással

2017-09-04 16:26:55 | Módosítva: 2018-04-10 16:31:27

A 70-es, 80-as években készült panellakások hibájaként szokták felróni, hogy az alapterületet túlságosan széttagolják, túl sok helyiséget hoznak létre egy adott lakásméretből. Bár sok esetben ez inkább előny, mint hátrány, de sokszor felmerül az igény egyes belső válaszfalak eltávolítására, illetve széttagolt terek egybenyitására.


Szakszerű munka

Egyes megoldások már szinte rutinmunkává válnak a betonvágásra szakosodott cégek számára. Ilyen például a nappali szobától a konyhát leválasztó vékony falazatnak az eltávolítása. Az ilyen válaszfalnak nincs teherhordó szerepe, ezért ennek a kivétele nem okoz statikai problémát.

Az eltávolítás persze csak elmondva egyszerű, komoly szaktudást, rutint és költséges munkaeszközöket – vízhűtéses gyémántvágót – igényel a szakszerű kivitelezés. A falat akkora darabokra vágják szét, amit már kézben ki lehet vinni a lakásból, illetve a lépcsőházban le lehet hordani a sitt szállító teherautóig. Embert próbáló munka! Ugyanakkor meglepően kis koszolással, és elfogadható, elviselhető zajjal jár. A ház többi lakóját azért nem árt előre figyelmeztetni, hogy kb. egy napos munkálatok fognak folyni lakásunkban.

Ugyancsak rutinmunkának számít már a konyhai átadó-ablakok kialakítása. Aki nem teljesen egybenyitva, amerikai konyhásan képzeli el nappaliját, hanem meg kívánja tartani az eredeti konyhát, csak a tálalást akarja megkönnyíteni, az átadó-ablakot vágathat a konyha és a nappali közti falra. Tulajdonképpen tetszőleges méretűt, részben ízlése szerint, illetve aszerint, hogy a konyhai szagok miatt ezt az átadót zárható ablakkal kívánja-e kialakítani.Két kisebb szoba, vagy két félszoba összenyitása is térnövelő lehet, például akkor, ha már a gyerekek kimentek a lakásból, és a szülők inkább egy tágasabb hálószobát képzelnek el. Ezeket gyakorta nem is válaszfal panel, hanem valamilyen könnyűszerkezetes megoldás választja szét. Ez utóbbi esetben természetesen egyszerűbb a megoldás, de a 6 cm vastag betonfal eltávolítása sem okozhat gondot.

Tartófalaknál már természetesen nehezebb a helyzet. Nem kizárt, hogy egyes esetekben ezekből is lehet kivágni, de ehhez mindenképpen statikai számítások, építész szakember is szükséges.

A korszerű eszközökkel a betonpanel fúrása is kis zajjal, viszonylag tisztán, és nagyon precízen megoldható. Speciális vízhűtéses, gyémántszegmenses koronafúró, és jó szakember most is szükséges. A gép állványát fém dübellel rögzítik fel a falra, mert ezt a munkát lehetetlen kézben tartott géppel végezni. Emiatt – érdekes módon – egy főfal átfúrása nagy átmérőben a betonpanelnál kisebb gondot jelent, mint ugyanezt téglafalnál, de különösen üreges falazóblokknál elvégezni.


A gépállvány rögzítése ugyanis ilyen esetekben nehezebb, mert a falazat nem elég teherviselő oldalirányú húzásra. Persze azért ez is megoldható. Ilyen nagyobb méretű homlokzati furatokat készítenek általában szagelszívókhoz, vagy éppen mobilklíma elvezető csöve számára.

Nincs tehát lehetetlen, és a sokszor (indokolatlanul) lenézett panellakásokat is lehet korszerűsíteni, illetve egyedi igényekhez átalakítani.

Falvágás, panelfal bontás információk: http://www.falvagas.hu ,További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vasbeton fúrása szárazon és biztonságosan

MESTER+A városban már szinte elviselhetetlen a hőség. Van dolguk a klíma szerelőknek, de nem csak dolguk, hanem gondjuk is, hiszen nagyon sok megrendelő a panel lakásba szeretné felszereltetni a...


Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...