A jövő pihenő-üvegháza

2017-09-07 07:50:01 | Módosítva: 2017-09-07 07:57:03

Francis Gendron kanadai szakember megépítette a jövő üvegházát, mely energiatakarékos, megtermelhetők benne a szükséges zöldségek, és pihenő helyül is szolgál.


Ez az építmény egyesíti egy termelésre kialakított gazdasági üvegház és a pihenésre szolgáló télikert tulajdonságait. A koncepció – ami életre hívta – hogy az élelmiszer biztonság egyre kritikusabb kérdés az egész világon. A szárazság, gazdasági instabilitás, a kiszámíthatatlan időjárás – esőzések, fagyok – valós veszélyt jelentenek, s tényleg nem kell sok ahhoz, hogy az élelmiszerellátásban zavarok keletkezzenek. A „bajok” megelőzésére fejlesztették ki ezt a környezetbarát és rendkívül költséghatékony megoldást a családi élelmiszerellátásra és rekreációra.

„Sokat gondolkodtam azon, hogyan segíthetünk az embereken, hogy az élelmiszerek ne utazzanak több ezer kilométert, míg elfogyasztjuk azokat, és esetleges természeti katasztrófák, szállítási nehézségek esetén ne kelljen hiányt szenvedi, ezért magunk is megtermelhessünk sok mindent” – nyilatkozta Gendron.

Az üvegház alapja félig a földbe épült

Ezzel jól kihasználva a talaj szigetelő tulajdonságait. A vízvezetékeket hazánkban is 80 centiméternél mélyebbre fektetik le a földben, mert ott már nem fagyhat meg bennük a víz. Itt is ezért kerül az üvegház mélyebbre, ami hőkihasználás szempontjából előny, azonban abban e mélységben nem termékeny a talaj, így némi termőtalajt kellett behordani az épületbe. Építőanyagként agyagos földdel töltött, újrahasznosított autógumit használtak, mely újabb szigetelést ad a háznak. A gumi napközben elnyeli a hőt, és azt éjszaka leadja. Az üvegház mellé napelemeket telepítettek, ezzel is csökkentve az üvegház működési költségeit.7Az egész házat ábrázoló fotókon látható, hogy a tető egyik fele üveg, vagy polikarbonát (lényeg hogy fényáteresztő), a másik fele a nyeregtetőnek csak a hagyományos héjazat. Az északi féltekét alapul véve, az üvegház beüvegezett oldala délre néz, így a leghosszabb idejű napsugárzást kapja. Ez a tájolás fontos a szigetelt tetőrész esetében is, hiszen télen a napsugárzást a növények felé irányítja, nyáron viszont megóvja azokat a nagy melegtől. A tetőre hulló csapadék és az olvadó hó sem megy veszendőbe, az eresz ugyanis bevezeti azt egy hordóba, ahonnan öntözni lehet belőle.

A tetőről lekerülő csapadék a növényeknek szükséges vizet biztosítja, de hőtároló falként szolgálhat az üvegházban, ha azt egy hosszú, a külső fal belső oldalára tett tartályban tárolják. Az épület minden részében a fenntarthatóságra, és az önellátásra való törekvést láthatjuk. A jövő üvegházának igazi szépségét a szerkezet ötletes, környezetbarát és olcsó kialakítása jelenti, és a pihenés színtere amellett, hogy gazdasági hasznot is hajt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: üvegház, pihenőház

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8078/A_jovo_piheno_uveghaza