Erősödött a CSOK

2017-10-02 08:59:28 | Módosítva: 2017-10-02 09:01:26

5 százalékkal többen vették igénybe a CSOK-ot, mintegy évvel korábban. Az igénylők bonyolultnak találják az adminisztrációt, de összességében elégedettek a kedvezménnyel. Viszont az áfacsökkentésből nem éreznek semmit. Épp ellenkezőleg: többségük szerint emelkedtek az árak – derül ki egy lakossági építtető és felújító körében végzett online felméréséből.


Nem csökkentett árat az áfacsökkentés

Az építkezők és felújítók 26%-a vette igénybe a CSOK-ot idén, 5%-kal többen, mint egy évvel korábban. Akik nem, leginkább (60%) azért, mert nem jogosultak a kedvezményre. A következő egy évben építkezést és felújítást tervezők 18%-a kalkulál úgy, hogy igénybe veszi a CSOK-ot, 25%-uk még bizonytalan.

Érthető az óvatosság. Három gyermek vállalása komoly felelősség, akárcsak a hitelbe kapott 10 millió forint visszafizetése. Sokakat további óvatosságra int az adminisztráció, ami ugyan valamelyest egyszerűsödött, de még így is eléggé bonyolult.

Az igénylők 67%-a vélekedett úgy, hogy bonyolult a CSOK procedúrája, ennek ellenére többségében (60%) elégedettek voltak a kedvezménnyel.

A felmérés rávilágított, hogy áfacsökkentés ellenére a válaszadók szerint nem csökkentek az árak. Az építőanyag árakat a válaszadók 82%-a, a munkadíjakat 87% érzi magasabbnak. Az építőanyagok területén úgy vélik átlagosan 19% az áremelkedés, míg a munkadíjak területén ugyanez 23%.

Meglepően közel jár az igazsághoz az emberek által érzékelt áremelés. Az ÉVOSZ építőipari vállalkozók körében végzett friss felmérése szerint is országosan tíz százalék felett várható az építési költségek emelkedése az év második felében. Az áfacsökkentés hatására elvileg 20%-kal kellett volna csökkennie az áraknak, ezzel szemben nem ezt tapasztaljuk a piacon.

Drágulnak az építőanyagok, azonban az áremelkedés nem egyenletes, építőanyagfajtáktól függően változó mértékű. Például a betonacél és a szerkezetépítő anyagok terén nagyobb volt az emelkedés, esetenként 25-30%, míg az építőipari segédanyagok terén szerényebb 5-10%-os volt a drágulás. Jelentősen emelkedett a kivitelezői árak és munkadíjak mértéke is. Számottevően emelkedtek a munkabérek is az elmúlt egy évben, ami elkerülhetetlen volt az alacsony bérszínvonal, valamint az egyre nagyobb méreteket öltő szakemberhiány miatt.

A felsorolt tényezők az építési költségek emelkedését vonják maguk után. Ezzel együtt az áfacsökkentés óriási jelentőséggel bír, lényegesen mérsékelte az áremelkedés mértékét. E nélkül most a kész házak illetve lakásárak legalább 20%-kal magasabbak lennének.

Forrás: mapei

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új gáz- és áram árak

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért.


Okos megoldások a VELUX segítségével

Egy ideje már lakásfelújításon gondolkodik, de nem tudja, hogyan vágjon bele? Hozza ki alegtöbbet otthonából. Közeledik a tavasz, márpedig házunk külső-belső átalakításához rendszerint...